Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası, ocakta yüzde 50’ye yaklaşan enflasyonu nasıl değerlendirdi?

Merkez Bankası, ocakta yüzde 50'ye yaklaşan enflasyonu nasıl değerlendirdi?


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ocak ayında yüzde 48’i aşarak 20 yıla yakın sürenin en yüksek seviyesine çıkan enflasyonla ilgili değerlendirmesini yayımladı.

İLGİLİ HABER

2022’nin ilk enflasyon verisi açıklandı: 19 yılın zirvesi yenilendi

TÜİK verilerine göre Ocak 2022’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 48,69, aylık yüzde 11,10 artış gösterdi. Aralık ayında görülen 19 yılın zirve seviyesi yenilenmiş oldu.

Değerlendirmede TCMB şunlara dikkat çekti:

Tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken, bu gelişmeye en belirgin katkı enerji fiyatlarından gelmiştir. Ocak ayında döviz kurları istikrarlı bir görünüm sergilerken, emtia fiyatları Omicron varyantına bağlı gerileme sonrasında tekrar güçlü bir artış göstermiştir.

Enerji enflasyonu, uluslararası petrol fiyatlarındaki artış ile elektrik, doğal gaz, şebeke suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemlerdeki gelişmeler neticesinde önemli ölçüde yükselmiştir.

Tüketici fiyatları üzerinde başta elektrik olmak üzere enerji maliyetlerindeki artışların ikincil etkilerinin de izlendiği değerlendirilmektedir.

Gıda yıllık enflasyonundaki yükseliş alt gruplar genelinde devam ederken, önceki dönemlerde nispeten daha ılımlı seyreden taze meyve ve sebze enflasyonu bu dönemde yüksek artış sergilemiştir.

İLGİLİ HABER

TÜİK enflasyon sepetini güncelledi: Sepette ‘doğalgaz ve elektrik kesintisi’

TÜİK enflasyon sepetinde elektrik harcamalarının da yer aldığı konut harcamalarının payı düşürüldü. Elektriğin ağırlığı yüzde 2,7’den yüzde 2,3’e, doğalgazınki de yüzde 1,69’dan 1,55’e indi.

Temel mal fiyatlarındaki artış eğilimi giyim dışı gruplarda daha belirgin olmak üzere sürmüştür.

Hizmet enflasyonu ise ulaştırma, lokanta-otel, sağlık ve bakım-onarım alt grupları öncülüğünde yükselmiştir.

Alkollü içecek ve tütün ürünleri fiyatlarındaki artışta özel tüketim vergisindeki gelişmelerin yansımaları izlenmiştir.

Başta enerji ve metal olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarında sektörler geneline yayılan artışlar ile tedarik zincirlerindeki aksamalar neticesinde üretici fiyatları kaynaklı baskılar sürmüştür.

Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları ve ana eğilimlerindeki yükseliş devam etmiştir.”

İLGİLİ HABER

Enflasyon zamlar sonrası yeni zirveyi gördü, Nebati, ‘Programdan geri dönüş yok’ dedi

Türkiye’de 19 yılın enflasyon rekoru kırılırken, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli’ni uygulamak için 18 aya ihtiyaç olduğunu ve geriye 17 ay kaldığını söyledi.

Ocak’ta enflasyon TL’deki değer kaybı ve enerji zamlarının etkisiyle yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesine çıktı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ocak ayında tüketici fiyat endeksi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,69 arttı. TÜİK verilerine göre ocakta aylık enflasyon yüzde 11,10 oldu.

Ocak ayında üretici fiyatları da hızlandı. Verilere göre üretici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 93,53 arttı. Aylık bazda üretici fiyatlarındaki artış ise yüzde 10,45 olarak kaydedildi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre yıllık çekirdek enflasyon yüzde 39,45 oldu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version