Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya, AB’nin ambargo uygulayamayacak kadar Rus petrolüne bağımlı olduğu görüşünde

Almanya, AB'nin ambargo uygulayamayacak kadar Rus petrolüne bağımlı olduğu görüşünde


Avrupa Birliği ve müttefikler Rusya merkez bankasının varlıklarının dondurulması dahil olmak üzere Rusya’ya karşı bir dizi yaptırım uygulamıştı.

AB dış politika temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın Ukrayna’nın Mariupol limanını kuşatarak bombardımanla hedef almasını “ciddi bir savaş suçu” olarak tanımladı. Bu durum, harekete geçilmesi konusunda baskıyı daha da artıyor.

VOA’nın haberine göre, ABD ve İngiltere’nin yaptığı gibi Rus petrolünü hedef almak, doğalgazının yüzde 40’ını Rusya’dan ithal eden 27 üyeli AB’de fikir ayrılığına yol açan bir konu. Bazı ülkeler Pazartesi günü yapılan toplantıda AB’nin bu adımdan daha fazla kaçınamayacağı görüşünü dile getirdi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, toplantı öncesinde Baltık ülkelerinin görüşlerine katılarak, “Ukrayna’daki tahribatın boyutuna bakınca, özellikle petrol ve kömür başta olmak üzere enerji sektöründe adım atmamamız gerektiği görüşünü savunmak zorlaşıyor” ifadelerini kullandı.

Ancak Almanya ve Hollanda, AB’nin Rus petrolü ve doğalgazına bağımlı olduğunu ve bir gecede ithalatı kesemeyeceğini savundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock gazetecilere yaptığı açıklamada, “Petrol ambargosu konusu böyle bir adım atmayı isteyip istemediğimizle ilgili değil; petrole ne kadar bağımlı olduğumuzla ilgili” dedi.

Almanya’nın yüksek miktarda Rus petrolü ithal ettiğini ve petrol ithalatını bir gecede durduramayacak başka üye ülkeler olduğunu belirten Alman bakan, “Mümkün olsa bunu hemen yapardık” diyerek AB’nin enerji ihtiyacı için Moskova’ya bağımlılığını azaltması gerektiğini söyledi.

Her AB ülkesinin kendi kırmızı çizgisi olduğunu belirten diplomatlarsa enerji sektörünün yaptırım uygulanması konusunda en karmaşık alan olduğuna dikkat çekti.

SAVAŞIN GİDİŞATI YENİ YAPTIRIMLARI TETİLEYEBİLİR

Diplomatlar Ukrayna’da kimyasal silahla bir saldırının ya da başkent Kiev’in ağır bir bombardımana maruz kalmasının enerji alanında ambargoyu tetikleyebileceğini kaydetti.

Diplomatlar bazı ülkeler petrol ambargosuna destek verirken Almanya ve İtalya gibi Rus gazına bağımlı olan ülkelerin halihazırda yüksek olan enerji fiyatları yüzünden buna karşı çıkıyor.

Kömür sektörüne yönelik yaptırımlarsa Almanya, Polonya ve Danimarka gibi ülkeler için kırmızı çizgiyken; Hollanda gibi ülkeler için petrol dokunulmaz bir alan.

Moskova ise bu tür yaptırımların Avrupa’ya doğalgaz boru hattının kapatmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Bu da AB ülkeleri açısından bir başka caydırıcı durum. Brüksel’de dışişleri bakanları düzeyinde yapılan bugünkü toplantıdan olası enerji yaptırımları konusunda bir karar beklenmiyor.

BIDEN AVRUPA’DA TEMASLARDA BULUNACAK

ABD Başkanı Joe Biden’ın Çarşamba günü Avrupa’ya giderek Perşembe günü NATO’nun 30 üyesi, AB üyeleri ve Japonya dahil G7 ülkeleriyle Moskova’ya Batı ülkelerinin yanıtını görüşmesi bekleniyor.

Kremlin şimdiye kadar Rus finans ve ticaret sektörünü hedef alan AB yaptırımlarının ardından Ukrayna’da tavrını değiştirmiş değil.

Beşinci grup yaptırımlar kapsamında daha fazla sayıda Rusya vatandaşının kara listeye alınması bekleniyor.

AB SAVUNMA BAKANLARI ‘YENİ ASKERİ STRATEJİYİ’ GÖRÜŞÜYOR

AB savunma bakanları Pazartesi günü ayrı bir toplantıda, AB’nin değişen jeopolitik realiteye uyum sağlaması amacıyla “yeni askeri strateji pusulasını” görüşmek üzere biraraya geliyor.

AB yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre konuyla ilgili belgede, Rusya ile ilgili kısımları güçlendirmek amacıyla bazı değişiklikler yapıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version