Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şehit yakını isyan etti: Şehit maaşı 1400 lira, engelli gaziler araç alamıyor

Şehit yakını isyan etti: Şehit maaşı 1400 lira, engelli gaziler araç alamıyor


Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’nin İstanbul Şube Başkanı Önder Çelik, er ve erbaş statüsündeki şehitlerin anne ve babalarına 1400 TL maaş verildiğini belirterek bu rakamın asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi.

Çelik, “Er ve erbaş statüsündeki şehit anne ve babalarının maaşları 1400, 1450 lira. Asgari ücret 4 bin 250 liraya çıkarıldı ama er, erbaş statüsünde şehit anne baba toplam lira alıyor. Yasal düzenlemeye göre yapılacak zamla, her birinin maaşının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz” dedi.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre Önder Çelik, şehit kardeşlerine verilen iş hakkının yalnızca bir kişiye tanındığı ve bu hakkın şehit kardeşlerinin tamamına iş hakkı verilmesini istediklerini dile getirdi.

DÖVİZ ARTTI, 450 BİN TL’YE GAZİLERE ENGELLİ ARACI KALMADI

Kanuna göre gazi sayılan kişilerle ilgili de iktidardan beklentileri olduğunu kaydeden Çelik, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’na atıfta bulunarak, gazilerin çocuklarına ikinci iş hakkının verilmesini istedi.

Yüzde 90’a yakını engelli olan gazilere araçlarla ilgili de desteğin yetersiz olduğunu dile getiren Çelik, engellilerin kullandığı araç limitinin 450 bin TL’nin döviz kurundaki yükseliş nedeniyle piyasa şartlarında yetersiz olduğunu söyledi. Çelik, “450 bin TL’ye sıfır araç neredeyse hiç kalmadı. İki kişinin sığabileceği araçlar var ama gazinin tekerlekli, akülü sandalyesi var. 3 bavul kadar yer tutuyor. O arabalar gaziler için olmayan el, olmayan ayak demek. Günlük hayat şartlarını kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra ailesiyle sığması gerekiyor ama şu anki limitte bu araçlara sığamıyor” şeklinde konuştu.

PROTEZ TAKTIRMASI GEREK, ‘ÇİN MALI TAKTITABİLİRİZ ‘DİYORLAR

Sağlık Uygulama Tekniği (SUT) ile ilgili sorunlara da değinen Çelik şunları söyledi:

“Bu yönetmeliğe göre terörle mücadelede yaralanmış gazilerimiz kolunu, gözünü kaybetmiş ya da bir aparatsız yürüyemeyen, SUT yönetmeliğine göre ortez ve protez kısıtlamanın kaldırılmasını talep ediyoruz. Örneğin bir gazinin ayağı yok, protez taktırması gerek, ‘Çin malı 40 bin liralık taktırabiliriz’ deniliyor ama o uygun olmayabiliyor, kişinin hayat şartlarını kolaylaştırmıyor. Oysa daha iyi bir şekilde tedavi edilmesi lazım. Bu kişiler, bedel öderken parayı düşünerek şehit olmadı ki… Vatan için kendini feda etmiş insanların hayatlarının kısıtlanması doğru değil.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version