Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’de İran’ı yakaladı: Dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülke hangisi?

Türkiye’de İran’ı yakaladı: Dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülke hangisi?


Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 36,08’e yükseldi. Türkiye, bu oranla dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında adını yazdırdı.

Türkiye’de 2021’in son enflasyon oranları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye’de, Aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 36,08 olarak gerçekleşti. Türkiye, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında yer alıyor.  Peki, dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ülke hangisi? Türkiye, enflasyonda dünyada kaçıncı sırada? En düşük enflasyon hangi ülkelerde?

 

TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Türkiye’de enflasyon Kasım ayına göre 13,58 yüzde puanı artarak yüzde 36,08’e yükseldi. Türkiye’de ekonomik krizin etkileri sürerken, enflasyon oranlarında da dünya liginin ilk 10 sırasına adım attı. Dünyaca ünlü ekonomi sitesi Trading Economics’in verileri baz alındığında dünyada eenflasyonun en yüksek olduğu ülke Venezuela.

 

ENFLASYON VENEZUELA’DA BİLE DÜŞTÜ

 

Uzun yıllardır ekonomik krizlerle ve yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele eden Venezuela, dünyada enflasyon oranlarının en yüksek olduğu ülke konumunda. Güney Amerika ülkesinde Kasım ayında yıllık enflasyon oranı yüzde bin 198 oranında gerçekleşti. Venezuela’da enflasyon oranı bir önceki aya göre yüzde 31 oranında düştü. Ekim ayında TÜFE yüzde bin 575 olarak gerçekleşmişti. Bu alanda Venezuela’nın ardından yüzde 340 ile Sudan, yüzde 201 ile Lübnan geliyor. Listenin 4. sırasında uzun yıllardır iç savaş ile mücadele eden Suriye yer alıyor. Suriye’de enflasyon oranı yüzde 139 oranında gerçekleşti.

 

 

Türkiye, Aralık ayı enflasyon oranının açıklanması ile birlikte dünyada enflasyonun en yüksek olduğu ilk 10 ülke arasında girdi. Türkiye’de 2021’nin son enflasyonu yüzde 36,08 olarak açıklanırken, bu oranla birlikte Angola ve İran’ı geride bıraktı.

 

JAPONYA’DA DEFLASYON DEVRİ BİTTİ: ENFLASYONUN EN DÜŞÜK OLDUĞU ÜLKE RUANDA

 

Trading Economics’in verileri baz alındığında, dünyada enflasyon oranlarının en düşük olduğu ülke Ruanda oldu. Afrika ülkesinde deflasyon yaşanırken (eksi enflasyon) oranlar Kasım ayında daha da düştü. Ekim ayında yüzde -3.3 olan enflasyon kasım ayında yüzde -3.4’e geriledi. Bu alanda Ruanda’nın ardından bir diğer Afrika ülkesi Çad geliyor. Çad’da enflasyon yüzde -0.9 olarak gerçekleşti.

 

 

Uzun yıllardır deflasyonla mücadele eden Japonya, kasım ayında artı enflasyona ulaştı. Asya ülkesinde kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 0.6 olarak gerçekleşti.

 

KAYNAK: KRONOS – ZAFER ÇAĞRI


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version