Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nebati: ‘Ortodoks politikaları bir kenara koyduk’

Nebati: ‘Ortodoks politikaları bir kenara koyduk’


Dövize Endeksli Mevduat Sistemi’ne vatandaşların ilgi gösterdiğini ileri süren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Biz Ortodoks politikaları bir tarafa koyduk. Artık heterodoks politikalar” dedi.

MÜSİAD toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘yeni ekonomik model’i, savundu.

Nebati’nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“İklim Manifestosu nedeniyle kıymetli derneğimizi tebrik ediyorum. 2020 yılında dünya salgının etkileriyle yüzde 3.1 oranında daraldı. 2020’de ilk çeyrekten itibaren Türkiye ve dünyadaki kapanmalar başladığında Türkiye hızlı şekilde Mart ayının ortalarından itibaren proaktif tedbirler alıp, tüm sektörlerin önünü açan tedbirlerle dünyadan ayrıştı ve yüzde 1.8’lik büyümeyi gerçekleştirdi.

”250 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİNE KOLAY ULAŞCAĞIZ”

Geçen yıl ilk 3 çeyrekte GSYH büyümesi yıllık yüzde 11.7’ye ulaştı. Bu yıl bu büyüme trendi devam edecek. Malum geçen gün Pazartesi günü Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin ihracat rekorunu açıkladı, bu yıl da 250 milyar dolarlık ihracat hedefini ortaya koydu. Bu hedefe çok kolay ulaşacağımız açık.

”TÜRKİYE 2021 YILINDA İHRACATTA TARİHİ BİR REKOR KIRDI”

Öncü göstergelerden anladığımız üzere ekonomik aktivitede ılımlı görünüm devam ediyor. Geçen yıl kapandığımızda lütfen hatırlayınız, istihdam, kısa çalışma ödenekleri açıldığınız zaman ciddi işten çıkarmalar olacak diye ortalığı yaygaraya verenler oldu. 2020 yılının ilk 10 ayında 2.5 milyonun üzerinde toplam istihdam artarak salgın öncesi seviyesine ulaştı ve aştı. İstihdamı artırmak için KOSGEB destekli olarak son 12 ayda çalışan sayısını koruyan ve gençleri istihdam edecek olan şirketlere de 100 bin lira destek vermeye devam ediyoruz. Türkiye 2021 yılında ihracatta tarihi bir rekor kırdı. İhracat geçen yıl yüzde 32.9 gibi tarihi yine rekorlar kırarak az önce ifade ettiğim gibi 225 milyar dolara ulaştı. Artık ayda 20 milyar dolar ve üzerinde ihracatla yolumuza devam ediyoruz.

Bu yıl ihracat artmaya devam edecek, üretim artacak, sanayi gelişecek, istihdam artacak, tarihi rekorlar kırılacak. Ortodoks politikaları bir kenara koyduk, artık heterodoks politika uygulamada. Bütçe disiplininden asla taviz vermeyeceğiz.

”GİTTİ KÖPÜKLER ALGILAR DA GİTTİ”

Bakın serbest piyasa koşulları altında döviz koşulları dengeye kavuştu artık bunu gündemimizden çıkarıyoruz. Kur korumalı TL mevduat hesabı her gün güncelleniyor vatandaşımız iyi destek veriyor kendisini koruyor kazancını artırıyor. Dün itibariyle 91,5 milyar liraya ulaşan bir hacme geldi. Sadece bir enstrümandaki bir adımımız bile Türkiye’nin nasıl köpüklerle, algı operasyonuyla karşı karşıya kaldığını göstermesi açısından önemlidir. Gitti köpükler algılar da gitti.

Evlenecek veya konut alacak paraya ihtiyacı olacak kişinin bütün kazanımlarını sıfırlaması yerine ihtiyacı olan miktarı alabileceği bir imkânı da sağlamış olduk.

İş dünyamız özellikle yeşil dönüşüme ve yenilikler ayak uydurmak zorunda. Başarı hikayelerimiz var mı? Var. Çoğaltmamız lazım.

”EMEKLİLERİMİZİ UNATMADIK”

Malumunuz asgari ücrette yüzde 50’lik bir artış yaptık ama aynı zamanda işverenlerin üzerindeki yükün bir kısmını da üzerimize aldık. Hem çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, emeklilerimizi unutmadık, şimdi sıra elimizdeki enflasyonla mücadele etme noktasında atacağımız adımlar.

Türkiye’deki enflasyonu sadece Türkiye’de enflasyon varmış gibi algılamak doğru değil. Hafızalarında enflasyon olmayan toplumlarda şu anda ciddi bir şekilde travma yaşanıyor özellikle Batı ülkelerinde.’’

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version