Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya ‘stratejik nükleer tatbikat’ başlattı: Hipersonik füzeler fırlatıldı

Rusya 'stratejik nükleer tatbikat' başlattı: Hipersonik füzeler fırlatıldı


Ukrayna’nın doğusundaki tanınmayan Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde de tam seferberlik başlatıldı. Donbass’taki siviller, savaş tehlikesi nedeniyle Rusya’nın Rostov bölgesine tahliye ediliyor.

Rusya’da Putin’in denetiminde gerçekleşen stratejik nükleer güçler tatbikatı başladığı açıklandı. Tatbikatta hipersonik füzeler fırlatıldı. Öte yandan, Rusya’nın Rostov bölgesinde, Ukrayna’dan fırlatılan iki havan topu mermisi infilak etti.

Sputnik’in canlı bloğundan aktardığı Rusya-Ukrayna sınırındaki son gelişmeler şöyle:

16:12 19.02.2022

RT ARABİC EKİBİ DONBASS’TA ATEŞ ALTINDA KALDI

Russia Today (RT) Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, kanalın Arapça servis ekibi RT Arabic’in Donbass’taki Zaytsevo köyünde ateş altında kaldığını duyurdu.

Simonyan, “Arap kanalımızın haber ekibi Zaytsevo köyünde ateş altında kaldı. Kendileriyle henüz bağlantı kurulamadı” dedi.

RT Arabic Direktörü Maya Manna ise haber ekibinin saldırıdan yara almadığını, muhabir Maksim El-Turi, kameraman ve asistanının tehlikeli bölgeden ayrılmaya çalıştıklarını kaydetti.

16:11 19.02.2022

RUSYA’NIN ROSTOV BÖLGESİ 900 BİN DONBASSLI SIĞINMACI KABUL EDECEK

Rusya acil durum servisleri RİA Novosti haber ajansına açıklamalarında, Rostov bölgesinin 900 bin sığınmacıyı kabul etmeyi planladıklarını söyledi.

Yetkililer, Donbass’tan ayrılan sığınmacıların Rostov’un dokuz farklı bölgesi ile dört farklı şehrine yerleştirileceklerini kaydetti.

16:03 19.02.2022

RUSYA NÜKLEER TATBİKATLARDA HİPERSONİK FÜZELERİNİ ATEŞLEDİ

Rusya güçleri, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in denetiminde gerçekleştirilen stratejik nükleer tatbikatlar sırasında denizde ve karada konuşlu hedefleri vurmak için balistik ve seyir füzeleri fırlatmaları gerçekleştirdi.

Rusya hava kuvvetleri ile donanması tatbikatlar sırasında, hipersonik Kinjal ve Tsirkon füzelerini ateşledi. Ülkenin hava güçlerinin Kinjal füzesinin fırlatmasını gerçekleştirdiği; kuzey ve Karadeniz filolarınınsa gemiler ve denizaltılar ile Kalibr seyir füzeleri ile hipersonik Tsirkon füzelerinin fırlatışını gerçekleştirdiği belirtildi. Tsirkon füzesiyle hem deniz hem karaya konuşlu hedeflerin vurulduğu kaydedildi.

Bunun yanında, tatbikat sırasında, karaya konuşlu İskander seyir füzesinin fırlatmasının yapıldığı da belirtildi.

Savunma yetkilileri, Rus güçlerin ayrıca, Plesetsk uzay üssünden kıtalararası Yars balistik füzesi fırlatması gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Rus yetkililer, Barents Denizi’ndeki Kareliya nükleer denizaltısındansa balistik Sineva füzelerinin fırlatıklarını ekledi.

Rusya’nın stratejik nükleer güçlerini denediği söz konusu tatbikat, Ukrayna yüzünden Rusya-Batı ilişkilerinin çok gergin olduğu bir döneme denk geliyor. Fakat Rus yetkililer, düzenlediklerinin önceden planlanmış bir tatbikat olduğunu vurguluyor.

15:39 19.02.2022

RUSYA TOPRAKLARINA MERMİ ATEŞLENMESİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Rus soruşturmacılar, Rusya’nın Rostov bölgesinde, sınırın Ukrayna tarafından ateşlenen bir havan topu mermisinin patlamış olmasına ilişkin soruşturma başlattılar.

