Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Putin, Kazakistan’ı bir isyandan koruyarak zafer kazandıklarını iddia etti

Putin, Kazakistan’ı bir isyandan koruyarak zafer kazandıklarını iddia etti


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bazı eski Sovyet devletlerini Moskova liderliğinde biraraya getiren Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) üye ülkelerin liderlerinin katıldığı sanal zirvede, Kazakistan’da bir zafer kazandıklarını, diğer ülkeleri de “bu tür saldırılardan” korumaya hazır olduklarını söyledi.
Putin, hükümet karşıtı protestocuların kamu binalarını yağmalaması ve ateşe vermesinin ardından stratejik tesisleri korumak için geçen hafta ülkeye Rus askeri birlikleri gönderdi. Ülke genelindeki şehirlerde güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda onlarca kişi öldü.
Putin, KGAÖ ittifakının sanal zirvesinde, örgütün “devletin temellerinin sarsılmasını, Kazakistan’daki iç durumun tamamen bozulmasını ve teröristleri, suçluları, yağmacıları ve teröristleri engellemeyi başardığını” söyleyerek “Kazakistan’da yaşananların, devletlerimizin iç işlerine dışarıdan müdahale için yapılan ilk ve son girişim olmadığını elbette anlıyoruz.” dedi.

Kazakistan’ın en büyük şehri Almatı’da hayat bir haftalık huzursuzluğun ardından Pazartesi günü neredeyse normale döndü. Mağazaların çoğu yeniden açıldı, toplu taşıma ve düzenli trafik geri döndü ve şehirde geçen Çarşamba gününden bu yana ilk kez internet birkaç saatliğine tekrar açıldı.
İsyan sırasında yanan hükümet binasının yanındaki meydan, güvenlik güçleri tarafından sıkıca tutularak halka kapatıldı. Polis kontrol noktalarında araçlarda arama yaptı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ise sanal zirvede ülkesinin “bir darbe girişimini” atlattığını kaydederek “Spontane protestolar kisvesi altında bir huzursuzluk dalgası patlak verdi. Ana amacın anayasal düzeni yıkmak ve iktidarı ele geçirmek olduğu ortaya çıktı.” dedi.

Serbest Görüş:
dKazakistan’daki protestolardan Türkiye’nin çıkarması gereken dersler
dKazakistan’da neler oluyor?

 
Rusya ve Kazakistan, ayaklanmayı organize etmekle kimi suçladıklarını açıkça söylememelerine rağmen, ayaklanmayı yabancı destekli bir ayaklanma olarak tasvir ettiler.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version