Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Harris: Rusya’ya eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulanır

Harris: Rusya'ya eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulanır


Dünyanın en önemli siyasi platformları arasında yer alan Münih Güvenlik Konferansı, ikinci gününde de Ukrayna krizi konusunda gündemi belirleyen konuşmalar ve yoğun diplomasi trafiğiyle geçti

Konferansta dikkat çeken bir konuşma yapan  ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda “Rusya’ya yönelik eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar” uygulanacağını dile getirdi. Bunlar arasında mali yaptırımların da olacağını söyleyen Harris, NATO’nun Doğu Avrupa’daki üyelerini gerekirse askeri olarak savunacağını, ayrıca silah sevkiyatı desteğini de artırarak sürdüreceğini açıkladı. “Başkan Biden’ın dediği gibi, bizim bölgede bulunan askerlerimizin amacı Ukrayna’da savaşmak değil, amaçları NATO üyesi ülkelerin topraklarının her karışını savunmak” değerlendirmesini yapan Harris, Rusya’nın Doğu Avrupa’daki NATO üyelerine yönelik bir saldırısının doğrudan NATO’nun 5. maddesi gereği tüm NATO üyelerine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirileceğini ve karşılık verileceğini de ilan etti.

VOA Türkçe‘nin haberine göre, Putin yönetiminin bir “Rus saldırganlığı senaryosu” hazırladığından söz eden Harris “Biz bariz provokasyon haberleri alıyoruz ve Rusya’nın nasıl yanlış bilgi, yalan ve propaganda yaptığını da net bir şekilde tespit ediyoruz” dedi. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris “İki dünya savaşı sonrasında, kaos yerine düzen, çatışma yerine de güvenlik gerektiği konusunda bir fikir birliği ortaya çıktı, bunun savunulması gerekiyor” ifadesini kullanırken ulusların ve devletlerin ittifak biçimlerini seçme hakkına sahip olduğunu, ulusal sınırlarınsa zorla değiştirilemiyeceğini vurguladı.

ABD Başkan Yardımcısı Harris, ABD’nin ve müttefiklerinin diplomatik bir çözüme açık olduklarını, ancak Rusya’nın seçeneğinin diplomasi olmadığını iddia ederek “Moskova’nın sözleri, eylemleriyle uyuşmuyor” diye konuştu. Kamala Harris, konferansın ilk gününde Letonya Devlet Başkanı Levits, Litvanya Devlet Başkanı Nauseda ve Estonya Başbakanı Kallas ile de biraraya gelmiş ve ülkesinin Baltık devletlerinin yanında olduğunu söylemişti.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI AKAR DA TEMASLARDA BULUNUYOR

Öte yandan Savunma Bakanı Hulusi Akar, Münih Güvenlik Konferansı dolayısıyla bulunduğu Münih‘te bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. Konferans kapsamında Savunma Politikaları ve İnovasyon Forumu’na da katılan Bakan Akar, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’le biraraya geldi. Akar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani’yle de görüştü.

Türkiye ve Irak arasındaki ikili ilişkilerle bölgede huzur, barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik konuların ele alındığı görüşmede, Akar tarafından terörle mücadelede iş birliğinin önemine vurgu yapıldığı, Türkiye’nin terörü bitirmekteki kararlılığının dile getirildiği açıklandı.

Siyaset, ekonomi, askeri ve istihbarat alanlarının üst düzey temsilcilerini buluşturan konferansa bu yıl, 30’dan fazla hükümet ve devlet başkanıyla, yaklaşık 100 dışişleri ve savunma bakanı katılıyor. Konferans yarın yapılacak panel ve konuşmalarla sona erecek.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version