Rusya Soruşturma Komitesi yetkililerinin açıklamasında, ‘Ukrayna ordusunun ağır silahlar ile yoğun bir biçimde bombardıman düzenlediği Ukrayna sınırının yakınında, Rostov bölgesi topraklarında bulunan infilak etmiş mermiye ilişkin soruşturma başlatıldığı’ kaydedildi. Merminin Ukrayna toprakları tarafından geldiği belirtilen açıklamada olayın her yönüyle aydınlatılması adına soruşturma yürütüleceği ifade edildi.

15:15 19.02.2022

ROSTOV BÖLGESİNDE UKRAYNA’DAN FIRLATILAN İKİNCİ BİR MERMİ İNFİLAK ETTİ

Rusya’nın Rostov bölgesinde, Ukrayna sınırı yakınlarındaki bir alanda ikinci bir havan topu mermisinin infilak ettiği belirtildi.

Konu hakkında bilgisi olduğu belirtilen bir kaynak RİA Novosti haber ajansına açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna sınırı yakınında yer alan Rostov bölgesinde infilak etmiş ikinci bir havan topu mermisi bulunduğunu söyledi.

Söz konusu merminin devlet sınırının yakınındaki bir alanda bulunduğunu belirten kaynak, “İkinci mermi, Tarasov bölgesindeki Mityakinskaya köyünün çok yakınında bulundu. Sovyetler zamanından kalma, 120 milimetrelik ve yangın çıkmasına sebep olabilen bir mermi bu” dedi.

Daha önce Mityakinskaya köyü sakinlerinin patlama sesi duymalarının ardından güvenlik güçlerine başvurdukları belirtilmişti. Daha sonraysa, yapılan incelemede devlet sınırına bir kilometre uzaklıkta infilak etmiş bir mermi bulunmuştu.

Söz konusu mermilerin bulunması, Rostov sınırının hemen diğer tarafındaki Ukrayna’nın doğu bölgelerinde şiddet olaylaırnın tırmandığı bir döneme denk geliyor. Buradaki tanınmayan Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri, Ukrayna hükümetinin saldırıya geçeceği istihbaratını almaları ardından bölge sakinlerinin Rusya’nın Rostov bölgesine tahliye edilmesine karar vermişti. Donbasslı sivillerin Rostov’a tahliyesi sürüyor.

15:12 19.02.2022

DONETSK: UKRAYNA GÜVENLİK GÜÇLERİ KOMİNTERNOVO KÖYÜNE ATEŞ AÇTI

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Ateşkes Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi’ndeki temsilciliği, Ukrayna güvenlik güçlerinin sabah saatlerinde Kominternovo yerleşim birimine 122 milimetrelik havan toplarıyla 16 mermi ateşlediğini bildirdi.

Temsilcilik, Ukrayna güvenlik güçlerinin, saat 10.05’te Talakovka bölgesinden özellikle Minsk anlaşmaları tarafından yasaklanan büyük kalibreli mermileri kullanarak, Kominternove yerleşim birimine 122 mm’lik 16 mermi ateşlediğini kaydetti.

BASURİN: UKRAYNA SİLAHLI KUVVETLERİ TOPÇU SİSTEMLERİNİ GORLOVKA YÖNÜNDE ÇEKİYOR

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin milis gücü sözcüsü Eduard Basurin, Ukraynalı güvenlik güçlerinin topçu sistemlerini Gorlovka yönüne çektiğini söyledi.

Basurin, ” Düşman, topçu sistemlerini Gorlovka yönünde bir araya getirerek mühimmat taşıyor” dedi.

