Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İmamoğlu: Bütün bu artışların vebali İSKİ veya İBB değil, ekonomiyi yöneten kişilerdir

İmamoğlu: Bütün bu artışların vebali İSKİ veya İBB değil, ekonomiyi yöneten kişilerdir


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, su tartışmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSKİ Genel Kurulu sonrası ortaya çıkan durumu değerlendirdi. “İstanbul’a karşı kötülük dolu bir oyun oynandığını” belirten İmamoğlu, “İstanbul’u kaybetme öfkesi yüzünden, İSKİ’yi organize kötülükle batırmaya çalışan arkadaşlara bir haberim var. Yaptığınız suçtur. Çünkü yasaya göre, İSKİ, maliyeti altında su temini yapamaz” dedi.

 

İmamoğlu, İSKİ Genel Müdürlüğü’nde basın toplantısı düzenledi. Burada konuşan İmamoğlu, İSKİ’nin artan gider tablosuna dikkat çekerek “Bugün, İstanbul’umuza karşı oynanan kötülük dolu bir oyunu, sizlerle paylaşmak için karşınızdayım. 2 yıldır sabırla, ortak masalar kurarak, defalarca yüz yüze görüşmeler yaparak, artan maliyetler nedeniyle İSKİ’nin hassas durumunu İBB Meclisi’ndeki tüm gruplar ve başkan vekilleriyle paylaştım” dedi.

 

‘CİDDİ BİR SAMİMİYETSİZLİK’

 

Hükümetin 2019’dan beri elektriğe yüzde 300’e yakın zam yaptığını belirten İmamoğlu, “Doğalgazda artış yüzde 100’den fazla olmuş. Geçen yıl bugün 7,5 lira olan dolar, 13,5 liraya çıkmış, yani İstanbul’un suyunu sağlıklı hale getirmek için kullandığımız kimyasallara muazzam zamlar gelmiş. Sonuçta; sadece son 1 yılda, İstanbul’umuza su temin eden İSKİ kuruluşumuzun maliyetleri yüzde 120 artmış” dedi. İmamoğlu bu durum üzerine İSKİ Genel Kurulu’na zam teklifini getirdiklerini belirterek şöyle devam etti:

 

“Maliyetimiz yüzde 120 ama 10 metreküpe kadar kullanıcılarda, yani dar gelirlilerde artış yüzde 50 olsun. 11-20 metreküp kullananlar için yüzde 69 olsun. Aşırı su tüketenler için de yüzde 80 artış yapalım. Bu zamma neden ihtiyaç olduğunu da İSKİ’nin tüm gelir ve gider kalemleri ile AK Parti Grup Başkanvekiline tane tane anlattık. Yani herkes, aslında neyin ne olduğunun farkında. Bu arada, muhalefetin iddia ettiği zam rakamları da doğru değil. İBB Meclisi’nde yüzde 170 artış diyen arkadaşlar adına utanıyorum. Bu arkadaş yüzde 170’i nasıl bulur, anlamış değilim. Ama biz hafıza tazelersek, İstanbul’da, suya tarihin gördüğü en büyük zammı hangi zihniyetin yaptığını hatırlarız. Bugünkü merkezi iktidar, İBB’de göreve geldiği 1994 yılında, suya yüzde 200, bir sonraki yıl da yüzde 73 artış yaptı. Niçin yaptı diye bağırıp çağıracak halimiz yok. Bugün yüzde 50’yi fahiş bulan arkadaşlar, o gün yüzde 200 zamda mahsur görmedi. Ciddi bir samimiyetsizlik, kötülükten bahsediyoruz.”

 

 

‘TEHDİT EDİLDİ’

 

İmamoğlu özetle şöyle konuştu:

 

HİÇ SEL-BASKIN GÖRDÜNÜZ MÜ?

