Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uğur Gürses: 2001 krizinden daha büyük ve yıkıcı bir enflasyon yaşıyoruz, önümüzdeki aylarda yavaşlayan bir ekonomi göreceğiz

Uğur Gürses: 2001 krizinden daha büyük ve yıkıcı bir enflasyon yaşıyoruz, önümüzdeki aylarda yavaşlayan bir ekonomi göreceğiz


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarını yorumlayan T24 ekonomi yazarı Uğur Gürses, 2001 krizinden daha büyük ve yıkıcı bir enflasyon yaşandığını söyledi.  “2001 krizinden sonraki en büyük enflasyon bu göstere göstere geldi” diyen Gürses, metropollerde yaşayan beyaz yakalılar ve asgari ücretlilerin alım gücünün daha çok düşeceğini belirterek önümüzdeki aylarda ekonominin de giderek yavaşlayacağını söyledi. 

“İstihdamın arttığı doğru değil”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın  istihdam artışı yaşandığına ilişkin açıklamasını da değerlendiren Gürses, “Haftada 1 saat bile çalışsa işgücünde sayılan kesim 1 milyonu aştı. Örtülü işsizler istihdamı arttırmış gibi görünüyor ama aslında orada da bir illüzyon var. İstihdamın arttığı doğru değil” ifadelerini kullandı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aralıkta aylık bazda yüzde 13,58 oranında artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 36,08’e yükseldi. Üretici enflasyonu ise aralıkta aylık bazda yüzde 19,08, yıllık bazda ise yüzde 79,89’a çıktı. Söz konusu enflasyon ise beklentilerin üzerinde gerçekleşti. 

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise aralıkta enflasyon yıllık yüzde 82,81’e yükselmişti.

Peki 2021 enflasyonu ne anlatıyor?

 

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), 13 Aralık tarihinde yaptığı bu ayın dördüncü doğrudan müdahalesinde döviz satım tutarının 3,12 milyar dolar olduğunu açıkladı. Böylece 1, 3, 10 ve Aralık tarihlerindeki üç müdahalede toplam satış 5 milyar 155 milyon dolar oldu.

Merkez Bakası’nın faiz düşürmesi hala mümkün mü?

Kur nereye gider?

Kur Korumalı TL Mevduat Sistemi ne vaat etti ne oldu?

T24 ekonomi yazarı Uğur Gürses, Murat Sabuncu‘ya yorumladı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version