Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Asgari ücret ne kadar zamlandı? Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?

Asgari ücret ne kadar zamlandı? Zamlı maaşlar ne zaman yatacak?


2022 yılı asgari ücreti yüzde 50.54 oranında zamlanarak, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle net 4 bin 253 TL’ye yükseldi. Şubat ayı itibarıyla zamlı olarak çalışanların hesabına yatacak olan asgari ücretten alınan gelir ve damga vergisi de kaldırıldı. İşverene maliyeti 450 TL düşen asgari ücretin net maliyeti ise 5 bin 879 TL oldu. 

2022 yılının son aylarında Türkiye’nin gündemine oturan asgari ücret için, yüzde 50.54 oranında zamla net 4 bin 253 TL olması için karar alınmıştı. 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla geçerli olan zamlı ücretten gelir ve damga vergileri de kaldırıldı. Şubat ayının başlamasıyla birlikte asgari ücretli çalışanlar, zamlı maaşlarını ne zaman ve ne kadar alacalarını araştırmaya başladı.

İşte asgari ücretli çalışanların merak ettiği o soruların cevapları…

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİLER KALDIRILDI MI?

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve kanunlaşan yeni uygulamaya göre, 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla asgari ücrette alınan gelir ve damga vergisi kaldırıldı. Bu vergilerin kaldırılmasıyla işverenlerin asgari ücretli çalışan maliyeti 450 TL daha azaldı.

2022 ZAMLI ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN YATACAK?

1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren zamlı asgari ücret ise, çalışanların maaşlarına 1 Şubat tarihi itibarıyla yansıyacak.

AGİ (ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ) VERİLECEK Mİ, KALKTI MI?

Uzun bir süre tartışılan ‘asgari ücrette vergi muhafiyati’ konusu geçtiğimiz günlerde kabul edilerek uygulamaya konuldu. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve kanunlaşan yeni uygulamaya göre, çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar Gelir ve Damga Vergisi’nden muaf tutulmasın karar verildi.

Öte yandan uygulama alanı kalmayan AGİ ise kaldırıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version