Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM 19 yıl önceki tecrit protestosuna verilen cezayı hukuka aykırı buldu

AİHM 19 yıl önceki tecrit protestosuna verilen cezayı hukuka aykırı buldu


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Toplumsal Barış için Gençlik Girişimi’nin 2003 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan ve İmralı cezaevinin kapatılması için Sultanahmet Adliyesi’nde yaptıkları eylem nedeniyle yargılanıp ceza verilmesini hukuka aykırı buldu. 

15 kişinin yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM Daire 1, oybirliği ile aldığı kararda başvuruculardan 3 kişi hakkında “adil yargılanma hakkının” ihlal edildiğine yer verirken, tüm başvurucular açısından ise “toplanma ve örgütlenme hakkının” ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme başvuranlara 7 bin 500 Euro manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Mahkeme kararında şu ifadelere yer verdi:

“Tutuklandıkları sırada üzerlerinde hiçbir silah veya başka tehlikeli madde bulunmadı. Mahkeme özellikle, adliyedeki davranışlarından dolayı verilen ağır hapis cezalarının hiçbir gerekçesinin bulunmadığına karar vermiştir. Ayrıca, mahkeme öncesi tutuklulukları aşırı uzun sürmüştü. Eylemleri için yaptırımlar gerekli olsa da, bu kadar uzun hapis cezaları orantısızdı. Toplanma özgürlüğü haklarına yapılan müdahale ‘demokratik bir toplumda gerekli’ değildi. Özellikle, yerel mahkemelerin, başvuranların üçünün bir hak talebinden feragat ettiği iddiasını çevreleyen koşulları incelemediğini tespit etmiştir. Gözaltındayken avukat tutması ve bir avukatın yokluğunda verilen delillerin gerekli usuli güvenceler gözetilmeksizin onları mahkum etmek için kullanılması yargılamayı bir bütün olarak adaletsiz kılmıştır.” 

NE OLMUŞTU?

Toplumsal Barış için Gençlik Girişimi, 18 Kasım 2003 yılında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla Sultan Ahmet Adliyesi’nde protesto eylemi gerçekleştirdi. 20’den fazla genç, adliyenin 3’ncü katındaki koridorda AKP’yi eleştiren broşürleri dağıtarak, Öcalan üzerinde ki tecride dair slogan attı. Gençler adliyede üzerinde “Kürt sorununa demokratik bir çözüm; İmralı Cezaevi kapatılmalıdır” pankartını açtı.

Yaklaşık bir saat süren eylem, polisin müdahalesi ile son buldu. Gözaltına alınan 15 kişi hakkında açılan soruşturmada hepsi için “örgüte yardım etmek” iddiasıyla 1 yıl 8 ay hapis cezası verilirken, 4 kişi hakkında ayrıca “örgüte üye olmak” ve “patlayıcı madde bulundurmak ve kullanmak” suçlaması ile 15 yıla yakın hapis ceza verildi. (MA) 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version