Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Aliağa gemi söküm işçilerinden kitlesel yürüyüş

Aliağa gemi söküm işçilerinden kitlesel yürüyüş


Türkiye’nin dört bir yanında devam eden ve aralarında tekstil ve metal emekçilerinin başını çektiği işçi direnişinin bir ayağı da Aliağa’daki gemi söküm emekçileri arasında yaşanıyor.

Yüzlerce gemi söküm işçisinin düşük ücretler ve ağır çalışma koşulları nedeniyle 11 Şubat’ta başlayan grevleri devam ediyor.

İşçiler bu kez kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirerek haklarını talep ettiler. Yürüyüşte “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” sloganları atıldı.

Aliağa Gemi Söküm işçileri kitlesel bir yürüyüş ile grevlerine güç katıyorlar. Bu dönemde nadir rastladığımız, etkileyici bir ana tanıklık ediyoruz. pic.twitter.com/hyRGnBjEEK

— Emek Çalışma (@emekcalisma) February 18, 2022

‘BAZI FİRMALAR ZAMLARI GERİ ALDI’

Gemi söküm tesislerindeki 22 firmanın çalışanı olan yaklaşık 2 bin işçi, işveren aracılarıyla yapılan görüşmeden sonuç alamayınca eylemlerini sürdürme kararı aldı.

Tarihi direnenler yazar!

On yıllardır Aliağa gemi söküm işçilerini dünyanın en zor işkollarından birinde canım pahasına aşağılık koşullarda ve sefalet ücretlerine çalıştıran patronlar karşısında her işyerinde iş bırakmış, kardeşleşmiş işçileri buldu.#GemiSökümİşçisiAyakta pic.twitter.com/1EKIMn0ccZ

— UMUT-SEN (@Umut_Sendikasi) February 18, 2022

Yaklaşık üç yıldır söküm tesislerinde çalıştığını belirten bir işçi, “Biz ne zam verilirse kabul eden insanlardık. Ta ki bugüne kadar. Kimi firma düşük, kimi fazla açıkladı. Bir firma günlük 350 lira çırak, 450 lira saha kesimcisi, 500 lira gemi kesimcisi olarak açıkladı zamlı fiyatları. O şantiye iki gün bu anlaşmayla çalıştı. Diğer şantiyelere de dağıldı haber. ‘Biz niye düşük alıyoruz’ diye tepkiler oldu. Sonraki süreçte diğer patronların baskısıyla bu zam geri çekildi” ifadelerini kullandı.

Serbest Görüş:

“Taleplerimiz açık ve net” diyen işçi, şöyle devam etti:

“Bize verilen ve habersiz geri çekilen zam var. Bütün ücretlerin bankaya yatırılması, temsilcilerin protokol altına alınması, iş kıyafetlerimizin düzenlenmesi ve işten atılmama gibi gayet insanca taleplerimiz var.”


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version