Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ukrayna-Rusya krizi: NATO’dan ilave uçak ve savaş gemisi takviyesi


Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri birlik yığmasının ardından NATO, Doğu Avrupa’daki müttefik ülkelere ilave savaş uçağı ve savaş gemileri göndereceğini duyurdu.

İttifak’tan yapılan açıklamada, ilave kuvvetlerin hazır bekletildiği, Doğu Avrupa’ya daha fazla savaş uçakları ve daha fazla savaş gemilerinin gönderileceği bildirildi.

Açıklamanın devamında, “Baltık Denizi bölgesindeki ‘caydırıcı’ varlığın güçlendirildiği, Rusya’nın Ukrayna içinde ve çevresinde askeri yığınağını artırdığı sırada ittifakın caydırıcılık ve savunmasını tahkim ettiği” kaydedildi.

Gerilim artmaya devam ederken 30 ülkeden oluşan askeri ittifakın bazı üyeleri, asker ve teçhizat teklifinde bulundu.

NATO’nun açıklamasına göre, NATO ülkelerinden Danimarka Baltık Denizine bir fırkateyn gönderiyor ve NATO’nun bölgedeki hava devriyesini desteklemek üzere Litvanya’ya 4 F-16 uçağı göndermeye hazırlanıyor.

İspanya, Bulgaristan’a savaş uçakları göndermeyi planlıyor, ayrıca NATO’nun deniz güçlerine katılmak üzere savaş gemileri gönderiyor.

Fransa, NATO komutası altında görev yapmak üzere Romanya’ya asker göndermeye hazır olduğunu bildirirken Hollanda, nisandan itibaren hava devriyesi için Bulgaristan’da 2 F-35 savaş uçağını bulunduracak.

Hollanda ayrıca bir gemisini ve NATO Mukabele Kuvveti için kara birliklerini hazır tutacak.

NATO açıklamasında ABD’nin de ittifakın doğu kısmında askeri varlığını artırmayı planladığını açıkça ifade ettiği vurgulandı.

NATO 2014’te Ukrayna’ya ait Kırım’ın Rusya tarafından yasa dışı ilhakı sonrasında Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’daki 4 çok uluslu muharebe grubu ile doğu kanadında varlığını artırmıştı.

Bu birliklere İngiltere, Kanada, Almanya ve ABD liderlik ediyor. Birlikler muharebeye hazır tutuluyor.

NATO, bu birliklerin varlığının, herhangi bir müttefike saldırının tüm ittifaka yapılmış sayılacağını gösterdiğini vurguluyor. NATO, 2014’ten önce ittifakın doğu kısmında NATO gücü bulunmadığının altını çiziyor.

ABD ve İngiltere olası Rus saldırısı ihtimali nedeniyle Ukrayna’da bulunan diplomat ailelerinin tahliyesine karar verdi.

AB: Personelimiz ve aileleri Ukrayna’dan ayrılmayacak, Rusya ile müzakereler sürüyor

Bu arada ABD ve İngiltere, Ukrayna’daki diplomatik personelini çekmek için harekete geçerken Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Ukrayna’dan ayrılmak için sebebi olmadığını, ABD ile Rusya arasında müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Brüksel’de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilere konuşan Borrell, ABD’nin Ukrayna’daki diplomatik personelinin ailesinin ülkeden ayrılmasını istemesinin “savaşın yakın olduğu” anlamına gelip gelmediği sorusu üzerine, şu yanıtı verdi:

“(ABD Dışişleri Bakanı Antony) Blinken bu duyurunun sebeplerini bize açıklayacak. Biz aynı şeyi yapmayacağız çünkü bunun için belirli bir nedenimiz yok. Müzakereler sürdüğü sürece durumu dramatize etmemize gerek yok. Müzakereler devam ediyor. Ukrayna’yı bırakıp ülkeden ayrılmamız için bir neden olduğunu düşünmüyorum. Ama belki Bakan Blinken’in daha fazla bilgisi vardır. Bize açıklayacak.”

Borrell, “AB’nin personeli ve aileleri Ukrayna’da kalacak mı?” sorusuna, “Bununla ilgili alınmış karar yok.” dedi.

ABD, muhtemel bir Rusya müdahalesi dolayısıyla Kiev Büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna’dan ayrılması talimatı vermişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version