Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ünlü İslam düşünürü Cevdet Said hayatını kaybetti

Ünlü İslam düşünürü Cevdet Said hayatını kaybetti


Çerkes asıllı İslam düşünürü Cevdet Said, İstanbul’da tedavi gördüğü İstanbul Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 91 yaşında vefat etti.

Cevdet Said, El Ezher’de kürsüsü olan, tüm dünyada konferanslar veren ve birçok kitabı bulunan bir İslam düşünürüydü. Şiddet Erdemi Öldürür, İslam Dünyasının Krizleri gibi birçok çalışmaya imza atan Said, dünyaca tanına bir simaydı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreter Ali Muhyiddin el-Karadaği, Said’in vefatı sonrası taziye mesajı yayınladı. 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Karadaği “Cevdet Said hoca sabaha yakın dünyamızdan ayrıldı.  Cezayirli düşünür Malik bin Nabi’nin en büyük talebelerindendi. O sivil direnişin kurucularındandı. Zulme karşı çıkmakta ısrarcı olmak onun ilkelerinden birisiydi. Allah ikisine de rahmet etsin. Günahlarını bağışlasın, mekanı cennet olsun.” ifadelerini kullandı.

SÜRGÜN EDİLMİŞ BİR AİLEDEN GELİYORDU

Said’in ailesi, Rus-Kafkas Savaşı’nın 1864’te sona ermesinin ardından zorla yurtlarından edilince, Suriye’de Golan Tepesi’nin eteğindeki Bi’ru’l Acem köyüne yerleşti. 31 Ocak 1931 yılında doğan Cevdet Said, 1958 yılında El-Ezher Üniversitesinde okumak için Mısır’a gitti.

Üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Said, eğitim fakültesinde ihtisas yaptı. Suudi Arabistan ve Suriye’de öğretmenlik de yapan Said, daha sonra Suriye’deki köyüne döndü.

İLK KİTABI 1966’DA YAYIMLANDI

Said, ilk kitabı “Adem’in İlk Oğlunun Mezhebi: İslami Harekette Şiddet Sorunu”nu 1966 yılında yayımladı. Daha sonra “Kendilerini Değiştirmedikçe”, “Eylem: Kudret ve İrade”, “Cömert Rabbinin Adıyla Oku”, “Adem’in Oğlu Gibi Ol” kitaplarını kaleme alan Said’in bazı mektupları, uzun makaleleri ve ders notları da sonradan kitaba dönüştürülerek basıldı.

Almanya, Belçika, Mısır, Katar, Fas, İtalya, İran, Fransa ve Rusya gibi birçok ülkede konferanslar veren Said, Suriye’deki iç savaşın köylerine ulaşmasının ardından 2012 yılının sonunda ailesiyle İstanbul’a göç etti ve Türk vatandaşlığı aldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version