Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İlim Yayma Vakfı’ndan ‘tuhaf’ Süleymaniye açıklaması: Daha görünür olacak

İstanbul’un kalbine hançer: İlim Yayma’dan Süleymaniye’ye beton perde


İstanbul’un en önemli sembollerinden biri olan Süleymaniye Camii, İlim Yayma Vakfı’nın yeni binasının silüetine kurban gidiyor. Vakıf ise tepki çeken inşaatı savundu, ‘Süleymaniye Camisi’nin etrafının açılmasına ve caminin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır.” açıklaması yayımladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, dün Twitter’da Fatih ilçesindeki binanın inşaatının fotoğrafını paylaşmış, yanına şu notu düşmüştü: “Süleymaniye’nin önünde yükselen bu yapı İlim Yayma Vakfı’nın yaptığı yeni binası. Nisan 2019’da dönemin İBB’si projesini yapıyor, koruma kurulundan onaylatıyor ve inşaata başlanıyor. İzinli! olsa da Süleymaniye Camii silueti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür. Yapmayın!”

Polat, ‘iki seçim arasında alelacele’ projesi ve kurul izinleri çıkarılıp inşaata başlandığını belirttiği binayla ilgili proje iptali için kurula gittiklerini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı’nın açıklamasında, Fetva Yokuşu’nda ‘Fetva Han’ adıyla 50 yıldan fazla süredir han olarak işletilen yerin, malikleri tarafından yurt olarak kullanılması şartıyla kendilerine bağışlandığı belirtildi.

İlim Yayma Vakfı’nın açıklamasında binanın eski ve yeni fotoğrafları birlikte verilerek, silüetin bozulmadığı savunuldu.

‘CAMİNİN DAHA İYİ GÖRÜNÜR OLMASINA KATKI SAĞLAYACAK’

Açıklamada binada deprem risk analizinin yaptırıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Binanın depreme dayanıklı olmadığı anlaşıldığından, yıkılarak yeniden projelendirilmiş, yapılan proje Anıtlar Kurulu tarafından da onaylanmıştır. Binanın eski ve yeni görsellerinden de anlaşılacağı üzere tek kütle halinde, daha yüksek ve büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş, bölgenin tarihi silüetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camisi’nin etrafının açılmasına ve caminin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır.”

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.#Süleymaniye pic.twitter.com/I5my5AMFqB

— İLİM YAYMA VAKFI (@IlimYaymaVakfi) February 2, 2022

Fatih Belediyesi ise 494 ada 1 parsel üzerindeki inşaatla ilgili açıklamasında, arşiv incelemesi sonucu söz konusu yerde 1991’de verilen yapı kullanma izin belgesinde üç bodrum kat, zemin kat ve üç normal kat olmak üzere yedi katlı yasal binanın görüldüğü kaydedildi.

Serbest Görüş:

 

“YÜKSEKLİĞİ 1 BUÇUK METRE DÜŞÜRDÜK” AÇIKLAMASI

Açıklamada projenin, 2012’de Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’yla belirlenen yapılaşma koşullarına “uygun” olarak hazırlandığı, 18 Temmuz 2019’da Koruma Kurulu’nca onaylandığı ifade edildi. 3 Haziran 2021’de verilen ruhsatla üç bodrum kat, zemin kat ve iki normal kat olmak üzere altı kat olarak ruhsatlandırıldığı belirtilen binaya ilişkin “Sonuç olarak, 2021’de verilen inşaat ruhsatı eski iskanlı binaya göre kat adedini bir kat eksilterek saçak kotu yüksekliğini de 1 buçuk metre düşürmüştür” dendi.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version