İstihbarat birimlerinin temas hattı yakınında Ukrayna güvenlik güçlerine ait tank, obüs ve topçu silahlarının hareketliliğini kaydettiğini belirten Basurin şunları söyledi:

“İstihbarat birimlerimize göre, 95. Hava Saldırı Tugayının sorumluluk bölgesinde 11 tanktan oluşan bir konvoyun hareketi kaydedildi. Rıbinsk’teki 53. Mekanize Tugayın sorumluluk bölgesinde, temas hattından 14 kilometreden daha az bir mesafede, 6 adet 2S1 ve 152 mm kalibreli 10 adet 2A36 ‘Giatsint B’ topçu silahlarının hareketi tespit edildi”

14:50 19.02.2022

DONETSK İSTİHBARATI: UKRAYNA ORDUSUNUN DONBASS’A SALDIRI PLANINI ELE GEÇİRİLDİ

Ukrayna’nın doğusundaki tanınmayan Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin milis gücü sözcüsü Eduard Basurin, Ukrayna silahlı güçlerinin Donbass’a yönelik saldırı planının Donetsk istihbaratı tarafından ele geçirildiğini kaydetti. Planda Kiev’in, Donbass harekatının beş gün içinde tamamlanmasını tasarladığı görülüyor.

14:33 19.02.2022

UKRAYNA GÜVENLİK GÜÇLERİ DONETSK’E HAVAN TOPLARIYLA SALDIRDI

Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Ateşkes Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi’ndeki (JCCC) temsilciliği, Ukrayna güvenlik güçlerinin Donetsk topraklarını yeniden ateş altına aldığını duyurdu.

Ukrayna ordusunun sabah 08:05’te Sahanka ve Şirokino köylerine 122 milimetrelik havan toplarıylala, 08:30’da ise Novolaspa, Kommunarovka ve Gorlovka yerleşimlerine 82 milimetrelik havan toplarıyla ateş açtıkları bildirildi.

200’DEN FAZLA TOP MERMİSİ ATEŞLEDİ

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin, Ukrayna güvenlik güçlerinin Donetsk topraklarına 200’ü aşkın havan mermisi attığını bildirdi.

Basurin, “Temas hattındaki durum tırmanmaya devam ediyor. Sabah saatlerinden bu yana düşman, 120, 122 ve 82 milimetrelik havan topları kullanarak Donetsk Halk Cumhuriyeti topraklarına 14 kez ateş açtı, 10 yerleşim bölgesine 200’den fazla havan mermisi ateşledi” dedi.

13:38 19.02.2022

RUSYA’DA STRATEJİK NÜKLEER GÜÇLER TATBİKATI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin stratejik nükleer güçlerinin gerçekleştireceği tatbikatın başlaması emrini verdi. Rusya’nın balistik füzelerinin de kullanılacağı tatbikat, Putin’in denetiminde gerçekleşecek.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın stratejik nükleer güçlerinin bugün gerçekleşeceği bilinen tatbikatının başlayıp başlamadığı soruları üstüne, “Başladı” cevabını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko’nun, stratejik güçlerin tatbikatını ‘durum odasından’ izledikleri belirtildi.

Rusya Anayasası’na göre ülkenin Başkomutanı da olan Putin’in tatbikatı izleyeceği dünden beri biliniyordu.

RUSYA’NIN STRATEJİK NÜKLEER GÜÇLERİ İKİ SENEDİR BİLİNEN BİR TATBİKAT GERÇEKLEŞTİRMEMİŞTİ

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, söz konusu tatbikatlara ülkenin hava ve uzay güçlerinin, stratejik füze birliklerinin ve kuzey ile Karadeniz filolarının katılacağını kaydetti.

Rusya’nın stratejik nükleer güçleri iki senedir bilinen bir tatbikat gerçekleştirmedi. Şimdiyse bu tatbikatlar, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin çok yüksek olduğu bir dönemde gerçekleştiriliyor. Ancak Rusya savunma yetkilileri, söz konusu tatbikatların önceden planlandığını kaydediyor.

Sadece Putin’in ulaşabildiği, nükleer silahlarını ateşleyebilecek düğmeye atıfla Peskov, “Meşhur siyah çantayı ve kırmızı düğmeyi biliyorsunuz. Böyle tatbikatların, devlet başkanı olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değil” diye ekledi.

12:59 19.02.2022

KİEV GÜÇLERİNİN DONETSK’E ATEŞ AÇMASI SONUCU BİR SİVİL YARALANDI

Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki cephe hattında ateşkesin korunması için oluşturulan ortak merkezin Donestskli temsilcisi, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Kominternovo yerleşim yerine ateş açması sonucu bir sivilin yaralandığını kaydetti.

