Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti 200 lira oldu

Açılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti 200 lira oldu


Yap-işlet-devret modeli ile yapılan ve bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücreti belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün bir hafta ücretsiz olduğunu belirterek geçiş ücretinin 200 lira olduğunu açıkladı.

Bir buçuk saatlik ulaşım süresini altı dakikaya düşürecek köprü, birçok yönden bölgenin kalkınmasında önemli görevler üstlenecek. Köprü, Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin entegrasyonunu sağlayacak. Köprünün geçiş ücreti 200 lira olacak. Köprü bir hafta ücretsiz olacak.

‘KARŞIMIZDA DEV BİR ULAŞIM PROJESİ VAR’

Açılışta konuşan Erdoğan, “Cumhur İttifakı olarak bunu açmak bize nasip oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıyor. Kule yüksekliği 318 metre, Mart’ın 18’ini ifade ediyor. 3 mart ayı 18 bugün. Orta açıklığın uzunluğu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023’ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin remzidir işaretidir. Karşımızda dev bir ulaşım projesi var” dedi.

Erdoğan, “Köprümüzün temelini dört yıl önce yine bir 18 Mart günü atmıştık. Firmamız Güney Koreli ortaklarıyla birlikte kolları sıvadı köprümüzü söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hale getirdi. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakarak, bu alanda ilk sıraya yerleşti. Orta açıklık uzunluğu bakımından dünyadaki ilk 10 köprünün 3’ünün ülkemizde olduğunu da hatırlatmak isterim” diye konuştu.

Projenin Türkiye ekonomisine ne katacağını da anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı azalımından kazancı, yıllık ne olacak biliyor musunuz 415 milyon avro. Hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkı olacağına işaret ediyor. 1,5 saatlik yol sadece 6 dakikada tamamlanacak.”

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNİ ÖVDÜ

Yap-işlet-devret modelini öven Erdoğan, şöyle devam etti:

“Yap-işlet-devret modeliyle inşa ettiğimiz en son eser. 20 yılda 37,5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdik. Kamu-özel işbirliği modeli performansında Avrupa’da üçüncü, dünyada 13. sırada yer alıyoruz. Türkiye babasının temelini attığı eserin bitimini ancak torunun görebildiği dönemlerden aldığı dersle bu modeli geliştirerek uzun yıllara yayılacak yatırımları kısa sürede bitirmeyi tamamlamıştır. Bu model ile peşin parayla zaten yapamayacağımız projeleri kısa sürede ve taksitle milletimizin hizmetine sunuyoruz. Hastaneleri, yolları böyle yapıyoruz. Bu projeler Türkiye’nin kalkınmasına destek vermektedir. Biz burada bir kalkınma köprüsü kuruyoruz. Garantili işletme döneminde de kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserler, sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir.”

GEÇİŞ GARANTİSİ VERİLDİ

Geçiş garantisi verilen köprülere döviz cinsinden ödeme yapılıyor. Döviz kurları arttıkça köprülere yapılan ödemeler de artıyor. Geçiş garantisi verilen İstanbul Boğazı’ndaki 3’üncü köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü işletmeci firmalarına şubat ayında 2021 yılı için 2,3 milyar lira ödeme yapıldı. Köprünün işletmecisi IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu. Köprünün açıldığı günden bu yana 4,5 milyar lira ödeme yapıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version