Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK’e göre Türkiye’de insanlar mutlu, kadınlar daha mutlu

TÜİK’e göre Türkiye’de insanlar mutlu, kadınlar daha mutlu


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılına ait ‘Yaşam Memnuniyeti Araştırması’ sonuçlarını yayımladı. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de nüfusun yarısı mutlu. Ekonomi, siyaset ve adalet gibi birçok alanda yıllardır negatif bir görüntü çizen Türkiye’de TÜİK’in de verilerinin doğruluğu tartışma konusu oldu. Peki, Türkiye’de halkın ne kadarı mutlu? Türkiye’de halkın mutluluk kaynağı ne?

Uluslararası İstatistik Kurumu tarafından bağımsız olması konusunda uyarılan TÜİK’in Yaşam Memnuniyeti Araştırması’nın sonuçlarına göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 49,3’ü mutlu. 18 yaş ve üzerindeki bireylere uygulanan araştırmada mutsuz olduğunu belirtenlerin oranı ise sadece yüzde 16,6 oldu. Türkiye’de mutlu olanların oranı 2020 yılına göre 1,1 puan, mutsuz olanların oranı da 2,1 puanlık bir artış yaşadı. Araştırmada mutlu olduğunu belirten erkek nüfusun oranı yüzde 43,9, kadınların oranı da yüzde 54,6 oldu.

TÜRKİYE’DE HAYAT 65 YAŞ ÜSTÜ KİŞİLERE GÜZEL

Türkiye’de yaş gruplarına göre mutluluk düzeyleri incelendiğinde; 65 ve üzeri yaş grubu, 2020 yılında yüzde 57,7, 2021 yılında yüzde 56,2 ile en yüksek mutluluk oranının görüldüğü yaş grubu oldu. Bu yaş grubunda mutsuz olanların oranı 2021 yılında yüzde 13 olarak açıklandı. Eğitim durumlarına göre mutluluk düzeylerine bakıldığında, hiç okul bitirmeyenler Türkiye’de daha mutlu.

Türkiye’de eğitimden ekonomiye kadar birçok alanda etkilenen genç yaş grubundaki vatandaşlar mutluluk oranının en düşük olduğu kesim oldu. 18-24 yaş arasındaki vatandaşların yüzde 44,5’i mutlu olduğunu belirtirken, yüzde 20,4’ü de mutsuz olduğunu dile getirdi. Türkiye’de yükseköğretim mezunu olan kişilerin yüzde 47,6’sı mutlu, yüzde 17,2’lik kesimi ise mutsuz.

VATANDAŞ ASAYİŞTEN MEMNUN

TÜİK’in yayımladığı raporda, kamu hizmetlerinden memnuniyet verileri de yer aldı. Türkiye’de vatandaşlar, güvenliği sağlayan polis, bekçi, asker gibi asayiş hizmetlerinden memnun. Ülke nüfusunun yüzde 73,8’i asayiş hizmetlerinden memnun iken, yüzde 8,1’lik kesim ise memnun değil. Bu alanda asayiş hizmetlerinin ardından ulaştırma hizmetleri geliyor. Son yıllarda yolcu garantili köprülerin, tünellerin, yolların yapıldığı ve bu yollardan zarar ettiği Türkiye’de vatandaşların yüzde 69,8’i ulaştırma hizmetlerinden memnun. Bu hizmetten memnun olmayanların oranı yüzde 13,4.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile birlikte önemi bir kez daha artan sağlık hizmetlerinden memnun olanların oranı yüzde 68,1 olarak açıklandı. Sağlık hizmetleri yüzde 17,2 ile Türkiye’de memnuniyetsizliğin en fazla olduğu kamu hizmetleri arasında yer aldı.

EĞİTİMDEN MEMNUN OLANLARIN ORANI YÜZDE 56, GELECEĞİNDEN UMUTLU OLANLARIN ORANI İSE YÜZDE 61

Türkiye’de yüzde 55,7 ile en az memnun olunan kamu hizmetlerinden birisi eğitim oldu. Özellikle üniversitelerin bağımsızlığı konusunun uzun süredir tartışıldığı Türkiye’de TÜİK’e göre kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 61. Kendi geleceklerinden umutlu olan erkeklerin oranı yüzde 59,1 iken kadınlarda bu oran yüzde 62,4 oldu.

İNSANLARIN MUTLULUK KAYNAĞI AİLELERİ

TÜİK’in verilerine göre, Türkiye’de insanların mutluluk kaynağı aileleri oldu. Kendilerini en çok ailelerinin mutlu ettiğini söyleyen kişilerin oranı 2021 yılında yüzde 67,6 oldu. İnsanları en çok mutlu eden etken sağlık oldu. Bireylerin mutluluk kaynağı olan değerler incelendiğinde; kendilerini en çok sağlıklı olmanın mutlu ettiğini ifade edenlerin oranı, 2021 yılında yüzde 69 olurken bunu sırasıyla; yüzde 14,3 ile sevgi, yüzde 8,9 ile başarı, yüzde 5,1 ile para ve yüzde 2,3 ile iş takip etti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version