Ankara’da bulunan AP Türkiye Raportörü Amor, Türkiye ile ilişkilerde olumlu bir hava olduğunu, ancak insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda sorunların engel teşkil ettiğini söyledi.
Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, “AB üyeliğinin en önemli kısmını oluşturan insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda Türkiye’de geçen yıllarla aynı yerde durulduğunu ve ilerleme kaydedilmediğini” söyledi.
Amor, Avrupa Parlamentosu için bu konuların Türkiye ile olumlu bir gündemin önündeki en büyük engel olmaya devam ettiği uyarısında bulundu.
Amor, AB Türkiye Delegasyonu binasında düzenlediği basın toplantısında, hazırladıkları yıllık rapora ilişkin açıklamalarda bulundu. Amor, Türkiye’de insan hakları konusundaki gelişmelerin “şevk kırıcı ve üzüntü verici” bir durum olduğunu bildirdi.
“AİHM karalarına uymamak Türkiye’nin imajına zarar veriyor”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş konusunda almış olduğu kararların uygulama konusunda bir isteksizlik olduğunu, bunun da Türkiye’nin imajını olumsuz etkilediğini dile getiren Amor, AB’nin bu davalara ilişkin yaptığı yorumların Türk yargısına müdahale olarak söylenmesinin doğru olmadığını düşündüklerini belirtti.
AP Raportörü Amor, Türkiye’yi AİHM kararlarına saygı göstermediği ve uymadığı için eleştirdiğini söyledi. Amor, daha önceki raporlarda genel ifadeler kullandıklarını ancak yeni raporda daha hedeflenmiş, nokta eleştirilerin yer alacağını sözlerine ekledi.
Türkiye’nin göçmenler konusunda mükemmel bir rol oynadığını belirten Amor, Ankara’nın çabalarını takdirle karşıladıklarını dile getirdi.
“Gümrük Birliğinde gelişme için siyasi reform şart”
Gümrük Birliği konusuna değinen Amor, “Gümrük Birliğinde kaydedilecek çalışmaların en gerçekçi, elle tutulan çalışmalar olabileceğine inanıyoruz. Bu konuda oturup beraberce konuşabiliriz ve konuşmaya başlamamız gerektiğini düşünüyorum. Fakat şunu unutmamak gerekiyor ki Gümrük Birliğinde kaydedilecek gelişmeler siyasi reformlar tarafından eşlik edilmesi gereken gelişmeler.” diye konuştu.
Amor, Gümrük Birliğine ilişkin kararın AP tarafından alındığına vurgu yaparak, “Parlamento, Gümrük Birliği ile alakalı herhangi bir konuya siyasi reformlar eşlik etmediği takdirde onay vermeyecektir. Bundan emin olduğumu söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin AB üyeliği sürecine ilişkin Amor, şunları kaydetti: “Türkiye eğer uyum sürecine irade göstererek başlarsa, katılım sürecinin kriterler başta olmak üzere gerekliliklerini sağlarsa bu uyumun neticesinde, sürecin en nihayetinde gerek kültür gerek din gerek demokratik anlamda ne gibi çekinceler öne sürülüyor olursa olsun, hangi alanda veto verilecekmiş gibi konuşuluyor olursa olsun üyelik olabilir ama bu kriterlere uyuma bağlıdır.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***