Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin: Belarus’ta gerçekleştirdiğimiz tatbikatlar kimse için bir tehdit oluşturmuyor

Putin: Belarus’ta gerçekleştirdiğimiz tatbikatlar kimse için bir tehdit oluşturmuyor


Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Belarus güçlerinin gerçekleştirdiği ortak tatbikatların kimse için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.

 

Putin, yaptığı açıklamada, Rusya ve Belarus ordularının Belarus’ta gerçekleştirmekte oldukları ortak tatbikatın Ukrayna ya da başka bir taraf için tehdit oluşturmadığını kaydetti.

 

Ukrayna’nın doğusunda gerilimin artmasına ilişkin Rusya lideri, “Tam olarak şu anda Donbass’taki durumun tırmandığını gözlemliyoruz” dedi.

 

Putin, Ukrayna’nın doğusundaki krizi sonlandırma çabalarında ilerleme sağlanmadığını ve siyasi danışmanlar düzeyinde sürdürülen temasların bir sonuç vermediğini kaydederek, “Kiev’in yapması gereken sadece, Donbass temsilcileri ile müzakere masasına oturmak ve krizin çözümü üstünde anlaşmak. Bu, ne kadar erken olursa o kadar iyi olur” ifadelerini kullandı.

 

Rusya Devlet Başkanı, Batı medyasının, Rusya’nın Ukrayna’yı 16 Şubat’ta işgal edeceğini yazmış olmasına istinaden sorulan ‘16 Şubat gününü nasıl geçirdiniz?’ sorusu üstüne şunları söyledi: “Doğrusunu söylemem gerekirse, bunlara dikkatimi dahi vermedim. Yalan haberlerin sayısı o kadar çok ki, bunların her birine daima cevap vermeye asla değmez. Biz sadece gerekli gördüğümüz şeyleri yapıyoruz ve böyle davranmaya devam edeceğiz. Tabii ki dünyada ve çevremizde neler olduğunu görüyoruz. Fakat bizim, Rusya halkının ve Rusya devletinin ulusal çıkarlarına uygun olan kendi kesin ve anlaşılır referans noktalarımız mevcut.”

 

Putin, Ukrayna’nın doğusunda yeniden tırmanan gerilimin ve Ukrayna üstünden genel olarak yaşanan gerginliğin dindirilmesi için Minsk anlaşmalarının uygulanması gerektiğini bir defa daha belirtti.

 

Bunun yanında Rusya lideri, ABD ve NATO ile artık yürürlükte olmayan orta menzilli nükleer güçler anlaşması (INF) ve askeri şeffaflığa ilişkin görüşmeye hazır olduklarını kaydetti, ancak bunları, Rusya’nın sunduğu güvenlik garantileri paketi çerçevesinde bir bütün olarak görüşmek istediklerini vurguladı.

 

“ABD ve NATO’nun diğer üyeleri, girişimlerimizin (güvenlik garantisi taleplerinin) üç temel unsurunu anlamak istemiyor gibi görünüyor” diyen Putin, “Tüm bu meseleleri bir bütün olarak, bizim için hayata geçirilmeleri koşulsuz bir öncelik olan temel tekliflerimizden ayrılmadan değerlendirilmesi şartıyla görüşme sürecine girmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

 

Rusya, NATO’nun; doğuya doğru genişlemeyeceğine, Rusya sınırları yakınlarına saldırı silahları yerleştirmeyeceğine ve Avrupa’daki askeri tesislerinin bir kısmını geri çekerek 1997 senesindeki sınırlarına döneceğine dair güvence vermesini istiyor.

 

Putin’in basın toplantısında atıf yaptığı üç temel şart bunlardan oluşuyor. NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğine dair güvence vermesi, Ukrayna’nın ittifaka üye yapılmayacağına ilişkin taahhüt verilmesini de içeriyor.

 

Lukaşenko: Rusya ve Belarus’un savaşa ihtiyacı yok

 

Belarus lideri Lukaşenko ise şunları söyledi:

 

Durumun ciddiyetini göz önüne bulundurarak, Rusya Devlet Başkanı ile tam olarak bu konu üzerine odaklandık, Batı partnerlerinin saldırgan davranışına yanıt olarak olası ortak eylemleri değerlendirdik. Bir kez daha altını çiziyorum, kimse bırakın savaşı, gerilimin tırmanmasını ve herhangi çatışmayı bile istemiyor. Buna ihtiyacımız yok. Rusların ve Belarusluların buna ihtiyacı yok.

 

‘Kendimizi korumanın yolunu aramak zorundayız’

 

Sınırlarımızda artan askeri tehlike ve Ukrayna’nın silahla pompalanması karşısında, Belarus ve Rusya olarak olası saldırıları püskürtmek, Belarus’un güney sınırı da dahil kendimizi korumak için uygun yolları aramak zorundayız. Belarus’un güney sınırına dikkat etmemizde şaşılacak bir şey yok, zira burası korunması gereken yaklaşık bin 500 kilometre. Her şeyden önce savunma sağlamamız gereken noktaları arıyoruz.

 

(Rusya ve Belarus’un ortak hava savunma sistemi, ortak bölgesel ordu birliği, ortak uzman yetiştirme merkezi ve Birlik Devleti’nin askeri doktrinine sahip olduğunu anımsatıp) Tüm bu belgeleri ve faaliyet alanlarımızı hiç kimseden gizlemedik. Kimseden hiçbir şey gizlemiyoruz. Her şey kocaman bir ataşe ordusu ve basının gözleri önünde oluyor.

 

(Rusya ve Belarus’a uygulanan yaptırımlar) Bu haydutluk, bize ekonomik savaş dayatma çabası. Bize karşı savaş başlattı ve bizim için pahalıya mal oluyor. Elbette bu yaptırımlara karşı koymayı öğrendik, güçlendik. Ülkelerimiz arasındaki ticaret bunu kanıtlıyor. Yine de yaptırım baskısına karşı koyma konusuna çok fazla dikkat ayırmak zorunda kalıyoruz. Benden hiçbir şey saklamadan, huzurumda bu konuda Rusya Federasyonu Hükümetine verdiği talimatlardan dolayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç size teşekkür ediyorum.

 

Belaruslular ve Rusların ayakta kalıp bu hibrit savaşından çıkacağı bariz. Sanayideki işbirliğinin nasıl güçlendiğini ve ikili ticaretin yapısında nasıl onlarca yeni emtia kaleminin ortaya çıktığını görüyoruz. Dış ticaret akışlarımızın nasıl çeşitlendiğini de görüyoruz. Dünya büyük, tüm kapılara kilit asamazsınız ve tüm ulaşım yollarını kapatamazsınız.

 

Rusya Devlet Başkanı, St. Petersburg yakınlarında kendi limanımızı inşa edebilmemiz ve milyonlarca ton yük bu liman üzerinden nakledebilmemiz için talimat verdi. Bunu ondan ben istedim. Ruslar bize yardımcı olsun, bürokrasi olmasın diye istedim. Mesele para değil bunun için para var. Huzurumda, inşaatın derhal başlatılması emri verildi. Bu milyonlar ton yükü 1-1.5 yıl boyunca yükleyeceğiz. Artık Litvanya ve Ukrayna üzerinden transite dönmeyeceğiz.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version