Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

The Guardian: IŞİD üyeleri, Türkiye üzerinden sahte pasaportlarla AB ve ABD’ye giriyor


İngiltere’de The Guardian gazetesi sahte pasaport, vize ve resmi damgalar üzerine uzmanlaşmış bir ağın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mensuplarına sahte pasaport sattığını ortaya çıkardı.

Gazete, bu pasaportlarla IŞİD mensuplarının İngiltere, Avrupa Birliği, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmeyi başardığını belirtti.

Bu ağın önemli bir ayağı ile İstanbul’da görüşmeyi başaran The Guardian, Türkiye’de yaşayan Özbek vatandaşı bu kişinin 15 bin dolara kadar ulaşan fiyatlara “yüksek kalitede” pasaportlar sattığını açıkladığını kaydetti.

İngiliz gazetesi bu tür pasaportlara sahip 10’a yakın kişi ile görüşüldüğünü ve bu kişilerin Suriye’den gelerek İstanbul Havalimanı’ndan sahte pasaportlarla çıkış yaptığının öğrenildiğini belirtti.

“IŞİD üyeleri sahte pasaportlarla Batılı ülkelere sızdı”

Batılı güvenlik yetkilileri 2015’te IŞİD’in sahte Suriye ve Irak pasaportu hazırlamak için boş pasaport defteri ve yazıcılar gibi önemli ekipmanları elde etmeyi başardığını ve Avrupa’ya yaşanan göçmen dalgaları sırasında bu kişilerin arasına karışarak yolculuk yaptığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

ABD İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak, “Türkiye’de IŞİD üyelerine gerçeğinden ayırt edilmesi çok zor olan belgeler sağlayan özel bir satıcı olduğunu ve bu kişinin aralarında Rusça ve Arapça olan birçok dil konuşan kişileri kullanarak müşterilerinin taleplerini karşıladığını açıkladı. IŞİD üyelerinin Avrupa’ya geçmek için bu sahte pasaportları kullandıklarının farkında olduklarını da belirten İçişleri Bakanlığı, Avrupa’daki güvenlik birimlerinin bu kişilerin tamamını yakalamakta “başarılı olmadığını” da kaydetti.

Paris’teki Bataclan gibi birçok terör saldırısını IŞİD’in üstlenmesinin ardından Avrupa sınır teşkilatları sahte pasaportları tespit edebilmek için personel eğitimlerine ve sistem iyileştirmelerine gitti.

2020’de Tacikistan, sahte Tacik pasaportlarının kullanımını ortadan kaldırmak için İstanbul’daki konsolosluk personelini ve belge sistemini tamamen elden geçirdi.

Sahte pasaport satıcıları ise ülke sayısını ve kaliteyi artırarak bu hamlelere yanıt verdi. Türkiye’de yaşayan Özbek sahte pasaport satıcısı, Guardian’a gönderdiği videolarda Rus, Bulgar Belçika ve Fransa sahte pasaportlarındaki güvenlik hologramlarını ve filigranları gösterdi.

Müşteri yelpazesi genişliyor

The Guardian’a göre sahte belge satıcılarının en popüler hizmeti, Suriye’deki IŞİD ve diğer silahlı gruplarla bağlantılı yabancı savaşçılara Avrupa’ya seyahat etmeleri için belgeler sağlamak olsa da, grup ayrıca genişlemek için yeni alanlar belirledi.

Afganistan’ın Taliban’ın kontrolü altına girmesinin ardından “Türkiye’de yeni bir Afgan mülteci müşteri tabanı” oluştuğunu gazeteye söyleyen Özbek satıcı, Afgan müşterilerinin batı ülkelerine uçmak için “sahte pasaportlar kullandığını ve indikten sonra sığınma talebinde bulunduğunu” ifade etti.

Sahte pasaport satıcıları, en fazla gidilmek istenen bölgenin Avrupa Birliği olduğunu, ama en az iki durumda İstanbul’dan yola çıkan kişilerin Meksika’ya uçtuğunu oradan da yasa dışı şekilde Amerikan sınırını geçtiğini belirtiyor. Nijer, Moritanya ve Ukrayna da diğer popüler ülkeler arasında.

“Sahte pasaportların fiyatları 5 bin ile 15 bin dolar arasında değişiyor”

Müşterilerin etnik kökenine, konuştukları dillere, nereye gitmek istediklerine ve bütçelerine bağlı olarak çeşitli pasaport seçenekleri olduğunu da belirten Özbek satıcı, Avrupa’ya girmek için kullanılan Kazak, Kırgız ve Rus pasaportlarının fiyatlarının 5 ila 6 bin dolar olduğunu ifade ediyor. AB’ye Şengen vizesi ile girmeyi sağlayan Ukrayna ve Moldova pasaportlarının ise fiyatının biraz daha pahalı olduğunu sözlerine ekliyor.

En pahalı seçenek, ise genellikle batı dillerini konuşan kişilerin tercih ettiği Fransa ya da Belçika’ya ait Avrupa Birliği pasaportları. AB’den Türkiye’ye gelen bir kişi Özbeklere yaklaşık 2 bin 500 euroya pasaportunu satıyor ve ardından pasaport fotoğrafı müşterininkiyle değiştiriliyor. Pasaportunun kaybolduğuna dair kayıp ilanı veren Avrupalı ise İstanbul’da vatandaşı olduğu ülkenin konsolosluklarından yeni pasaport başvurusunda bulunuyor.

Yeni müşterilere göre hazırlanan pasaportlar sınır giriş pulları da yapıştırıldıktan sonra kullanıma hazır hale geliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version