Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Macaristan: Topraklarımıza daha fazla NATO askeri girmesine izin vermeyeceğiz

Macaristan: Topraklarımıza daha fazla NATO askeri girmesine izin vermeyeceğiz


Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin Ukrayna kriziyle ilgili topraklarına daha fazla NATO askeri kabul etmeyeceğini açıkladı. Bakan’ın açıklaması Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Polonya ve Romanya’ya fazladan asker gönderdiği, Almanya’nın ise Litvanya’daki asker sayısını artırdığı sırada geldi.

Euronews’e konuşan Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto bu durumu başından beri kabul etmediklerini belirterek “Bunu kabul etmedik ve kabul etmeyeceğiz çünkü ülke topraklarında zaten NATO’nun askerleri var, yani Macar ordusu ve Macar silahlı kuvvetleri, güvenliği garanti altına almak için uygun durumdalar. Bu yüzden Macaristan topraklarında ek birliklere ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı.

‘EN KÖTÜ SENARYODAN KAÇMAK İÇİN TEMASLAR SÜRMELİ’

ABD, Avrupa ve Rusya’yı Ukrayna kriziyle ilgili en kötü senaryodan kaçınmak için temaslarına devam etmeye çağıran Szijjarto, bir çatışma çıkması durumunda en büyük kaybedenin Orta Avrupa olacağını vurguladı.

‘YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ İSTEMİYORUZ’

Krizin, Soğuk Savaş dönemini ve yıllarca çekilen acıları hatırlattığını ifade eden Bakan, “Bu yüzden bu zamanların geri gelmesini istemiyoruz” dedi.

“Soğuk Savaş ruhunun bile geri dönmesini önlemek için uluslararası toplumu elinden gelenin en iyisini yapmaya çağırıyoruz” ifadesini kullanan Bakan, “Tarih bize ne yazık ki çok net bir şekilde, ne zaman bir Doğu-Batı çatışması olsa Orta Avrupa ülkelerinin kaybettiğini gösterdi. Artık kaybeden olmak istemiyoruz” diye ekledi.

‘RUSYA’YA YAPTIRIMLAR İŞE YARAMIYOR’

Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler Moskova’yı, Ukrayna’ya yapılacak herhangi bir askeri müdahalenin, cezalandırıcı ekonomik yaptırımlar da dahil olmak üzere Rusya için “büyük” sonuçları olacağı konusunda uyardı.

Ancak Szijjarto, Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı bir şekilde ilhak ettiği ve doğu Ukrayna’daki ayrılıkçıları desteklemeye başladığı 2014’ten beri yaptırımlara maruz kaldığına işaret ederek bu tür önlemlerin işe yaramadığına inandığını söyledi.

“Yaptırımlar işe yaramıyor. Başarısızlar” diyerek sözlerine devam eden Dışişleri Bakanı, yaptırımların yürürlüğe girmesinden beri Almanya ile Rusya Federasyonu arasındaki ticaretin arttığına dikkat çekti.

Aynı yorumu geçen hafta Rusya ziyaretinde bulunan Başbakan Viktor Orban da yapmıştı. Orban Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısında AB yaptırımlarının Macaristan’a Rusya’dan daha fazla zarar verdiğini söylemişti.

Tüm üye ülkeler tarafından onaylanması gereken AB yaptırımları 2014’ten beri düzenli olarak yenileniyor. En son ocak ayında uzatılmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version