Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sahte ilaç pazarında ünlü doktor isimleri izinsiz kullanılıyor

Sahte ilaç pazarında ünlü doktor isimleri izinsiz kullanılıyor


Dünya genelinde 30 milyar doları aşan hacmiyle sahte ilaç pazarı kamu sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 verilerine göre ilaç pazarının yüzde 10-15’i sahte ilaç piyasasının elinde ve her yıl 1 milyonu aşkın kişi sahte ilaç nedeniyle hayatını kaybediyor.

Şirketlerin en çok tercih ettiği yol ilaçların standart altı ya da sahte versiyonlarının piyasaya sürülmesi olarak göze çarpıyor. Bunun sonucunda ilacın aslının aktif maddesini içermeyen ya da başka madde içeren ürünler piyasaya sürülüyor.

Orijinal ilaçların ülkeye yasadışı yollardan getirilerek üzerlerindeki barkod ve karekod bilgilerinin değiştirilip satışı da tercih edilen yöntemler arasında.

Kanser ve diyabet ilaçları, sahte vitaminler, cinselliği destekleyici haplar, çeşitli kürler ve çeşitli takviye kürleri dolandırıcı şirketlerin listesinde yer alıyor.

TÜRKİYE’DE DE SAHTE KANSER İLAÇLARI ELE GEÇİRİLDİ

Independent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu‘nun haberine göre, son olarak 3 Ocak’ta İstanbul Zeytinburnu’ndaki bir depoya düzenlenen operasyonda, ülkeye kaçak yollardan getirilen ve piyasa değeri 3 milyon lirayı bulan 2 bin 500 adet kanser ve diyabet ilacı ele geçirildi. Ağustos ayında Üsküdar’daki bir kliniğe düzenlenen operasyonda da polis, 1,5 milyon TL değerinde sahte vitamin ve destekleyici kürlere ulaştı. Sahte Covid-19 ilaçlarının sayısı da salgın döneminde arttı.

DOKTOR İSİMLERİ İZİNSİZ KULLANILIYOR

Geçmiş dönemde ağırlıklı olarak SMS üzerinden dolandırıcılık yapan isimlerin son yıllardaki gözdesi ise sosyal medya. Bir yandan sahte ilaç satıldığı tespit edilen internet siteleri kapatılırken, diğer yandan yenileri çıkıyor. Facebook, Instagram gibi sitelerde bu ürünleri pazarlayanlar, bazı doktorların isim ve fotoğraflarını da kullanıyor. Özellikle kamuoyunda güven telkin ettiği düşünülen, alanında tanınan hekimler seçiliyor.

Son dönemde sahte ilaç satışında isimleri kullanılarak mağdur olan hekimlere İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da eklendi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version