Millet İttifakı Belediyeleri’nin kredi almakta zorlandığı İller Bankası’nın (İLBANK) 2020 yılı boyunca vakıf ve dernekler için 77 milyon 541 bin TL’lik bağış ve yardımda bulunduğu ortaya çıktı. İller Bankası’nın, “Kamu yararına faaliyet gösteren” vakıf ve dernekler yaptığı bağışlar, mali incelemeler ve kurumun faaliyet raporları ile ortaya konuldu. Sayıştay’ın 2020 yılı denetimlerine de takılan bağış uygulamasının mevzuata aykırı olduğu ifade edildi. Mevzuata aykırı şekilde bağışta bulunulan vakıf ve derneklerin ismi açıklanmazken İlbank’ın Rize Derepazarı ve Ağrı Patnos müftülüklerine toplam 412 bin TL hibe ettiği de öğrenildi.
İller Bankası’nın, açık bir yasal düzenleme olmaksızın vakıf ve derneklere bağışta bulunduğu tespit edildi. Millet İttifakı idaresindeki çok sayıda belediye kredi, belediyelere teminat mektubu vermekten dahi imtina eden bankanın vakıf ve derneklere bir yılda yaptığı bağışın toplamı 77,5 milyon TL oldu.
BAĞIŞTA BULUNMASININ YASAL DAYANAĞI YOK
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre Sayıştay denetçileri, 2020 yılı boyunca İller Bankası tarafından 77 milyon 541 bin 336 TL tutarında bağış ve yardımda bulunulduğunu tespit ederek, “Bankanın hesabında bulunan para, alacak ve haklar ile her türlü değerler kamu kaynağı niteliğindedir ve bu kaynağın bağışta bulunulabilmesine yetki veren açık bir yasal düzenleme yoktur” değerlendirmesinde bulundu.
İdarenin 2020 yılı faaliyetlerini içeren raporunda da yardım ve bağışlar için ayrı bir yer ayrıldı. Yardım ve bağışların, “5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ve Vergi Kanunları ile getirilen düzenlemeler dikkate alınarak” yapıldığını belirten banka yönetimi, “Yerel yönetimlerin altyapı ihtiyaçları ile başta Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar ve diğer kamu kurum ve kuruluşların ihtiyaçları ile kamu yararına faaliyet gösteren vakıf ve dernekler için 77 bin 541 TL yardım ve bağış yapılmıştır” ifadesini kullandı.
HUKUK BÜROSUNA 380 BİN TL ÖDENMİŞ
Öte yandan bünyesinde 22 avukat çalıştıran İller Bankası’nın, buna karşın özel bir hukuk bürosu ile anlaştığı ve 380 bin TL ödeme yaptığı belirlendi. Bankada görevli avukatların her birine yıl boyunca 64 dosya düştüğü ve banka avukatlarının bu davaları takip edip sonuçlandırma konusunda yeterli bilgi ve birikime sahip olduklarının altını çizen Sayıştay, “Bankada 22 avukat varken dışarıdan hukuki hizmet alınıp para ödenmesi, kamu kaynaklarının israfıdır” uyarısı yaptı.
BELEDİYELERİMİZ HÜKÜMET ENGELİNİ AŞACAK
Haberde CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İLBANK’ın teminat vermeyerek Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin borçlanma yetkisinin kullanmasını engellediğini söyledi. Gökçel, “Mersin Büyükşehir Belediyemiz AKP ve MHP’nin engellemeleriyle kredi yetkisi alamadı. Bu kararı yargı bozdu. Ancak bu defa da İller Bankası belediyemize teminat vermedi. Belediyemiz özel bankalardan kredi talep ettiğinde teminat vermeyerek kredi kullanımını engelledi” dedi.
Gökçel, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin engellemelere rağmen “Asrın projesi” olarak adlandırılan Mersin Metrosu’nun temel atma töreninin yapılacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer, 3 Ocak’ta (yarın) asrın projesi olan metronun temelini atacak. Asrın projesi gerçekleşecek. AKP ve MHP ne kadar engellemeye çalışırsa çalışsınlar. Belediyelerimiz bu engelleri aşacaklar hizmetlerine devam edecekler. Biz AKP ve MHP’nin engellemelerine rağmen belediyelerimizin yaptığı projelerle ne kadar övünsek azdır diyoruz. AKP ve MHP yapılacak hizmetleri vicdansızca engellemeye çalışmasına rağmen belediyelerimiz bu engelleri aşıp vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecek.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***