Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

TÜİK verileri açıklandı: Yıllık enflasyon yüzde 50’ye dayandı!

TÜİK’ten enflasyon verisi açıklayan ENAGrup’a suç duyurusu


TÜİK’in açıkladığı ocak ayı verilerine göre enflasyon yüzde 11,10 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise yüzde 48,69 olarak açıklandı. Aralık ayında söz konusu oran yüzde 36,08 şeklinde kayda geçmişti.

TÜİK, enflasyon sepetinde yer alan ürünleri ve ağırlıklarını güncelledi, sepette 415 madde ve 901 madde çeşidi dikkate alınacak. Her yıl aralık ayında yapılan güncellemede, ağırlığı artan mal ve hizmetler endeks sepetine dahil edilirken, ağırlığı azalan ürünler sepetten çıkartılıyor. Bu nedenle, TÜFE sepetinde yer alan ürünlerin sayısı her yıl değişim gösteriyor.

2021 yılında TÜFE’de 81 ilin tamamı ve 225 ilçe kapsamında, 27 bin 980 iş yeri ve 4 bin 274 konuttan (kira), 415 madde, 901 madde çeşidi için her ay yaklaşık 550 bin 632 fiyat derlenecek.

2021 yılı TÜFE hesaplamalarında kullanılacak ana grup ağırlıkları da belirlendi. Buna göre, gıda ve alkolsüz içeceklerin ağırlığı yüzde 22,77’den yüzde 25,94’e çıkarıldı. Salgın sürecinde önemi artan sağlığın ağırlığı ise yüzde 2,80’den yüzde 3,25’e yükseltildi.
Konut, haberleşme, ev eşyası gruplarının ağırlığı artarken, alkollü içecekler ve tütün, giyim ve ayakkabı, eğitim, lokanta ve oteller gibi grupların ağırlığı azaldı.

TÜİK BAŞKANI GÖREVDEN ALINMIŞTI

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları 29 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanmış, buna göre Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer 1 yılını doldurmadan görevinden alınmış, yerine ise BDDK Başkan Yardımcısı Erhan Çetinkaya getirilmişti.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version