Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan 2003’te engel olmuştu: HDP ‘Nereden Buldun Yasası’nı geri istedi

Erdoğan 2003’te engel olmuştu: HDP ‘Nereden Buldun Yasası’nı geri istedi


Gelişmiş demokrasilerde söz konusu yasa nedeniyle kişilerin miktarları ufak bile olsa paranın kaynağını açıklama zorunluluğu var. Yasa; yolsuzluk, usulsüzlük ve haksız kazanca karşı da güçlü bir silah.

AKP, görev başına gelmesinin hemen ardından 2003 yılında vergi yasalarında yer alan ‘nereden buldun?‘ sorgulamasını kaldırdı. O dönem AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart 2002 tarihinde “Ekonomik barışın sağlanabilmesi, mükellefin az çok vergi verebilmesi ve sistem dışına çıkan kaynakların sisteme yeniden dahil olması için 2003’te devreye girecek olan Nereden Buldun Yasası’nın iptal edilmesi gerekmektedir. Bu yasanın bedelini bu ülke daha önce çok ağır ödedi. Bundan ders alınmadı mı? Hala ders almamaya devam ediyoruz” diyerek ilgili kanuna karşı çıktı. Yasa, AKP’nin iktidar olmasının ardından uygulanmayarak rafa kaldırılmıştı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün ‘Yolsuzluk Algı Endeksi’nde Türkiye son 10 en çok puan kaybeden ülkelerden biri. Geçen yıl 10 sıra daha düşen Türkiye şu an 180 ülke arasında 96’ncı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) TBMM Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, “Nereden Buldun Yasası”nın yeniden yürürlüğe girmesi amacıyla Meclis’e kanun teklifi verdi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, TBMM’deki bir basın açıklaması sırasında.

YASA ÇIKTI AMA UYGULANMADI

Teklifin gerekçesinde, kamuoyunda “Nereden Buldun?” olarak bilinen ve 2003 yılında AKP tarafından yürürlüğe girmesi engellenen kanun dönemin siyasal iklimi ve siyaset-sermaye-mafya-bürokrasi ilişkisinin ürettiği yolsuzluk ve yozlaşma atmosferinde haksız kazançların ve vergilendirilmeyen servetlerin önüne geçmeyi amaçladığı vurgulandı. Söz konusu kanunun 4369 sayılı bu yasa 29.07.1998 tarih ve 23417 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığı hatırlatılarak, “Fakat bu kanun, uygulama safhasında ciddi sorunlar yaratmış ve yaşamıştır. Bu kanunun geliştirilerek uygulanmamasında siyasetçilerin önemli etkisi olmuştur” denildi. Teklifte, Erdoğan’ın 2002’deki yasaya ilişkin açıklamalarına da yer verildi.

Serbest Görüş:

 

‘BİR GRUP İKTİDAR YANLISI SERMAYE AŞIRI ZENGİNLEŞMEKTE’

Türkiye’de siyaset-sermaye-mafya-bürokrasi denklemlerinin tekrar konuşulmaya başlandığı kaydedilen kanun teklifinde, “Siyasi iklim ve ilişki ağları benzerlikleri, geçmişte yaşananlara yakın sonuçlar üretmiştir. Bir grup iktidar yanlısı sermaye aşırı zenginleşmekte, çeşitli ilişki ağları ve yasa dışı işleri kamuoyunca tartışılmakta, üst düzey bürokratlar ve siyasetçilerle ilgili malvarlığı iddialarına her gün yenisi eklenmektedir. Yine geçmişteki benzer şekilde bu iddiaları açığa çıkaracak yargısal süreçler işlememektedir. Bu manzarada muazzam servet birikimleri gerçekleştirilmekte, toplumun büyük çoğunluğu ise daha fazla yoksullaşmaktadır. Suç ekonomisi olarak adlandırılan bu ilişki ağında gelir ve servet dağılımı tarihte görülmediği kadar bozulmaya yüz tutmaktadır” denildi.

‘SERVET ARTIŞLARINI ARAŞTIRMAK ŞEFFAF SİYASET NORMLARININ GEREĞİDİR’

Kanun teklifinde şu ifadeler kullanıldı: “Bildirilmemiş ve vergisi ödenmemiş gelirlerin tespit edilmesi çok sayıda sebeple gereklidir. Bu sebeplerin bazıları şu şekildedir: Haksız kazançların önüne geçmek, vergi adaletini sağlamak, bürokrat ve siyasetçilerin yolsuzluklarını engellemek… Bu kapsamda, özellikle seçilmiş siyasetçiler ve üst düzey bürokratların servet artışlarını araştırmak demokratik ve şeffaf siyaset normlarının gereğidir.
Kanun, bildirimi yapılmayan ve vergisi ödenmeyen gelirle ilgili Gelir Vergisi Kanununda düzenleme yaparak oransal şekilde vergilendirilmektedir. Böylece vergilendirilmemiş gelirin önüne geçerek hem vergide adalet sağlamayı hem de haksız kazancın önüne geçmeyi amaçlamaktadır.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version