Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yunanistan-İtalya arasında yanan feribottan kurtulan şoför: ‘Karıma veda mesajı yolladım’

Yunanistan-İtalya arasında yanan feribottan kurtulan şoför: ‘Karıma veda mesajı yolladım’


Yunanistan-İtalya seferini yapan feribotta Cuma günü çıkan yangının ardından kayıp 10 kişiyi arama çalışmaları sürerken, kurtarılarak İtalya’ya getirilen yolcular yaşadıkları korkuyu anlattı.

Bir İtalyan kamyon şoförü öleceğini düşündüğünü ve karısına veda mesajı yolladığını söyledi.

 

İtalya basınına yansıyan haberlere göre halen süren çalışmalarda 7’si Bulgaristan, 2’si Yunanistan ve biri Türkiye vatandaşı 10 kişi aranıyor.

 

Yunanistan’dan yetkililerin kaynak alındığı haberlere göre şimdiye kadar bir kişinin cesedine ulaşıldı.

 

Hayatını kaybeden kişinin 58 yaşındaki bir Yunan şoför olduğu belirtiliyor. Yanmış bir TIR’ın içinde bulunan şoförü oğlu, kolyesinden ve dövmesinden tanıyarak teşhis etti.

 

Belarus vatandaşı bir TIR şoförü ise yangından yaklaşık 2 gün sonra sağ bulunarak kurtarılmıştı.

 

Yunanistan’ın Gümeniçe limanından İtalya’nın Brindisi kentine sefer yapan, İtalyan Grimaldi şirketine ait Euroferry Olympia isimli feribotta yangın başladığı sırada 239 yolcu ile 51 mürettebat bulunuyordu.

 

Ancak kayıtlarda olmayan bir Afgan vatandaşı da kurtarılanlar arasında yer alıyor.

 

‘Kayıplar kamyonlarında uyuyanlar’

 

Feribotta bulunan 64 İtalyan vatandaşından bir kısmı başka bir gemiyle ülkeye getirildi. İtalya’ya dönen 36 yaşındaki Vittorio Padrevita, alevleri görünce öleceğini düşündüğünü söyleyerek şöyle devam etti:

 

“Öleceğime inanmıştım. Karıma veda mesajı bile yolladım. Kurtarıldığımda buna hala inanamıyordum.”

 

Stefano Andresano isimli başka bir İtalyan yolcu da, feribotta çok sayıda nakliye aracı bulunduğunu ve şoförlerin bir kısmının geceyi araçlarında geçirdiğini aktardı.

 

Andresano, “Halen kayıp olan kişilerin kamyonlarında uyuyanlar olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Bir tanık da, kayıpların yangın çıkınca eşya ve belgelerini almak için araçlarına giden kişiler olabileceğini öne sürdü.

 

Kaptan Vincenzo Meglio da bu olasılığa ihtimal verdiğini söyledi. Kaptan Meglio olay anında gemiyi boşaltma çalışmasını şöyle anlattı:

 

“Geminin tahliye edilmesi talimatını verdiğimde bütün yolcular ve mürettebat güvertedeydi.

 

“Kabin amiri saydıktan sonra birkaç kez herkesin mevcut olduğunu tekrarladı. Fakat bazı kişilerin korkuyla denize atlamaya karar vermiş olması ya da kabinden eşya almak için haber vermeden uzaklaşmış olması ihtimalini dışlamıyorum.”

 

Cuma günü başlayan yangının ardından dün gemiden kurtarılan 21 yaşındaki Belaruslu TIR şoförü de “Söyleyin, yaşadığımı söyleyin” diyerek yaşadığı şoku dile getirmişti.

 

İki gün kadar kurtarılmayı bekleyen şoför bu sürede feribotta başka kimseyi görmediğini ama sesler duyduğunu da aktardı.

 

Yunan Sahil Güvenlik Sözcüsü Nikos Alexiou, ERT televizyonuna, “Bu adamın, aşağılardan güverteye ulaşmayı başardığı göz önüne alınırsa, halen umut var” dedi.

 

32 otomobil ve 153 ağır vasıta araç taşıyan feribotun 3. garaj katında çıkan yangının nedenleri araştırılıyor.

 

Feribotta çok sayıda Türk şoför vardı

 

Demirören Haber Ajansı’na konuşan feribottaki Türk şoförlerden biri, gemide 26 Türk şoför bulunduğunu söyledi.

 

TIR şoförü Mehmet Kelçeoğlu, DHA’ya yaptığı açıklamada, yangının gemi hareket ettikten 2,5 saat sonra sabaha karşı 4 sıralarında başladığını ve filikalarla kurtarıldıklarını belirtti.

 

Kelçeoğlu “15 dakika geç kalınsa feribottan canlı çıkamazdık” dedi.

 

Bir Yunan şoför, birçok sürücünün araçlarının içinde uyku halinde iken alarm sireninin çaldığını söyledi.

 

Feribotta Yunan ve İtalyan mürettebatın yanı sıra aynı ülkelerden yolcular ile Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk ve Türkiye gibi ülkelerden de şoförler bulunuyordu.

 

Kurtarılan şoförler, gemideki konaklama şartlarının çok kötü olması nedeniyle bazı şoförlerin TIR’larında uyumayı tercih ettiğini ve yangına da burada yakalandığını belirtti.

 

Yunan Kathimerini gazetesi, 2017’den bu yana Yunan TIR şoförlerinin, Grimaldi şirketine ait Euroferry Olympia ve Euroferry Egnazia feribotlarının durumuyla ilgili uyarılarda bulunduğunu yazdı.

 

Çevre felaketi riski

 

Halen süren arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra denize yakıt sızması gibi bir çevre felaketine karşı da çalışma ve incelemeler yapılıyor.

 

İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, şu aşamada sızıntı belirtisi görülmediğini söyledi.

 

Ancak gemide 800 metreküp yakıt ve 23 ton tehlikeli madde yükü olduğu belirtiliyor.

 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE – ÖVGÜ PINAR


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version