Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk’ın tanınması talebini kabul etti


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk ve Lugansk’ın resmen tanınması talebini kabul etti.

Güvenlik Konseyi üyelerinin görüşünün alındığı toplantı sonrasında Ukrayna ile ilgili Ulus’a Sesleniş konuşması yapan Putin, parlamentonun alt kanadı Duma’nın Donbas’taki ayrılıkçı yönetimlerin tanınmasıyla ilgili çağrısını onayladı.

Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzaladı.

Kremlin Sarayı’nda basına açık olarak yapılan toplantı, aynı anda Rus devlet kanallarından yayınlandı. Toplantı esnasında Putin, Duma’nın Donbas’taki ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasıyla ilgili çağrısı konusunda güvenlik konseyi üyelerinin görüşünü aldı. Konsey üyelerinin tamamı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin tanınmasından yana görüş ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “bir Rus işgali olasılığına karşı Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nin yakında toplanacağını” duyurdu.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Putin ile yaptığı bir telefon görüşmesinden sonra, ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığının tanınmasının 2015 Minsk anlaşmalarının “tek taraflı bir kopuşu” olacağını söylemişti.

Kremlin: Fransa ve Almanya karar konusunda bilgilendirildi

Öte yandan kararın açıklanmasının hemen öncesinde Kremlin, Putin’in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a, bu yönetimlerin tanınmasına yönelik kararı imzalayacağı bilgisini verdiği açıkladı.

Putin’in, Macron ve Scholz ile telefonda görüştüğünü belirten Kremlin, Putin’in Rus liderin mevkidaşlarına Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına ilişkin kararname imzalayacağı bilgisini verdiğini açıkladı.

Macron ve Scholz’un, söz konusu karar nedeniyle hayal kırıklıklarını ifade ettikleri aktarılan açıklamada, iki liderin temaslara devam etmeye hazır olduklarını söyledikleri kaydedildi.

Konsey ile görüşme sırasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Donetsk ve Lugansk’taki Rus yanlısı ayrılıkçı sözde yönetimlerin tanınması gerektiğini belirtmiş, “Başka bir yol göremiyorum. Batı’ya 2-3 gün süre verilmesi önerisinin ise bir şeyi değiştirmeyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version