Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Özdemir: Otizmli çocukların yüzde 92’si eğitime ulaşamıyor

Özdemir: Otizmli çocukların yüzde 92’si eğitime ulaşamıyor


CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, otizmli çocukların eğitim sorunlarına dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, CHP’li Özdemir’in soru önergesine verdiği yanıtta, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) E-okul yönetim bilgi sistemine kayıtlı 41 bin 854 otizmli çocuk olduğunu açıkladı. Bu sayıya göre, Türkiye’de otizmli çocukların yüzde 92’sinin eğitime ulaşamadığını belirten Özdemir, “0-19 yaş grubunda eğitim bekleyen çocuk sayısının yaklaşık 500 bin olduğu tahmin ediliyor. Bu tablo, ‘458 bin otizmli çocuk evde ne yapıyor? Ailelerinin durumu nedir?’ diye merak dahi edilmediğini gösteriyor” dedi.

ÖZEL EĞİTİM SINIF SAYISI 174

Özdemir’in soru önergesine yanıt veren Bakan Özer, “MEB e-okul yönetim bilgi sistemine kayıtlı 41 bin 854 otizm tanılı öğrenci bulunmakta. Türkiye genelinde toplam 638 destek eğitim odasının belirlenen standartlar doğrultusunda donatımı sağlandı. Standartlara uygun olan özel eğitim sınıfı sayısının 174” olduğu bilgisini paylaştı.

YÜZDE 92 EĞİTİM HAKKINDAN YARARLANMIYOR

Evrensel’de yer alan habere göre Milli Eğitim Bakanının verdiği yanıtın otizm tanılı çocukların yüzde 92’sinin eğitim sistemine dahil edilmediğini ortaya koyduğunu ifade eden Özdemir, “Bu oran gerçekten çok ciddi ve çok vahimdir. Çünkü STK’lerin çalışmalarına göre 0-14 yaş grubu aralığında otizmli çocuk sayısı yaklaşık olarak 150 bin. 0-19 yaş çocuk grubuna genellediğinde ise eğitim bekleyen çocuk sayısının yaklaşık olarak 500 bin olduğu tahmin edilmekte. MEB’in verdiği yanıtta e-okul yönetim bilgi sistemine kayıtlı sadece 41 bin 854 otizm tanılı öğrenci bulunmakta. Bir yandan otizmli çocukların yüzde 92’si eğitim hakkından yararlanamazken eğitim sistemine dahil olanların eğitimleri ise kesintiye uğramaktadır. MEB’in verdiği yanıtta kaç otizmli çocuğun okul öncesine veya ilkokula başladığını, kaçının liseden mezun olduğunu paylaşılmadığı için bu kesintiler maalesef fark edilmiyor bile” dedi.

‘EN BÜYÜK İHTİYAÇ KALİTELİ EĞİTİM’

Bu tablonun, “458 bin otizmli çocuk evde ne yapıyor? Ailelerinin durumu nedir?” diye merak dahi edilmediğini gösterdiğini belirten Özdemir, “Oysa otizmin tek ve en önemli tedavisi eğitimdir. Otizmli çocukların ve ailelerin en büyük ihtiyacı ve talebi kaliteli bir eğitimdir. Otizm tanılı bütün çocuklar için erken başlayan, yoğun ve kesintisiz bir eğitim süreci planlanmadığı ve hayata geçirilmediği sürece devlet üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemiş olacaktır.”

‘OTİZMLİ ÇOCUKLARIN NİTELİKLİ EĞİTİM ALMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR’

MEB’in verdiği yanıta göre, Türkiye genelinde standartlara uygun olan sadece 174 özel eğitim sınıfı bulunduğuna dikkat çeken Özdemir, “Ülke genelinde sadece 638 destek eğitim odasının belirlenen standartlara göre donatımı sağlanabilmiştir. Kalitesi bir yana otizmli çocuklara haftada sadece 2 saat eğitim verilmektedir. Avrupa’da 40 saat eğitim verilmekte. Dolaysıyla ülkemizdeki otizmli çocukların hem eğitime erişim hem de nitelikli eğitim alma hakkı ciddi şekilde ihlal edilmektedir.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version