Çin’in Wuhan kentinde 2019 yılında ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Covid-19), beraberinde birçok tartışmayı da gündeme getirdi. Salgın boyunca virüsün gerçek olmadığını ve bazı güçler tarafından üretildiğini iddia eden kişileri, Covid-19 aşısının zararlarının bilerek halktan gizlendiğini savunan insanlar takip etti. Peki, dünyada koronavirüse en çok hangi ülke inanmıyor? Covid-19 aşısının zararlarının halktan gizlendiğine inananların oranı ne? Türkiye’de durum ne?
İngiltere merkezli, internet tabanlı araştırma firması YouGov, ilginç bir rapor yayımladı. Araştırma, dünyada koronavirüse inanmayan nüfusu ve aşılara olan inancın verilerini paylaştı. Türkiye, bu 2 alanda da ilk 10’da yer alıyor.
TÜRKİYE’DE HER 7 KİŞİDEN 1’İ VİRÜSE İNANMIYOR: ZİRVE HİNDİSTAN’IN
YouGov’un yaptığı araştırmada, zirvede Hindistan yer aldı. Hindistan’da koronavirüs bazı güçlerin yarattığı bir efsane ve gerçekte böyle bir virüs yoktur ifadesine inananların oranı yüzde 30. Hindistan’ın ardından Güney Afrika geliyor. Afrika ülkesinde nüfusun yüzde 23’ü koronavirüse inanmıyor. Nüfusa oranla koronavirüse en fazla inanmayan Avrupa ülkesi ise Polonya oldu. Vaka sayılarında son dönemde rekor kıran Avrupa Birliği (AB) ülkesinde nüfusun yüzde 15’i virüsün uydurma olduğunu düşünüyor.
Araştırmada Türkiye de yer aldı. Türkiye’de nüfusun yüzde 14’ü koronavirüse inanmıyor. Türkiye, listenin 6. sırasında yer alıyor. Salgına olan inancın en yüksek olduğu ülke ise İngiltere oldu. İngiltere’de nüfusun sadece yüzde 3’ü koronavirüse inanmıyor. İngiltere’nin ardından, pandemi ile mücadelede sert önlemler alan Japonya geliyor. Japonya’da virüse inanmayan nüfusun oranı yüzde 4. Salgınla mücadelede en etkili aşılardan birini üreten Almanya’da nüfusun yüzde 7’si virüsün uydurma olduğuna inanıyor.
AŞILARIN ETKİLERİ BİLİNÇLİ OLARAK HALKTAN GİZLENİYOR MU?
Koronavirüse çare olarak geliştirilen aşılara olan güven de dünyanın farklı bölgelerinde değişkenlik gösteriyor. Özellikle Avrupa’da virüsün önünü alabilmek için bazı ülkeler aşı olmayı zorunlu kılacak yasalar çıkartmaya başladı. YouGov’un verilerine göre, aşıların zararlı etkilerinin halktan bilinçli olarak gizlendiğine en fazla inanan ülke Kenya oldu. Afrika ülkesinde aşının zararlarının gizlendiğine inanan nüfusun oranı yüzde 54 olarak açıklandı. Kenya’nın hemen ardından bir diğer Afrika ülkesi Nijerya geliyor. Nijerya’da nüfusun yarısı aşının zararlarının gizlendiğine inanıyor.
Nüfusun yüzde 30’unun koronavirüsün uydurma olduğuna inandığı Hindistan’da neredeyse her 2 kişiden biri aşının zararlarının gizlendiğine inanıyor. Türkiye, listenin 9. sırasında yer alıyor. Nüfusun yüzde 62’sinin tam olarak aşılandığı Türkiye’de her 3 kişiden biri aşının zararlarının gizlendiğini savunuyor. Aşıya en fazla güvenen ülke Danimarka oldu. İskandinav ülkesinde nüfusun yüzde 10’u, İngiltere’de yüzde 13’ü ve İsveç’te yüzde 15’i zararlı yan etkilerin saklandığına inanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***