Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan İranlı mülteci sınır dışı edilecek

İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan İranlı mülteci sınır dışı edilecek


Denizli’nin Merkezefendi ilçesindeki Delikliçınar Meydanı’nda 20 Mart 2021’de “İstanbul Sözleşmesi”nin feshedilmesine karşı yapılan eyleme katılan İranlı mülteciler Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve eyleme katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani 5 Nisan’da gözaltına alınmıştı.

Ardından haklarından açılan davada Denizli 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi sınır dışı edilme kararı vermişti. Hakkında sınır dışı kararı verilen Esmali Fattahi, işlemin iptali için açtığı dava Denizli 1’inci İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. 

CAN GÜVENLİĞİ OLMADIĞI İÇİN İTİRAZ ETMİŞTİ

Karara itiraz eden Fattahi, İran’da can güvenliğinin olmadığını belirterek, kararın iptal edilmesi için dava açtı. Kararını açıklayan Denizli 1’inci İdare Mahkemesi, kolluk ve adli makamlara yansıyan olayların ve fiillerin niteliği bakımından kamu güvenliğine bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerden davacının kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturduğu kaydedilen kararda, “6458 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin 1’inci fıkrasının (d) bendi uyarınca sınır dışı edilmesine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadeleri yer aldı.

‘BULUNDUĞU ÜLKENİN KURALLARINA RİAYET ETME ZORUNLULUĞU SONUCU’

Dilekçede Fattahi’nin İran’da siyasi düşüncelerinden kaynaklı işkence göreceği belirtilmesine karşın mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:

“Davacının bulunduğu ülkenin kurallarına riayet etme zorunluluğu olduğu, davacının kendi eylemleri ile sınır dışı edilme işleminin tesis edilmesine neden olduğu anlaşılmıştır. Davacının gideceği ülkede cezalandırılabileceğini bildiği halde bulunduğu ülkenin kurallarına uymayarak bunun rizikosunu üstlendiği görülüyor.

Davacının menşe ülkesine (İran’a) sınır dışı edilmesinin zorunlu olmadığı, gidebileceği güvenli üçüncü bir ülkeye sınır dışı edilmesine veya gönüllü olması halinde menşe ülkesine de sınır dışı edilebileceği, dava konusu işlemde de bunun açıkça belirtildiği, davacının üçüncü bir ülkeye de sınırdışı edilmesinin mümkün olduğu anlaşıldığından, davacının sınır dışı edilmesine dair işlemde bu yönüyle de hukuka aykırılık bulunmadığı neticesine ulaşılmıştır.” (MA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version