Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İşgal başladı: Putin, Ukrayna’ya “askeri operasyon” emri verdi

İşgal başladı: Putin, Ukrayna’ya “askeri operasyon” emri verdi



Putin, eylemin Ukrayna’dan gelen tehditlere yanıt olarak geldiğini ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir hedefi olmadığını da sözlerine ekledi.

Putin, dökülen kanın sorumluluğunun Ukrayna “rejimi”nde olduğunu söyledi. Ukraynalıları silahlarını bırakmaya çağırdı.

Rus devlet televizyonu, Putin’in Ukrayna’nın nükleer silah edinmesini durdurmak zorunda olduğunu iddia ederek saldırı operasyonunu haklı çıkarmaya çalıştığını bildirdi.

KİEV VE BİR ÇOK ŞEHİRDE PATLAMA SESLERİ

Ukrayna’da başkent Kiev de dahil olmak üzere birçok patlama meydana geliyor. Joe Biden “Putin, çokca can kaybı ve acı getirecek önceden tasarlanmış bir savaş seçti” dedi. ABD Başkan’ı Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya girişini “provokasyonsuz ve haksız bir saldırı” olarak nitelendirdi ve “dünyanın Rusya’yı sorumlu tutacağını” sözlerine ekledi.

Putin ise televizyonda yayınlanan konuşmasında  ABD ve müttefiklerini Rusya’nın Ukrayna’nın NATO’ya katılmasını engelleme talebini görmezden gelmekle suçladı. Putin konuşurken, Kiev, Harkov ve Ukrayna’nın diğer bölgelerinde patlamalar duyulmaya devam edildi.

 

ABD Senatörü Rubio, Rusya’nın Kiev Havalimanı’nı almaya çalıştığını söylüyor. Ukraynalı yetkililer işgalin başladığını belirterek Kiev’in füze saldırılarıyla hedef alındığını duyurdular. Rusya, Kiev ve Harkov’a füze saldırıları düzenliyor. Ukraynalı yetkililere göre Rusya hem balistik hem de güdümlü füzelerle Kiev’deki bölgeleri vuruyor. ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve diğer şehirlerinden patlama haberlerinin gelmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD ve müttefiklerinin “Rus askeri güçlerinin Ukrayna’ya yönelik kışkırtılmamış ve haksız bir saldırısına birlik halinde ve kararlı bir şekilde yanıt vereceklerini söyledi.

Biden, Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya ‘ağır yaptırımlar’ uygulama sözü verdi.

Rusya Askerleri Tesisleri Vuruyor

Rus ordusu, Ukrayna hava üslerini ve diğer askeri varlıkları hedef aldığını, ancak civil halkın yaşadıkları bölgelerin hedef alınmadığını söyledi. Ukrayna cumhurbaşkanı ülke ordusunun görevde olduğunu söyledi ve insanları panik yapmamaya çağırdı.

UKRAYNA DIŞ İŞLERİ BAKANI: KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ

Ukrayna dışişleri bakanı Rusya’yı saldırganlıkla suçluyor. “Bu bir saldırı savaşı’ diyen Bakan, Ukrayna’nın ‘kendini savunacağını ve kazanacağını’ söyledi. Bu esnada hava saldırılarına devam  eden Rusya, kara birlikleri ile de Harkov’a doğru harekete geçti. Gelen son haberlere göre Rus askerleri Odessa’ya ulaştı.

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı da benzer açıklamalarda bulundu: “Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız.” Rusya ise Ukrayna saldırılarında yüksek hassasiyetli silahlar kullandığını ve sivilleri hedef almadığını iddia ediyor.

Ukraynalı yetkililer, Rus hava saldırılarının büyük şehirlerdeki hava limanları ve silah depoları da dahil olmak üzere ülke genelindeki askeri tesisleri vurduğunu belirtiyor.

Ukrayna hava kuvvetleri Rus hava saldırısını püskürtmeye çalışıyor. CNN, Ukrayna’ya saldıran Rus birliklerine Belarus askerlerinin de yardım ettiğini duyurdu. Askeri birlikler Belarus sınırından da Ukrayna’ya girmeye başladı. Böylece Rusya, Belarus’un da desteğiyle Ukrayna’yı ülkenin doğu, güney ve kuzeyinden işgal altına almaya başladı. Almanya, Rusya’ya askeri harekatı derhal durdurma çağrısında bulundu.

KİEV HAVAALANI TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna, yolcuların ve personelin Kiev havaalanından tahliye edildiğini duyururken Ukrayna dışişleri bakanı “Dünya Putin’i durdurabilir ve durdurmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanı” dedi. Ukrayna ise sıkıyönetim ilan etmeye hazırlanıyor. Birçok insan başkent Kiev’i terketmek için araçlarıyla yollara dökülürken Kiev Belediye Başkanı, vatandaşları evlerinde kalmaya çağırdı. 

Kiev’de hava saldırısı sirenleri çalıyor

Ukraynalılar Kiev’i terketmek için araçlarıyla yolları doldururken olası bir hava saldırısı ihtimaline karşı sirenler çalıyor.

 

BM: İnsanlık adına geri çekilin

Birleşmiş Milletler’den tepki gecikmedi. António Guterres: “Bugün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak görev süremdeki en üzücü an. Başkan Putin, insanlık adına askerlerinizi Rusya’ya geri getirin. İnsanlık adına, yüzyılın başından beri olabilecek en kötü savaşın Avrupa’da başlamasına izin vermeyin.”  

NATO’dan Kınama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik “pervasız ve sebepsiz saldırısını” kınadı. NATO müttefiklerinin Rusya’nın son hamlesini ele almak için bir araya geleceğini belirterek, “Bu korkunç zamanda Ukrayna halkının yanındayız” dedi. “NATO, müttefikleri korumak ve savunmak için her şeyi yapacak” açıklamasında bulundu.

AB’den Ortak Mesaj

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel sosyal medya hesaplarından aynı açıklamayı paylaştı:

“Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu karanlık saatlerde aklımız, bu sebepsiz saldırı sebebiyle hayatları için korku ile karşı karşıya kalan masum kadınlar, erkekler ve çocuklar ile Ukrayna’da. Kremlin’i sorumlu tutacağız.”

THY Uçuşları Durdurdu

THY, yaşanan gelişmelerin ardından Ukrayna uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Ek olarak savaş başlamadan önce Türkiye’den bir askeri uçağın Ukrayna’ya iniş yaptığı iddia edilirken uçağın artık haritada görünmediği belirtiliyor. Askeri uçağın akıbeti henüz bilinmiyor.

Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanını aradı

ABD Başkanı Biden, Ukraynalı Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile konuştu. Zelenskiy’nin kendisini Ukrayna halkının yanında olmaya çağırdığını belirten Biden, “G7 liderleri ile görüşeceğim. ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacak” dedi.

Ukrayna, Rus Uçağını Vurdu

Ukrayna ordusu bir Rus uçağını düşürdüğünü açıkladı. Ukrayna ordusuna göre, Ukrayna hava savunması ülkenin doğusunda bir Rus jetini düşürdü.

Ukrayna ordusundan yeni açıklama: Beş Rus jeti ve bir helikopteri düşürdük.

Rus ordusu, Ukrayna’nın hava savunma kapasitesini etkisiz hale getirdiğini açıkladı. Luhansk bölgesindeki ayrılıkçılar daha fazla toprak ele geçirme niyetinde olduklarını açıkladı. Ukraynalı yetkililer ülkelerine yönelik siber saldırıların devam ettiğini söylüyor.

 


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version