Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’de dindarlar en çok hangi kanalı izliyor, hangi yayınları takip ediyor?

Türkiye’de dindarlar en çok hangi kanalı izliyor, hangi yayınları takip ediyor?


Türkiye, 2023 yılında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanırken, dindar kesimin oyları ve tercihleri merak konusu. Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi (TEAM), dindar seçmenler araştırması yaptı. TEAM, yaptığı araştırmada dindan seçmenlerin haberleri en çok hangi kanaldan aldıklarını açıkladı. Peki, Türk dindarların en çok takip ettiği kanal hangisi? Türkiye’de muhalif seçmenler en çok hangi kanallardan haber alıyor?

Türkiye’de adalet ve siyaset rasyonel terimlerle değil islami vurgularla dile getirilmeye devam ediyor. Dini vurguların siyasette sıklaştığı Türkiye’de dindar bölgelerde çoğunluğu oluşturan Türk dindarlarda Cumhur İttifakı’na destek, bölge genelinden daha yüksek. TEAM’in araştırmasına göre, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) oy veren sünni dindar seçmen oranı yüzde 53,4. Bu alanda AKP’yi yüzde 16.3 ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve yüzde 12,5 ile İYİ Parti takip ediyor. Araştırmaya göre, Bu grup seçmen, muhalif seçmene yakın düzeyde iktidarı eleştirse de AKP ve MHP’den kopma gözlemlenmedi. Türk dindarların yüzde 62’si Erdoğan’a oy veririm derken, yüzde 38’i ise rakibine oy veririm diyor. Türk dindarların ve kürt dindarların medya takibi de ciddi oranda farklılıklar gösteriyor.

TÜRK DİNDARLAR HABERLERİ TRT’DEN ALIYOR

TEAM’in araştırmasında dindar seçmenlerin medya alışkanlıkları da yer aldı. Türk dindarlar haberleri en çok devlet kanalı olan TRT’den alıyor. TEAM raporunda, Türk Sünni dindar seçmenin medya tercihleri incelendiğinde partizanlık ve kutuplaşmanın şekillendirdiği bir tabloyla karşılaştığını söylerken, bu kesimin yüzde 40’ının iktidarın sesi olan TRT’yi tercih ettiğini açıkladı. Bu alanda, TRT’nin hemen ardından Berat Albayrak’ın abisi Serhat Albayrak’ın CEO’su olduğu Turkuvaz Medya grubuna bağlı A Haber geliyor. Türk Sünni dindar seçmenin yüzde 31’i haberleri A Haber’den alıyor ve takip ediyor.

Türk Sünni dindar seçmenin yüzde 30’u haberleri FOX TV’den takip ederken, FOX TV’nin muhalif çevrelerin dışına da etki edebilen ve rahatsız seçmenlere de ulaşabilen görece daha geniş bir etki alanına sahip olduğu ortaya çıkıyor. Bu alanda TRT ve A Haber’in en büyük rakibi olan FOX TV’nin son günlerde RTÜK ile arası hiç iyi değil. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, FOX TV Ana Haber Bülteni sunucusu Selçuk Tepeli’yi “muhalefet lideri gibi davranmakla” suçladı. Bu suçlamalara kayıtsız kalmayan Tepeli, “Muhalefet yanlış bir söz… Eleştirel gazetecilik yapıyorum. Sınırsız yetki ve asgari sorumluluk sahibi olanları eleştirmem doğal. Muhalefet lideri değilim ama o kadar uzun süre muhalefette olsaydım kesinlikle iktidarı alırdım” diyerek RTÜK Başkanına karşılık verdi.

Serbest Görüş:

 

KÜRT SEÇMENLERDE ZİRVEDE FOX TV VAR

Muhalif eğilimin ve iktidara yönelik rahatsızlığın daha yaygın olduğu Kürt dindar seçmenin haberleri en fazla takip ettiği medya kanalı FOX TV oldu. Türkiye’deki Kürt dindar seçmeninin yüzde 39’u haberleri FOX TV üzerinden takip ediyor. Kürt dindarların FOX TV’den sonra en çok tercih ettiği haber kanalı ise TRT oldu. Kürt dindar seçmenin yüzde 27’si devlet kanalı TRT’den haberleri takip ederken, A Haber izleyicisinin oranı ise yüzde 25’te kaldı.

Kürt dindar seçmenin haber takibini en az yaptığı medya kanalı ise Yeni Akit ile Akşam oldu. Yeni Akit’i ve Akşam’ı takip eden ve haberleri oradan öğrenen Kürt dindar seçmenin oranı sadece yüzde 3. Bu alanda Sabah Gazetesi yüzde 5, Sözcü yüzde 6 ve Halk TV yüzde 10 olarak açıklandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version