Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’de ilk uyuşturucu kullanma yaşı ortalama 16’ya düştü

Türkiye’de ilk uyuşturucu kullanma yaşı ortalama 16’ya düştü


Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Medikal Direktörü Kültegin Ögel ve sağlık ekibinin Türkiye’de yatarak tedavi gören 550 madde bağımlısı ile yaptığı kapsamlı araştırma, bağımlıların yaklaşık yüzde 27’sinin 14 yaşından önce madde kullanmaya başladığını ortaya koydu.

Bağımlıların yüzde 75’inin 18 yaşından önce uyuşturucu tacirlerinin tuzağına düştüğünü belirleyen araştırmaya göre, gündüz madde kullanmaya başlama yaşı 19, ağır madde kullanmaya başlama yaşı ise 20 civarında.

İlk kez uyuşturucu kullanmaya başlayanlar da ortalama dört yıl sonra eroin, hidrokodon ve oksikodon gibi ağır uyuşturucuları da alıyorlar. 18 yaş altında bu tür ağır uyuşturucular kullandığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 35.

Milliyet gazetesine konuşan Profesör Ögel, ortalama bağımlılık yaşının 16’ya düşmesinin endişe verici olduğunu söyleyerek “Eğitimde ciddi bir bozulmanın olduğu ortalama yaş 16’dır. Tuzağa düşen gençlerin ilk madde kullanmaya başladıkları yaşta eğitim hayatları da kötüye gidiyor” dedi.

Serbest Görüş:

Uyuşturucu bağımlılığı başlamadan yapılacak müdahalelerin önemli olduğunu belirten Prof. Ögel, “Bu nedenle erken dönemde tedaviye başvurmak önem taşıyor. Madde kullanımına bağlı sorun yaşını 22 olarak saptadık. İlk tedaviye başvurma yaşı ortalaması ise 24 olarak tespit edildi. Yani ilk madde kullanmaya başladıktan 8 yıl sonra tedaviye başvuruluyor. Bu sürenin erkene alınması, tedavinin başarısı ve görülen zararların önlenmesi veya azaltılması için önemli. Aile tarafından madde kullanımının fark edilme yaşı ortalaması ise 21 olarak kayda geçti.” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version