Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mersin’de Anadil Günü etkinliği

Mersin’de Anadil Günü etkinliği


İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, 21 Şubat Anadil Günü kapsamında etkinlik düzenledi. Etkinliğin yapıldığı Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre Salonu’na, “Çocuk cezaevleri kapatılsın”, “Bila hepsiyên nexweş demildest bên berdan”, “İnsan hakları mücadelesinde erkek egemenliğine dur diyoruz” ve “Em mafê aşîtiyê diparêzin. Aştî yekser vêga” pankartları ve anadilin önemine değinen dövizler asıldı. Etkinliğe katılan yurttaşlar yöresel kıyafetler ile renk kattı. Etkinlik  “Kamber ateş nasılsın?” diyerek başladı.

‘MAHPUS KİTAPLARI SERGİSİ’NE BÜYÜK İLGİ

Etkinlikleri kapsamında Görülmüştür Kolektivitesi tarafından sergi açıldı. Sergide Türkçe ve Kürtçe olmak üzere yüzlerce politik tutukluların kitapları sergilendi. 12 yıllık süreçte siyasi tutuklulardan gelen kitapların yer aldığı sergi, yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.

ANADİL HAK VURGUSU

Açılışı İHD Eşbaşkanı Zeynep Benli ve Cezaevi Komisyonu Sözcüsü avukat Gazi İnci ortak metni okuyarak yaptı.

Açıklamada, “Konuştuğumuz diller üzerindeki yasaklara, kısıtlamalara değil, herkesin eşit haklara sahip olduğu toplumsal bir yaşama tanık olmak istiyoruz. Dünya genelinde sınırları aşan diller, o dilleri konuşanları birbirlerine yaklaştırırken, aynı zamanda da ‘sınırları’ engellemek yerine köprülere dönüştürmektedir. Çünkü bizler biliyoruz ki dillerin sınırları olmaz. Türkiye’nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinde yer alan anadil ve farklı kültürel kimliklerin öğrenilmesini öngören maddelerin ve her çocuğun en doğal hakkı olan kendi anadili ile eğitim alma hakkının yaşama geçirilmesini talep ediyoruz. Türkiye’nin yargı yetkisini kabul ettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, farklı etnik ve dini toplulukların dil ve kültürel değerlerini kendi anadillerinde öğrenmelerini öngören kararlarının yaşama geçirilmesini talep ediyoruz” denildi.

DİLLER ÜZERİNDEKİ ASİMİLASYON

Konuşmanın ardından farklı dillerde konuşan izleyiciler, ana dilleri üzerinde baskı ve asimilasyon politikalarına değindi. Kürtçe üzerindeki baskılara değinen bir yurttaş da şiir okudu. Zazaca, Türkçe, Lazca, şarkıların seslendirildiği etkinlikte dengbejler kılam söyledi.

Etkinlikte konuşan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Dalyan, Romanca’nın şuan durumunun yok olan diller arasında olduğunu, Romanların bu dili konuşması gerektiğini söyledi.

Son olarak Kültürler Buluşuyor Korosu sahneye çıktı. Etkinlik koronun farklı dillerden söylediği ezgilerin ardından sona erdi. (MA)
 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version