 

Bizim yönetimimizdeki İSKİ, İstanbul’da yaşanan ve kentimize hiç yakışmayan sel baskınlarına, yaptığı milyarlarca liralık yatırımlarla, bu kötü görüntülere hep birlikte son vermenin mücadelesini verdi. İstanbul’da, bizden önce, onlarca insanımız maalesef sel baskınlarında hayatını kaybetti. Millet, canını kurtarmak için Üsküdar’ın merkezinden yüzerek kaçıyordu. Karada yüzmekten onları kurtardık. Geçtiğimiz günlerde, İstanbul’a 1 yılda yağan yağmurun 10’da 1’i sadece bir günde yağdı. Hiç sel-baskın gördünüz mü? Görmediniz. İşte bunu İSKİ’deki yol arkadaşlarım başardı. İSKİ, bu yüzden İstanbul’un en hayati kurumlarından biridir.

 

İSKİ BU KARARI SİZE RÜCÜ ETTİRECEK

 

Ama gel gör ki; büyükşehir belediyeleri arasında su maliyeti en yüksek olup, en ucuza su satan durumda şu an İSKİ ve bu kurumumuza, o hazmedememe büyümüş ki artış layık görülmedi. Körleşmiş bir AK Parti var karşımızda. ‘Ya bizim küçük zam talebimizi kabul edersiniz, ya da hiç zam vermeyiz’ diyor. Bu nasıl bir tavır? Tehdit yapıyor. İstanbul tarihi böyle bir cahil adam görmemiş. Biz sana pabuç mu bırakacağız zaten adetimiz değil. İBB Meclisi’nde, aradan geçen zamana rağmen, İstanbul’u kaybetme öfkesi yüzünden, İSKİ’yi organize kötülükle batırmaya çalışan arkadaşlara bir haberim var. Yaptığınız suçtur. Çünkü yasaya göre, İSKİ, maliyeti altında su temini yapamaz. Sizin öfkeniz yüzünden milyarlarca lira zarara girecek olan İSKİ, emin olun çok kısa vadede bu zararı, size rücu ettirecek.

 

HER ŞEYE RAĞMEN BU YÜKÜN ALTINDAN KALKACAĞIZ

 

Mahkemelerde hukuk önünde İstanbul’a verdiğiniz zararın faturasını göreceksiniz. İnanın çok kısa vadede olacak bu. Şimdi siz düşünün. İBB Meclisi’nde bulunan AK Partili ve MHP’li vicdanlı meclis üyesi arkadaşlarımızın böyle düşünmediğini kendisini yönlendiren şahıs ya da şahısların yanlış yönlendirdiğini görüyorum, hissediyorum. Onları bu konuda nasıl bir tavır alacakları konusunda düşünmeye davet ediyorum. Değerli İstanbullular; özellikle belirtmek isterim ki bu arada her şeye rağmen oluşan yeni bütçe ve mecburen sunmak zorunda kaldığımız yeni tarife kuşkusuz artışların vebali İSKİ’de ya da İBB’de değildir. Bu ülkede, herhangi bir şeyin fiyatı çok artıyorsa, bunun sorumlusu, ekonomiyi yöneten kişilerdir, hükümettir, iktidardır. Türkiye’yi bu ekonomik buhrana sokanların, İstanbul’daki ucuz kahramanlık girişimlerine en güzel yanıtı, günü gelince yine sizler vereceksiniz. Biz her şeye rağmen bu yükün altından kalkacağız, bu sorunların üstesinden geleceğiz ve hep birlikte aşacağız.

 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

 

İBB olarak bu karara imza atan herkes hakkında ve uğratılan zararın tahsilatı hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Elbette yine İSKİ Genel Kurulu’na getireceğiz. O arkadaş bile 3 gündür uykusuz kalmıştır çünkü yanlış bir şey yaptılar. Bir gün önce kendilerini aradım, ‘lütfen ortak akılla yapın’ dedim. ‘Lütfen İSKİ’ye yakışan bir karar çıkarın’ dedim. Biz son toplantımızı meclisten önce yapacağız, orada aldığımız kararla meclise geleceğiz. Bu ortak akıl olmuyor. Sayın başkan böyle olmaz. Karar oluşturuyorsanız münazara edilsin. Bizimkiler de karşı tez varsa onu önersinler. Yine kimsenin haberi yokken teklif sunuyorlar. Bunun adı kötü niyet. Bunun adı kötülük.

 

KAYNAK: GAZETE DUVAR – HAZAL OCAK


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version