Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KKM’de biriken para 290 milyar lira, DTH’lerdeki çözülme yüzde 4,2

KKM’de biriken para 290 milyar lira, DTH’lerdeki çözülme yüzde 4,2


| ÖZEL HABER

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kur korumalı TL mevduat hesaplarına katılımın 290 milyar lirayı geçtiğini aktardı. A Para kanalında konuşan Akben’in açıklamasına göre 620 bin civarında müşteri kur korumalı TL mevduat hesaplarını tercih etti. Akben, “Bugün katılım 290 milyarı geçti. Biliyorsunuz 3 aylık 6 aylık ve 1 yıllık olarak açılabiliyor.” dedi.

Söz konusu rakam yaklaşık 21,5 milyar dolar yapıyor.

KKM hesabı açıldığında yurt içi yerleşiklerin toplam döviz tevdiat hesabı 238 milyar dolar seviyelerindeydi. MB’nın son açıklamasına göre 3 Şubat itibariyle rakam 228,1 milyar dolar civarında. DTH hesaplarında 10 milyar dolarlık bir azalma yani yüzde 4,2’lik bir çözülme görülüyor ancak bunun tamamı KKM’lere gitmedi.

NEBATİ: YÜZDE 15’İ DTH’LERDEN GELDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 15 Ocak’ta yaptığı açıklamada, KKM’ye yatan paraların yüzde 15’inin DTH’lerden geldiğini açıklamıştı. Buna göre KKM daha çok normal TL mevduatından besleniyordu. Bugün KKM’de toplanan rakam 290 milyar TL ancak bunun ne kadarının DTH’lerden geldiğine dair bir açıklama yok.

DTH’LERDEKİ PARANIN YÜZDE 1,9’U KKM’YE GEÇMİŞ

Bakan Nebati daha önceki açıklamasında yüzde 15 oranını vermişti. Ancak yüzde 20’sinin DTH’lerden geldiğini kabul etseniz bile 58 milyar TL’ye ulaşıyor. Bu da DTH’lerden KKM’ye gelen paranın 4,5 milyar dolar civarında olduğunu gösteriyor. DTH’lerdeki 238 milyar dolardan 4,5-5 milyar dolar KKM’lere gelmiş görünüyor. DTH’lerdeki toplam paranın ancak kaba bir hesapla sadece yüzde 1,9’u KKM’ye geçmiş.

DTH’lerdeki toplam çözülme oranı ise yüzde 4,2.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version