Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reuters, Merkez Bankası faiz kararı tahminini açıkladı

Reuters, Merkez Bankası faiz kararı tahminini açıkladı


Türkiye’de son yıllarda ekonomide yaşanan istikrarsızlık 2021’in sonlarından itibaren yerini ekonomik krize bıraktı. AKP iktidarının ekonomi yönetiminde sürekli isim değişikliğine gitmesi ve faiz politikası hem yerli hem de yabancı yatırımcıya güven vermedi. 

2021’de TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 44 seviyesindeydi.

Ekonomistler, asgari ücret zammı ve artan enerji fiyatları sebebiyle enflasyonun mayısta yüzde 55 civarında zirve yapabileceğini beklerken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise enflasyonun nisanda yüzde 50’nin altında olmasını beklediklerini söylemişti.

Bu gelişmeler ışığında 17 Şubat Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu’nda Merkez Bankası’nın yeni faiz kararı açıklanacak. 

Toplantı öncesi Reurts haber ajansı, 20 finansal kurumun katıldığı bir anket yaptı. Buna göre, PPK toplantısında faizlerin sabit tutulması bekleniyor.

Reuters anketinde yıl sonu politika faizi sorusuna cevap veren dokuz kurumun medyan tahmini (ortalaması) yüzde 14’te şekillenirken tahminler yüzde 9-yüzde 14 bandında yer alıyor.

GOLDMAN SACHS, SABİT TUTULMASINI BEKLİYOR

Goldman Sachs yatırım bankası da bir araştırma notunda enflasyonun mevcut seviyesine rağmen yetkililerin faiz artışı olmayacağını vurgulaması ve yapılacak herhangi bir faiz indiriminin lirayı dengesizleştirme riski sebebiyle politika faizinin sabit tutulmasını beklediklerini belirtti.

Mevcut politika gidişatının halen sürdürülemez olduğunu düşündüklerini belirten Goldman Sachs, yetkililerin politika faizi yerine dolarizasyonda çözülmeyi sağlamak ve rezervleri desteklemek için başka birçok önlem kullanmayı tercih edeceklerini öngördüklerini söyledi.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version