Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD, Ukrayna’ya yüksek irtifa hava savunma sistemi verebilir

ABD, Ukrayna'ya yüksek irtifa hava savunma sistemi verebilir


ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin bazı Avrupa ülkeleriyle “Ukrayna’ya yüksek irtifa hava savunma sistemi gönderilmesi üzerine görüşmelerini sürdürdüğünü” açıkladı.

Bugüne kadar ABD, Ukrayna ordusuna, sadece helikopterleri ve alçaktan uçak uçakları hedef almaayı sağlayan Stinger füze savarları vermişti.

 

Şimdi ise Rusya hava kuvvetlerine karşı daha etkili olabilecek yüksek irtifa uçakları da hedef alabilecek sistemleri verebilir. ABD’nin görüştüğü ülkeler arasında Slovakya öne çıkıyor.

 

Slovakya, daha önce S-300 füze savunma sistemlerini Ukrayna’ya gönderebileceğini; karşılığında farklı bir füze savunma sisteminin ülkeye konuşlandırılabileceğini açıklamıştı.

 

Ukrayna, S-300 kullanımı için eğitilmiş elemanlara sahip.

 

Geçen hafta New York Times ve Reuters, ABD’nin Türkiye’den S-400 füze savunma sistemini Ukrayna’ya vermesi ve bunun karşılığında Türkiye’nin F-35 programına geri dönmesi teklifi yaptığına dair haberler yayımlamıştı. Haberler, ABD yönetiminden ismini vermeyen kaynaklara dayandırılmıştı.

 

Kirby, yüksek irtifa savunma sistemi açıklaması yaparken hiçbir ülkenin adını vermedi. Sadece “ABD’nin, Ukrayna ordusunun rahatlıkla kullanabileceği uzun menzilli hava sava savunma sistemlerini de kapsayan savunma modelleri konusunda bazı ülkelerle aktif görüşmeler yürüttüklerini” söyledi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version