Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

CANLI 🔴 | Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 6. gününde

CANLI 🔴


Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde bağımsızlıklarını ilan eden ayrılıkçı Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerini tanıdığını ilan etmesinin ardından 24 Şubat 2022 sabahı Ukrayna’ya yönelik askeri bir saldırı başlattı.

“Ukrayna’yı işgal etmeyi planlamıyoruz” iddiasında bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırı başlattığı ülkenin başkenti Kiev, önemli liman ve ticaret kenti Odessa dahil olmak üzere Dnipro, Kharkiv ve Mariupul’un da aralarında bulunduğu birçok kentte işgal harekatı yürütüyor.

Uluslararası diplomaside ise Rusya’ya yaptırım, Ukrayna’ya yardım için hareketlilik yaşanırken, sahada şiddetli bir çatışmalı süreç ve Ukrayna’dan komşu ülkelere yoğun göç yaşanıyor.

Beşinci günün geride kaldığı savaşta, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Montrö açıklamaları dikkat çekti. Erdoğan, “Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız” dedi. Taraflar arasında 28 Şubat’ta (dün) gerçekleşen müzakerelerde uzlaşmaya varılamadı.

İLGİLİ HABER

Zelenskiy: Müzakerelerde ana talebimiz derhal ateşkes ve Rus askerlerinin Ukrayna’dan çekilmesi

Ukraynalı ve Rus heyetler, Belarus’a müzakere için ulaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy videolu mesaj yayınladı.

Savaşın altıncı gününde öne çıkan gelişmeler şu şekilde: 


CANLI BLOG 🔴 


01.05: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

00.35: BİDEN: ABD’LİLER NÜKLEER SAVAŞ ENDİŞESİ TAŞIMASIN

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in verdiği nükleer silah ve hipersonik füzeleri de kapsayan “caydırıcı güçlerini” özel savaş görevi durumuna geçirme emrinin ardından ABD’lilerin nükleer savaş endişesi taşımaması gerektiğini kaydetti.

Biden bir gazetecinin “Amerikalılar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin daha büyük bir nükleer çatışmayı doğuracağından endişe etmeli mi?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

00.29: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus’taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı.

00.25: Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya’nın BM misyonunda çalışan 12 Rus diplomatın “istihbarat elemanı” olduğunu ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.

00.25: Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Ukrayna’ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik’e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.

00.24: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Doğu Avrupa’da Rusya ile ABD ve NATO kuvvetleri arasında muhtemel karşılaşmalar ve kazaları önlemek için “çatışma önleme mekanizması” kurmanın yollarını aradıklarını ancak Rusların henüz bu konuyla ilgilenmediğini açıkladı.

00.19: Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya’nın BM misyonunda çalışan 12 Rus diplomatın “istihbarat elemanı” olduğunu ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.

00.07: Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı. 

00.06: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin Ukrayna’da “uçuşa yasak bölge” kurmasının Rusya ile doğrudan çatışmaya girmek anlamına geleceğini ve böyle bir şeyi de planlamadıklarını açıkladı.

00.05: Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebizia, ABD’nin 12 Rus diplomatının 7 Mart’a kadar ülkeden ayrılmasını istediğini bildirdi.

00.04: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda Kanada, Japonya, Avrupa ve NATO liderleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Biden bugün ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik gerekçesiz saldırısını görüştü” ifadesi kullanıldı.

00.03: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bugün 2 bin 163 Türk vatandaşının daha Ukrayna’nın çeşitli kentlerinden tahliye için tren ve otobüslerle yola çıktığını bildirdi.

00.00: BEYAZ SARAY: UKRAYNA’DA UÇUŞA YASAK BÖLGE OLUŞTURUP SAVAŞIN PARÇASI OLMAYI PLANLAMIYORUZ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD’nin Ukrayna’da “uçuşa yasak bölge” kurmasının Rusya ile doğrudan çatışmaya girmek anlamına geleceğini ve böyle bir şeyi de planlamadıklarını açıkladı.

Şu anda Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili her seçeneğin masada olduğunun altını çizen Psaki, şöyle konuştu: “Ancak Başkan Joe Biden, Rusya ile savaşmaları için Ukrayna’ya asker göndermeyeceğini sürekli söylüyor. Uçuşa yasak bir bölge oluşturmak bunun korunmasını gerektirir, bu durumda da Amerikan askerinin bölgede görevlendirilmesi gerekir. Bu, Rusya ile doğrudan bir çatışma, belki de savaş olur. Biz bu savaşın bir parçası olmayı planlamıyoruz.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version