Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Başkanı Biden Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Biden Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı


ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı.

Biden, “Rusya ekonomisini yıktık, Moskova borsası açılamıyor” dedi. Yaptırımlara ilişkin konuşan Biden, “Rus ekonomisine darbe indireceğiz. Rusya’yı ticarette kayrılan ülke statüsünden çıkarıyoruz” ifadesini kullandı.

‘PUTİN’İ DAHA DA KÖŞEYE SIKIŞTIRMAK İÇİN…’

Ukrayna halkına desteklerinin her zaman sürdüğünü ve bu konuşmadan kısa süre önce Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştüğünü belirten Biden, “NATO ve G7 müttefiklerimiz Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve Avrupa Birliği ile (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’i daha da köşeye sıkıştırmak ve Ukrayna’ya saldırılarının hesabını sormak için yeni adımlarımızı açıklıyoruz” ifadesini kullanan Biden, “Putin’in IMF ve Merkez Bankası’ndan borç almasını engelleyeceğiz” dedi.

NORMAL TİCARİ LİŞİKİLER ASKIYA ALINDI

Biden, ülkeler arasında ticareti kolaylaştıran, gümrük vergilerini düşüren ve ithalata olanak sağlayan “en ayrıcalıklı ülke” statüsünü Rusya’dan geri çektiklerine işaret ederek, Rusya ile normal ticari ilişkileri askıya aldıklarını belirtti.

ABD ile Rusya arasındaki ticaretin de “Daimi Normal Ticari İlişkiler (PNTR)” olarak adlandırıldığına işaret eden Biden, “PNTR’ı kaldırarak, Rusya’nın ABD ile ticaret yapmasını zorlaştıracağız” dedi.

Kongrenin birçok konuda ayrıştığını ancak Ukrayna’ya destek için birleştiğini belirten Biden, PNTR’ın kaldırılmasına yönelik hazırlanacak yasa tasarısını imzalamayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

RUSYA’YA İTHALAT YASAĞI

“G-7 ülkeleri de Rus oligarklarına karşı adımlar atıyor. Burada haksız kazanç sahibi oligarklara karşı adım atıyoruz. Rus halkından para çalan insanlar bunlar. Bizim ülkelerimizde haksız kazançları saklıyorlar. Yaptırımların acısını çekmek durumundalar. Tatil yapmaya gidiyorlar, yüz milyonlarca dolar harcıyorlar. Onların yüksek değerli ürünleri almalarına da engel getiriyor olacağız” dyien Biden, “Ayrıca Rus ekonomisinin imzası niteliğinde olan deniz ürünleri, votka ve pırlanta dahil belirli ürünlerin ithalatını yasaklayacağız” ifadesini kullandı.

‘AVRUPA ÜLKELERİ DAHA KIRILGAN’

ABD Başkanı Joe Biden, bu açıklamalarının ardından ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratların Philadelphia kentinde düzenlediği konferansta konuşma yaptı.

Biden, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin, NATO’yu bölebileceğini düşündü, bizim ülkemizi, Batı’yı bölebileceğini düşündü ancak başarılı olamadı” dedi.

Avrupa ülkelerinin benzin ithalat yasağı konusunda ABD’den daha kırılgan olduğunu, bu ülkelerin büyük oranda Rusya’ya bağımlı olduğunu belirten Biden, “Bizim yaptığımız gibi ithalatı yasaklamak, onlar için akıllıca olmayabilir ancak biz onlara enerji, doğalgaz ve diğer konularda alternatif bulmaya çalışıyoruz” dedi.

‘200 RUBLE 1 DOLARA EŞİT’

Biden, Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların sonuç verdiğini belirterek, “Şu anda 200 ruble 1 dolara eşit. Moskova borsası tek bir sebepten dolayı kapalı, çünkü borsayı açarlarla borsa patlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’ya ihtiyaçları olan silahları ulaştıracaklarını ve Ukraynalıların hayati ihtiyaçlarının karşılanması için de gerekli parayı göndereceklerini belirten Biden, şöyle konuştu:

‘3. DÜNYA SAVAŞINA GİRMEYECEĞİZ’

Biz 5. maddedeki yükümlülüklerimiz gereği NATO topraklarının her bir metrekaresini savunacağız ancak 3. dünya savaşına girmeyeceğiz. NATO’yu Ukrayna’da savaşa sokmak zafer olmayacaktır. Şu anda elimizden gelen yardımı sağlıyoruz ancak, içinde Amerikalı pilotların ve mürettebatın bulunduğu uçakları, tankları, trenleri Ukrayna’ya göndermenin tek adı 3. dünya savaşıdır.

BIDEN, ÜLKESİNDEKİ YÜKSEK AKARYAKIT FİYATLARINDAN PUTİN’İ SORUMLU TUTTU

Biden, Putin’i ABD’de son aylarda artan petrol fiyatı ve enflasyondan dolayı da sorumlu tuttu.

Cumhuriyetçilerin bu artıştan dolayı kendini sorumlu tutmasını eleştiren Biden, “Enflasyonun ve akaryakıt fiyatlarındaki artışın nedeni Putin’dir. Biz bu durumu düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.

ABD’NİN RUSYA’YA KARŞI TİCARET AÇIĞI YÜZDE 94,3 ARTMIŞTI

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmi 2021’de bir önceki yıla kıyasla yaklaşık yüzde 66 artışla 36,1 milyar dolara ulaştı.

Ülkenin Rusya’ya ihracatı geçen yıl 6,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşirken, ülkeden ithalatı 29,7 milyar doları buldu.

ABD’nin Rusya’ya karşı ticaret açığı 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 94,3 artarak 23,3 milyar dolara ulaşması dikkati çekti.

Ticaret Temsilciliği verilerine göre ise ABD’nin Rusya’ya 2019’da en çok ihraç ettiği ürünler arasında makineler, uçaklar, araçlar, optik ve tıbbi aletler ile elektrikli makineler yer alıyor.

Aynı dönemde Rusya’dan en çok ithal edilen ürünler arasında da mineral yakıtlar, değerli metal ve taşlar, demir ve çelik, gübreler ile inorganik kimyasallar bulunuyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version