Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Siyasetin gündemi savaş: Rusya’ya kınama ve barış çağrısı

Siyasetin gündemi savaş: Rusya'ya kınama ve barış çağrısı


Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekata ilişkin siyasi parti temsilcileri açıklamalar yaptı. Rusya’nın tutumunu kınayan parti temsilcileri, AKP iktidarına da seslenerek gerekli adımların atılmasını talep etti. Parti liderlerinin açıklamaları şöyle:

DAVUTOĞLU: İŞGALİ KINIYORUZ

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden iktidara Rusya-Ukrayna krizine dair 12 maddelik çözüm önerisi getirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği işgal hareketini kınadığını açıklayan Davutoğlu, “2. Dünya savşından bu yana Avrupa’da güvenlik açısından en riskli dönemin başlangıcı” değerlendirmesinde bulundu. Davutoğlu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı:

“Rusya’nın Uluslararası Hukuka, BM kararlarına ve bütün ilgili belgelere aykırı olan bu işgalini kınıyoruz ve kesinlikle kabul etmiyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya fiili askeri müdahalede bulunması, 2. Dünya savaşından bu yana Avrupa’da güvenlik ve istikrar ortamı açısından en riskli dönemin başlaması anlamına gelmektedir.

Bu soğuk savaş döneminde dahi süren Helsinki sürecinin ve AGİT sürecinin de etkisini fiilen kaybetmesi sonucunu doğurabilir. Türkiye, Ukrayna’nın ve Rusya’nın doğrudan komşusu olarak bu durumdan en fazla etkilenecek ülkelerin başında gelmektedir.”

KRİZ MASASI KURULMALI

“Ankara’da hem askeri hem de diplomatik olarak bir kriz masası kurulmalıdır” önerisinde bulunan Davutoğlu, “Krizin böylesine tırmandığı bir dönemde Cumhurbaşkanı’nın Afrika seyahati yapmış olması, seyahati yarıda kesmiş olsa bile, kriz konusunda öngörülemez tutumun bir yansımasıdır. Şu andan itibaren Ankara’da Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay ve İstihbarat birimlerinin bir araya gelmesinden oluşacak kriz masasıyla gelişmeler anlık olarak takip edilmeli ve atılması gereken adımlar derhal atmalıdır. Türkiye acilen ateşkes sağlanması için hem taraflar nezdinde hem de NATO ve BM Güvenlik Konseyi nezdinde temaslarda bulunmalıdır” dedi.

İYİ PARTİ: KRİZİN ÜLKEMESİ YANSIMALARI ASGARİ DÜZEYDE TUTULMALI

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Başkanlık Divanı’nı topladı. Ukrayna gündemi ile toplanılan Divan sonrasında yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle dendi: “Ukrayna ve Rusya arasındaki uzlaşmazlığın bağımsız ve egemen bir devletin toprak bütünlüğünün ne ad altında olursa olsun ihlal edildiği bir noktaya gelmiş olması, uluslararası hukukun ve kurallarının ihlali niteliğinde olduğu gibi Avrupa’nın güvenlik mimarisinin temel belgesi olan Helsinki Nihai Senedi ve o zamandan bu yana varılmış olan diğer mutabakatların da yok sayılması demektir.

Bu saldırının hem Ukrayna vatandaşları hem de Ukrayna’nın altyapısı ve ekonomisi açısından yıkıcı sonuçları olması kaçınılmaz görülmektedir. İktidarın bu kaygı verici durumun özü konusunda mevcut askeri çatışma ortamında siyasi çağrıların ötesinde yapabileceği pek bir şey bulunmadığından, ekonomimizin mevcut kırılganlığı da dikkate alınarak öncelik krizin ülkemize olabilecek yansımalarının asgari düzeyde tutulmasına, diğer ifadeyle krizin ülkemiz açısından gündeme getireceği sıkıntıların yönetilmesine verilmelidir.” 

KARAMOLLAOĞLU: SOVYETLER BİRLİĞİ’Nİ DİRİLTME ÇABASI CİDDİ TEHDİTTİR

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “21. yüzyılda Sovyetler Birliği’ni yeniden diriltme çabaları dünya barışı için çok ciddi bir tehdittir.” değerlendirmesini yaptı. Karamollaoğlu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Rusya’nın bağımsız bir devlet olan Ukrayna’yı işgal girişimini kınıyor ve Rusya’yı bir an önce uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum. 21. yüzyılda Sovyetler Birliği’ni yeniden diriltme çabaları dünya barışı için çok ciddi bir tehdittir. Bu girişim kesinlikle kabul edilemez! Bölgemizin ve dünyanın her zamankinden daha fazla barış ve huzura ihtiyacı vardır Tüm taraflara sağduyu ve itidalle dünya barışını korumaya yönelik olarak sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuyorum.” ifadesini kullandı. 

