Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

OECD, artık enflasyonu bir Türkiye’li bir Türkiye’siz açıklıyor

OECD, artık enflasyonu bir Türkiye'li bir Türkiye'siz açıklıyor


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerindeki enflasyon aralık 2021’de son 30 yılın rekorunu kırdı. Ancak rekorun ardında Türkiye var. OECD, resmi enflasyon raporunda Türkiye’deki fiyatlarda yaşanan rekor artışı vurgulayarak Türkiye hariç OECD enflasyonunu da açıkladı.

OECD 38 ülkeden oluşuyor. Örgüte üye 38 ülkenin ortalama enflasyonu Temmuz 1991’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak aralıkta yıllık yüzde 6.6’yı gördü. OECD tarafından yapılan resmi açıklamada “Bu artışta Türkiye’deki enflasyonun etkisi var” denildi. OECD’de enflasyonun Türkiye dışarıda bırakıldığında yüzde 6.6 değil yüzde 5.6 olduğu, bunun önceki ayki Türkiye hariç enflasyon olan yüzde 5.3’ten makul bir artış olduğu vurgulandı.

Sözcü gazetesine yer alan habere göre, bu durum, tüm dünyada enflasyon sorunu yaşandığını ancak hiçbir ülkede fiyat artışı seviyesinin Türkiye’deki durumun yanına bile yaklaşmadığını ortaya koydu.  2021 Aralık enflasyonunda gelişmiş ülkelerde çok sınırlı bir yükseliş gözlendi.

ABD’de kasımda yıllık yüzde 6.8 olan enflasyon aralıkta yüzde 7’ye yükselirken, İngiltere’de yüzde yıllık 4.6’dan yüzde 4.8’e çıktı, Japonya’da ise yüzde 0.8’e yükseldi. Buna karşın Türkiye’de yıllık enflasyon bir önceki ay 21.3 iken aralıkta yüzde 36.1’e fırladı.  Enflasyon ocak ayında ise yüzde 48.69’a yükseldi.

BREZİLYA, ARJANTİN VE ÇİN’DE ENFLASYON GERİLEDİ

OECD üyesi olmayan G20 ülkeleri arasında Suudi Arabistan’da enflasyonun sadece yüzde 1.2 olması dikkat çekerken, Rusya’da aralıkta enflasyon bir önceki aya göre değişmedi ve yıllık yüzde 8.4 oldu. 3 ülkenin enflasyonunda düşüş var. Arjantin’in yıllık enflasyonu aralıkta yüzde 50.9’a, Brezilya’da yüzde 10.1’e, Çin’de ise yüzde 1.5’e geriledi.

GIDA ENFLASYONUNDA TÜRKİYE’NİN RAKİBİ YOK

OECD üyeleri arasında Türkiye’nin gıda zammında rakibi yok. Türkiye’de kasımda yüzde 27.1 olan “resmi” gıda ürünleri enflasyonu aralıkta yılık yüzde 43.8’e yükselirken, bu orana en yakın artış yüzde 17.2 ile Kolombiya’da.

Gıdadaki zam oranında çift hane gören diğer ülkeler yüzde 11.6 ile Meksika ve yüzde 10.4 ile Litvanya. Kalan 34 ülkede gıda enflasyonu bırakın yüzde 40’ları bulmayı, tek hanelerde. Türkiye’nin enerji enflasyonu ise aralıkta 48.8. Hollanda, Estonya ve Norveç dışında da tüm OECD ülkelerinde enerji fiyatlarındaki artış Türkiye’nin
gerisinde.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version