Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden’den Doğu Avrupa’ya yüzlerce asker gönderme kararı

Biden'den Doğu Avrupa'ya yüzlerce asker gönderme kararı


Ukrayna krizi nedeniyle ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya’ya karşı Doğu Avrupa’ya asker gönderme kararı verirken önümüzdeki günlerde yüzlerce askerin alanlara konuşlandırılması bekleniyor.

Duvar’daki habere göre, Rusya’yla Batı arasındaki Ukrayna krizi sürerken, ABD Başkanı Joe Biden’ın Doğu Avrupa’ya ek asker gönderme kararını onayladığı belirtildi. Wall Street Journal ve CNN, resmi açıklamanın bugün yapılacağını duyurdu. 

Wall Street Journal gazetesine konuşan bir ABD’li yetkili, yaklaşık 2 bin askerin ABD’den Polonya ve Almanya’ya gönderileceğini, 1000 askerin de Almanya’dan Romanya’ya kaydırılacağını söyledi. Reuters ajansı resmi açıklamanın bugün Pentagon tarafından yapılacağını duyururken, CNN International’a konuşan yetkililer de ‘Rusya’nın Ukrayna yakınlarındaki askeri hareketliliği nedeniyle tehdit altında hisseden NATO müttefiklerinin desteklenmesinin amaçlandığını’ savundu.

Bununla birlikte, CNN’e konuşan yetkililer Doğu Avrupa ülkelerine asker konuşlandırma kararının NATO bünyesinde alınmadığını, askerlerin bu nedenle ilgili ülkelerde ABD’yle olan ikili anlaşmalar çerçevesinde görev yapacağını söyledi.

Rusya’nın sınıra yığdığı 100 bin askerle Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı iddiasında kamuoyu önünde ısrarcı olan Amerikan yönetimi, geçtiğimiz hafta NATO’nun olası güç konuşlandırma bir kararı almasına hazırlık için 8 bin 500 askerine ‘hazır ol’ emri vermişti.

İşgal iddiasını reddeden Rusya ise NATO’dan ve ABD’den belirli güvenlik garantileri talep ediyor. Washington Rusya’yla görüşmeleri sürdürmeyi istediğini belirtse de, ana talepleri reddediyor. Son olarak, Rusya’nın güvenlik garantileriyle ilgili tekliflerine ABD ve NATO’dan verilen yazılı yanıt İspanyol gazetesi El Pais’e sızdırılmıştı. El Pais’in yayımladığı belgelere göre, NATO’nun gelecekte genişlememesi konusunda Rusya’ya bir garanti verilmese de ABD, ‘Ukrayna’nın tehdit edilmemesi koşuluyla’ dizi karşılıklı güven inşası önlemini görüşmeyi önerdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version