Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Unutanlar için son çağrı: Kürtçe seçmeli ders için yarın son gün

Unutanlar için son çağrı: Kürtçe seçmeli ders için yarın son gün


Diyarbakır Barosu Dil Komisyonu üyesi, Kürtçe öğretmeni ve avukat Mehmet Arak, “Yarın ara tatil sonrası okullar açılıyor ve Kürtçe dersler için tercih süresi de uzatılmıştı. Yarın son gün. Halkımıza açık çağrımızdır; bugüne kadar unutmuş olabilirler, haberleri olmayabilir, çocukların Kürtçe öğrenmesi için yarın kesinlikle Kürtçe dersini seçsinler” dedi.

Türkiye’de ortaokullarda Kürtçe seçmeli dersler için tanınan süre yarın (7 Şubat) sona erecek. Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci yarına kadar devam edecek.

Kürtçe seçmeli ders için birçok kampanya başlatılmış ve geniş bir kitlenin desteğini almıştı.

Sanatçılardan akademisyenlere, aydınlardan siyasetçilere, partilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kesim kampanyaya destek vererek ailelerin de çocuklarını Kürtçe seçmeli derslere yönlendirilmesi konusunda çağrıda bulundu. Diyarbakır Barosu da bu kurumlar arasında yer alıyordu.

Rûdaw‘a değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Barosu Dil Komisyonu üyesi, Kürtçe öğretmeni ve avukat Mehmet Arak, baroda düzenledikleri Kürtçe kurslara ilişkin konuştu.

‘BİR AVUKATIN KÜRTÇE KONUŞUP ANLAYABİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ’

Arak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Baromuzun yaklaşık 1800’e kadar üyesi bulunuyor. Üyelerimizin yüzde 20’ye yakını ya Kürtçe bilmiyor ya da çok az biliyor. Komisyon olarak da biz çok sayıda çalışma yürüttük. Bunlardan biri de avukatlara Kürtçe eğitim verilmesi. BU çerçevede bahar ve güz dönemi olmak üzere iki ayrı kurs açıyoruz. İsteyen avukatlara Kurmanci ya da Zazaki ders veriyoruz.

Burada herkesin kendini Türkçe ifade etmesi mümkün değil, o yüzden de barodaki bir avukatın kendini Kürtçe iyi ifade etmesi çok büyük önem taşıyor. Avukat arkadaşlarımız bazen müvekkillerinin Kürtçe konuştuğunu ama kendilerinin yanıt veremediğini, bu yüzden de büyük üzüntü yaşadıklarını söylüyor. İşin böyle bir tarafı var.

Dil, varlığımızın temel yapıtaşlarından biri. Kürtçe bilmeyen avukat da doğal olarak bir eksiklik hissediyor ve bu durumdan yakınıyor. Evde Türkçe konuşulurdu, imkan yoktu diyorlar. O yüzden de kurs açtığımızda ilgi çok oluyor.”

‘KESİNLİKLE KÜRTÇE DERS SEÇİLMELİ’

Kürtçe seçmeli derslere ilişkin kendilerine herhangi bir şikayetin gelip gelmediği sorusuna avukat Arak şöyle yanıt verdi:

“Kampanyaya çok sayıda kurum destek verdi. Diyarbakır Barosu olarak biz de desteğimizi açıkladık ve bir form hazırladık, sosyal medyada paylaştık, ‘engellerle karşılaşan varsa bu form aracılığıyla bize başvursun’ dedik. Birkaç aile başvurdu, onların sorunlarını çözdük. Hukuki olarak her şeyi yaptık.

Yarın ara tatil sonrası okullar açılıyor ve Kürtçe dersler için tercih süresi de uzatılmıştı. Yarın son gün. Halkımıza açık çağrımızdır; bugüne kadar unutmuş olabilirler, haberleri olmayabilir, çocukların Kürtçe öğrenmesi için yarın kesinlikle Kürtçe dersini seçsinler.

Bu neden önemli? Bu çocuklar büyüdüğünde avukat, mühendis, doktor olacak. Çocukların kendi dilini bilmesi önemli, bu sayede çevresiyle güçlü bir bağ kurar. Çağrımız bu dersin seçilmesi.”

 

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version