TİP: TEK YOL BARIŞ

Rusya’nın saldırısına da NATO’nun genişlemesine de “Dur” dediklerini belirten Türkiye İşçi Partisi ise, “Rusya ordusunun harekatı derhal sona ermeli, bölgeye istikrar ve barış getirecek kapsamlı müzakere süreci bir an önce başlamalıdır” dedi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Türkiye İşçi Partisi, askeri çözüm arayışlarına, saldırganlığa, emperyalist ve yayılmacı girişimlere karşıdır. Ülkemizde, ateşe benzin dökmek isteyenler, silahlanma yarışının parçası olmayı hedefleyenler, çatışmadan medet umanlar olduğu açık. Oysa çözüm kapsamlı müzakereler ve barıştadır. İktidarı uyarıyoruz. Herhangi bir taraftan Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin ihlali anlamına gelecek tüm talepler reddedilmelidir. İstikrarsız ve ateş hattındaki bir bölgede savaşı ve silahlanmayı desteklemek halkımızın çıkarına değildir. Türkiye barışın tarafı olmalı, bunun için gerekli girişimleri başlatmalıdır.”

EMEP: TÜRKİYE’NİN GÜVENCESİ NATO OLAMAZ

Ukrayna’da patlayan silahların bütün dünya halklarını tehdit ettiğini beliren Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu savaş halkların savaşı değil, silah tekellerinin ve emperyalistlerin savaşıdır. Bize, halklara düşen; bulunduğumuz her yerde tepkimizi ortaya koymak, barışın sesini yükseltmektir” dedi ve şunları kaydetti:

“Tırmanan gerilim ve savaş karşısında Türkiye’nin güvencesi NATO olamaz. NATO emperyalist bir savaş örgütüdür. Türkiye NATO’dan çıkmalı, emperyalist savaşlarda Türkiye’yi taraf yapan tüm anlaşmalar iptal edilmelidir.”

TDP: TÜRKİYE TARAFSIZLIĞINI KORUMALI

Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan çatışmalara dair yazılı açıklama yaptı. “Sarıgül şunları kaydetti:

“Rusya ve Ukrayna arasında bir ateşkes sağlandıktan sonra NATO genişlemekten vazgeçmelidir. Rusya, Ukrayna’nın egemenliğine siyasi ve toprak bütünlüğüne saygı göstermelidir. Ukrayna, Rusya ve ABD’nin kıskacından kurtarılmalıdır. Ukrayna Rusya’ya ya da NATO’ya bağlı olmak zorunda değildir. Ukrayna hem Rusya hem Avrupa’yla iyi ilişkiler içinde olan bağlantısız bir ülke olmalıdır. Ukrayna, Ukrayna olarak kalmalıdır. Türkiye tarafsızlığını korumalıdır. Türkiye Montrö’ye sıkı sıkı bağlı kalmalı, esnetilmesi konusunda taviz vermemelidir. İktidar; gelişmelerle ilgili, Türkiye’ye etkileriyle ilgili ve izlenecek politikalarla ilgili olarak TBMM’ye bilgi vermelidir.”

PERİNÇEK: RUSYA’NIN SİLAHI BARIŞ GETİREN SİLAHTIR

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Rusya’nın kullandığı silah, şu anda barış ve huzur getiren silahtır.” dedi. Rusya’dan yayın yapan TASS ve RIA Novosti Haber Ajanslarının sorusunu yanıtlayan Perinçek şunları söyledi:

“Rusya’nın askerî operasyonu, evet silahlıdır ama Rusya’nın kullandığı silah, şu anda barış ve huzur getiren silahtır. Tıpkı Azerbaycan’ın Karabağ’ı kurtarmasında kullandığı silah gibi. Rusya’nın kararlılığı, Karadeniz’e barış getirmenin ötesinde Doğu Akdeniz’de de ABD tehdidine darbe indirmekte ve Türkiye’yi ferahlatmaktadır.

Biz Vatan Partisi olarak gelişmelere Türkiye’den bakıyoruz. Türkiye’den bakış, aynı zamanda Yükselen Asya Uygarlığı açısından bakıştır. İnsanlığın geleceği buradadır. NATO’nun doğuya doğru genişlemesi, Türkiye için de tehdittir. NATO’nun doğuya doğru genişlemesi, İran, Suriye, Irak, Azerbaycan, Orta Asya ülkeleri, bütün Asya ve Çin için de tehdittir.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version