Yaralanan sivilin durumunun ağır mı yoksa hafif mi olduğu bilinmiyor.

12:41 19.02.2022

DONBASS’TAN RUSYA’YA SIĞINAN SİVİLLERİN SAYISI 10 BİNİ GEÇTİ

RİA Novosti haber ajansı, saldırı tehlikesi nedeniyle Donbass’tan gerçekleştirilen tahliyeler sırasında şimdiye dek 10 bin 356 sivilin, sınırın Rusya tarafına geçtiğini kaydetti.

Ajansa konuşan bir kaynak, sınırı geçen sığınmacılardan 4 bin 527’sinin Rusya vatandaşı, 5 bin 806’sının Ukrayna vatandaşı, 23’ününse başka ülkelerin vatandaşları olduğunu söyledi.

12:22 19.02.2022

DONETSK: TEMAS HATTINDA DURUM KRİTİK

Ukrayna’nın doğusundaki tanınmayan Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin milis güçleri sözcüsü Eduard Basurin, temas hattındaki durumun kritik olduğunu belirtti.

“Ukrayna tarafı, sivil tesisleri vurmaya ve cumhuriyetimizin sakinlerini terörize etmeye devam ediyor” ifadelerini kullanan milis sözcüsü, Ukrayna ordusunun gerçekleştirdiği ateşkes ihlallerini, Donbass’taki temas hattında ateşkesin kontrolü için oluşturulan ortak merkeze ilettiklerini de ekledi.

12:08 19.02.2022

‘ROSTOV BÖLGESİNDE UKRAYNA SINIRINA BİR KİLOMETRE UZAKLIKTA HAVAN TOPU MERMİSİ PATLADI’

Rusya’nın Rostov bölgesinde, Ukrayna sınırından bir kilometre uzaklıktaki bir alanda bir havan topu mermisinin patladığı belirtildi.

Rusya’nın güvenlik güçlerinden bir kaynak, Sputnik haber ajansına açıklamasında, Donbasslı sığınmacıların tahliyesinin yapıldığı Rostov’un Tarasov bölgesinde, Ukrayna sınırına bir kilometre uzaklıkta olan bir alanda bir havan topu mermisinin patladığını değerlendirdiklerini söyledi.

Kaynak, patlamanın, Mityakinskaya köyündeki evlerden birine sadece 300 kilometre uzaklıkta yaşandığını kaydetti.

Patlama nedeniyle kimsenin yaralanmadığını, çevrede bir yıkım da oluşmadığını ifade eden kaynak, olay yerinde güvenlik güçlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Rusya’nın Rostov bölgesinde böyle bir patlamanın yaşanması, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’taki sivillerin savaş tehlikesi nedeniyle Rostov’a tahliye edildikleri bir döneme denk geldi.

12:07 19.02.2022

ROSTOV VALİSİ GOLUBEV’DEN AÇIKLAMA

Rostov Valisi Vasiliy Golubev, bir acil durum toplantısı sırasında, sınırı geçip Rusya’ya gelen Donbasslı sığınmacıların sayısının artmasını bekliyor olmaları sebebiyle bölgede olağanüstü hâl ilan etme kararı aldıklarını kaydetti.

Golubev ayrıca, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinden tahliye edilen bin 692 sivilin şu anda Rostov bölgesindeki geçici yerleşim noktalarında kalmakta olduğunu bellirtti.

Donbasslı sığınmacılar için bölgede sekiz geçici yerleşim alanı bulunduğunu söyleyen Rostov Valisi, 13 bin 949 sığınmacıyı kabul etmeye yetecek yerlerinin olduğunu da ekledi.

Donbass’tan sivillerin Rusya’nın Rostov bölgesine tahliye edilmesi, Ukrayna’nın doğusundaki temas hattında şiddet olaylarının artmasını izliyor. Donbass yetkilileri, Ukrayna ordu güçleri yerleşim yerlerine ateş açtığını ve geniş çaplı bir saldırı beklentisinde olduklarını belirtiyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version