Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ÖZEL HABER | Rus şirketlerin yönetim kurullarında ‘kıyak emeklilik’ geçiren eski Avrupa liderleri ateş altında

Enis Aydın


Rusya Başbakanlığı’nın Twitter’daki 16 Şubat tarihli bir paylaşımı Fransa’da büyük tepki çekti:

“Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, SIBUR ve Zarubezhneft yönetim kurulu üyesi François Fillon ile görüştü.”

Sarkozy döneminde başbakanlık yapan Fillon’un adı Penelopegate ile yolsuzluğa bulaşmış, ardından 2021’de Moskova hükümeti tarafından Rus petrol şirketi Zarubezhneft’in YK üyeliğine aday gösterilmişti.

2017 seçimleri öncesinde merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon ve eşi Penelope Fillon hakkında “kamu kaynaklarının kötüye kullanılmasında işbirliği” ve “nitelikli dolandırıcılık” iddialarıyla dava açılmıştı.

5 yıl hapis cezasına çarptırılan Fillon, Aralık 2017’de “Siyaset sayfasını kapatmaya karar verdim” diyerek kariyerini sonlandırmıştı.

Uzun süredir ortalarda görünmeyen Fillon’un Ukrayna işgalinin yaşandığı hafta bu fotoğrafla ortaya çıkması çok sert yorumlara yol açtı:

“Fillon kendi kendini hükümetin başı ilan etmiş.”

“1) Bayrağımızın bu masada ne işi var, 2) Kendini bir avuç rubleye satan eski bir başbakan Fillon, neyse ki 2017’de seçilmedi, kıl payı kurtulduk.

“Kesin olan şu ki, Rusya’da masa bilimi diye bir şey var!”

“Francois Fillon, birkaç gün önce Kremlin’den gelen resmi bir açıklama ile mi ifşa olmuş? Birleşik Krallık’tan yaptırım yemiş oligark Gennady Timchenko’nun altında çalışmak, en azından utanç verici olmalı. Bundan sonra ne olacağına karar vermek ona ve Schroeder’a kalmış!

“İğrenç! Bu kişi böyle bir durumda Rus bakanların karşısına Fransız bayrağıyla mı oturuyor? Fillon’un sadakatinin ne kadara mal olduğunu merak ediyorum, belki biriktirdiğim parayla ben de satın alabilirim.”

“Şahsen, patronumla zam pazarlığı yaparken masaya Fransız bayrağı koymam.”

Başı belada olan öbür başbakanlar

Siyasi kariyeri sona erdikten sonra dev Rus şirketlerinin yönetim kurullarında yüksek maaşlarla istihdam edilen başka eski başbakan ve siyasetçiler de var. Bunların bir kısmı Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı karşısında Avrupa kamuoyunda ortaya çıkan tepkiden ürküp görevlerinden istifa etti, fakat henüz bu adımı atmamış olanlar da var.  

İtalya eski başbakanı Matteo Renzi, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası İtalyan işadamı Vincenzo Trani tarafından kurulan Rusya’nın en büyük araç paylaşım firması olan Delimobil’den istifa etti.

Finlandiya’nın eski başbakanı Esko Aho da, altı yıl bağımsız yönetici ve denetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın yönetim kurulundan ayrıldı. Aho, kararının bankayla hiçbir ilgisinin olmadığını, istifasının nedeninin kişisel olduğunu söyledi.

Avusturya eski başbakanı Christian Kern de Perşembe sabahı Rus Demiryolları (RZD) yönetim kurulundan istifa ettiğini açıkladı.

Soldan sağa: Avusturya eski dışişleri bakanı Karin Kneissl; halen Rosneft’in yönetim kurulunda yer alan eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder; Rus Demiryolları yönetim kurulundan istifa eden Avusturya eski başbakanı Christian Kern.

Rus şirketlerinin yönetim kurullarında bulunan diğer Avrupalı ​​politikacılar ve kamu görevlileri arasında, Rus devlet petrol şirketi Rosneft’in yönetim kurulunda yer alan ve Moskova tarafından Rus gaz tedarikçisi Gazprom’un yönetim kuruluna aday gösterilen Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder de yer alıyor.

Linkedin’de paylaşımda bulunan Schroeder, savaşın mümkün olan en kısa sürede sona ermesi gerektiğini söyledi, “Bu Rus hükümetinin sorumluluğunda. Güvenlik çıkarları askeri güç kullanımını haklı çıkarmaz” diye de ekledi. Ama diğer eski başbakanlar gibi istifa edip etmeyeceğine dair bir şey söylemedi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version