Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD ve Avrupa Birliği Rusya’yı uluslararası bankacılık sistemi SWIFT’ten çıkarma kararı aldı

ABD ve Avrupa Birliği Rusya’yı uluslararası bankacılık sistemi SWIFT’ten çıkarma kararı aldı


Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonları sürerken Kiev’den direniş çağrıları yapılıyor. Son olarak Batı dünyası, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev’den “Buradayım, silah bırakmayacağız” mesajı verdi. Gün içinde taraflardan karşılıklı müzakere mesajları gelse de, Kiev’deki gerilim had safhada; Harkov’da da çatışmalar sürüyor. Son olarak Batı dünyası, Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı.

Karar, ABD, İngiltere, AB ve Kanada tarafından ortak yazılı açıklamayla duyuruldu. Yazılı açıklamada, Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerinin de kısıtlanacağı belirtildi.

Yazılı açıklamayla eş zamanlı olarak, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ‘AB’nin ABD ve diğer Batılı müttefikleriyle birlikte bir dizi Rusya bankasını SWIFT sisteminden çıkarmak dahil, yeni bir yaptırım paketi konusunda uzlaştığını’ açıkladı.

“Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir” diyen Ursula von der Leyen, Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için de çalışacaklarını bildirdi.

Almanya hükümetinden yapılan açıklamada da, yeni yaptırım paketinde Rusya Merkez Bankası’nın rubleyi destekleme kapasitesinin de hedef alınacağı belirtildi. Açıklamada, zengin Rusya vatandaşları ile ailelerinin ‘altın pasaport’ almasının da engelleneceği bilgisi verildi.

ABD Başkanı Biden, Ukrayna’ya yardım için Kongre’den 2,9 milyar dolarlık ek fonu onaylamasını talep etti. Yetkililer, Biden yönetiminin toplamda 6,4 milyar dolar talep ettiğini, bu fonun 2,9 milyar dolarının Ukrayna’ya insani yardım ile Ukrayna, Polonya ve Baltık ülkelerine güvenlik yardımı için ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansına aktarılacağını bildirdi.

Fonun kalan 3,5 milyar doları da ABD Savunma Bakanlığı’na aktarılacak.

Ukrayna’ya silah gönderme kararı alan Almanya’da, hava sahasının Rusya’ya kapatılması da gündemde.

Sekiz ülkenin bu yöndeki kararının ardından, Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de ülkenin hava sahasının Rus uçaklarına kapatılmasını desteklediğini söyledi. Wissing, bu yöndeki bir karar için hazırlık yapılması talimatı verdiğini söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version