Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen: Ukrayna bizden biri, AB’de görmek istiyoruz


Avrupa Komisyonu, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya karşı ağır ekonomik ve finansal yaptırımlar açıkladı. Ukrayna’ya mali ve askeri yardımlar gönderen Avrupa Birliği (AB), savaştan kaçan yüz binlerce Ukraynalı mültecinin sınırı geçmesine izin verdi.

Euronews son gelişmeleri değerlendirmek için Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Brüksel’de bir araya geldi.

Leyen, Avrupa Birliği’nin İngiltere, Kanada ve ABD gibi ülkelerle Ukrayna’ya yönelik büyük bir dayanışma içinde olduğunu söylüyor.

Leyen, Ukrayna’daki savaşta Ukraynalıların AB değerlerini ve ilkelerini savunduğunu, bu nedenle her türlü desteğin sağlanacağını ifade etti.

Ukrayna’yı AB içerisinde görmek istediklerini belirten Leyen, “Ukrayna bize ait, bizden biri ve onları aramızda görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Savaşı Putin başlattı, biz de yaptırımlarla yanıt veriyoruz”

Euronews:Avrupa Birliği (AB) Belarus’a karşı yeni önlemler, yeni yaptırımlar duyurdu. AB nihayet bu savaşı durdurmaya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı koymaya hazır mı?

Ursula von der Leyen: “Biz bu savaşı hiçbir zaman istemedik. Ukrayna da istemedi. Bu savaşı Putin başlattı ve o önderlik etti ve biz de ekonomik ve finansal olarak sert yaptırımlarla yanıt veriyoruz. Bugün üçüncü yaptırım paketini öne sürdüm. Bu finansal yaptırımlardan oluşan bütünlükçü bir paket, bazı Rus bankalarını SWIFT’ten çıkarmaktan merkez bankasının varlıklarını dondurmaya kadar uzanıyor. Listeye isimler almak da Avrupa Birliği’nin ilk kez uyguladığı bir yaptırım.

Ukrayna’ya askeri teçhizat sağladık. Bugün iki adım daha atıyoruz. Hava sahamızı her türlü Rus uçağına kapattık ve Russia Today ile Sputnik yayın kuruluşlarını erişime engelleyeceğiz çünlü Kremlin savaşının propaganda makineleri bunlar.”

Euronews: Aynı zamanda Belarus’un da peşinden gidiyorsunuz.

Ursula von der Leyen: “Evet, Belarus’a karşı yaptırımları da genişletiyoruz. Rusya’ya uyguladığımız yaptırımları Belarus’a da yöneltiyoruz.”

Euronews: “Ukrayna ile dayanışma nereye kadar gidecek? Avrupa ve Avrupalılar elbette bu önlemler için bir bedel ödemek zorunda kalacak.

Evet, her savaşın bir bedeli olduğunu ve Ukrayna ile büyük bir dayanışma içinde olduğumuzu biliyoruz. Avrupa Birliği’ne kabul edilen mültecilere, mali ve askeri yardımlara baktığımızda bütün bunlar Ukrayna ile büyük bir dayanışma içinde olduğumuz gösteriyor.

Bizim değerlerimizi paylaşıyor, bizim ilkelerimizi savunuyorlar. Ukraynalılar barışçıl bir demokrasi istiyor ve Rusya buna saldırıyor. Ukraynalılar bu yüzden bizim tam desteğimizi hakediyor ve buna sahipler.”

“Tüm üye devletler Ukraynalı mültecileri kabul etmek için istekli”

Euronews: Biz bu akşam burada konuşurken onlar Berlaymont’un dışında, sokaklarda Avrupa Birliği üyeliği için çağrı yapıyor. Ukrayna’ya Avrupa Birliği üyeliği için adaylık verilmeli mi?

Ursula von der Leyen: “Ukrayna ile Ukrayna pazarını tek pazarımıza entegre etme süreci içerisindeyiz. Örneğin, enerji ağı üzerinde çok yakın bir işbirliğimiz var. Birlikte çok yakın çalıştığımız birçok konu var. Ukrayna bize ait, bizden biri ve onları aramızda görmek istiyoruz.”

Euronews: “Avrupa’ya gelen insanlardan bahsettiniz. Polonya ve Romanya’ya binlerce mülteci geldi. Bu insanları ağırlamak için bir planınız var mı?

Ursula von der Leyen: “Kesinlikle. Haftalardır farklı seçenekler için hazırlanıyoruz. Elbette bu mültecileri ağırlamaya çok açığız. Farklı üye ülkelerle acil durum planı hazırladık veön saflarda yer almayan tüm üye devletler de elbette mültecileri kabul etmeye istekli.”

Euronews: AB mülteci koruma yasalarını ne zaman harekete geçireceksiniz?

Ursula von der Leyen: “Gerektiğinde bu konuşulacak. Tabii ki, her an yapabiliriz. Buna açığız ve bu, tüm üye ülkelerle tartışacağımız bir konu olacak.”

“Demokrasiyi savunmak için bir arada duruyoruz”

Euronews: Bu savaş Avrupa’da rolleri biraz değiştirecek gibi duruyor. Ukrayna’daki savaş Avrupa Birliği’ni nasıl şekillendirecek?

Ursula von der Leyen: “Her şeyden önce Amerikalı dostlarımız, İngiltere, Kanada, Japonya, Güney Kore gibi tüm demokrasilerin eşi benzeri görülmemiş bir işbirliği ve bir arada duruşu var. Avustralya da bu grubun bir parçası. Bu da Avrupa Birliği için, demokrasiyi savunmak için bir arada durduğumuzu gösteriyor.

Barış düzenimizi, hukuka dayalı düzenimizi savunmamız önemli. Şu da çok açık ki, bir güç olarak, Avrupa Birliği olarak Avrupa topraklarında değerlerimizin ayaklar altına alınmasına müsamaha göstermeyeceğiz.”

euronews: Son olarak barış görüşmelerine inancınız var mı? Vladimir Putin’e yeniden güvenebilecek misiniz?

Ursula von der Leyen: Elbette Ukrayna tarafının barış görüşmelerini kabul etmesi ve şartların onlar için uygun olması önemli. Barış görüşmesi yapmak savaşmaktan her zaman daha iyidir. Putin’e olan güven tamamen yıkıldı ve aşındı.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version