Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri sınıfta kaldı: İşte yıl yıl tahminler ve gerçekleşen oranlar

Yeni talimat: İhracat bedelinin yüzde 25’i Merkez Bankası’na satılacak



Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılına ilişkin ilk enflasyon raporunu kamuoyu ile paylaştı. TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini 2 katına yükselterek yüzde 23.2’ye çıkarttı. Peki, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri tuttu mu? Merkez Bankası’nın tahminleri ile yıl sonu gerçekleşen enflasyon oranları nasıl değişti?
TCMB, 2022 yılı sonu için yaptığı yüzde 11.8’lik enflasyon tahminini yüzde 23.2’ye yükseltti. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara geçtiği tarihten bu yana Türkiye, en yüksek enflasyon oranlarıyla mücadele ediyor.Türkiye İstatistik Ofisi’nin (TÜİK) verilerine göre, 2021 yılının sonunda Türkiye’de enflasyon oranı yüzde 36.08 olarak gerçekleşti. Aralık 2021’de yüzde 36.08 olarak gerçekleşen yıllık enflasyon son 19 yılın en yükseği olarak kayıtlara geçti.
MERKEZ BANKASI TAHMİNLERDE SINIFTA KALDI

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun 2022 yılı sonu enflasyon tahminini yüzde 23.2 olarak açıkladı. Merkez Bankası, enflasyon tahminlerinde iyi bir grafik çizmiyor. 2021 yılında yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 9.4 olarak açıklayan Merkez Bankası’na yıl sonunda TÜİK yüzde 36.08 ile yanıt verdi. Türkiye’de 2021 yıl sonunda enflasyon yüzde 36.08 ile gerçekleşirken, Merkez Bankası’nın tahmini 4’e katlandı.

Son 5 yılın verileri baz alındığında, tutan tek tahmin 2019 yılında oldu. 2019 yılının başında Merkez Bankası enflasyon tahminini yüzde 14.6 olarak açıklarken, yıl sonunda gerçekleşen tüketivi fiyatı yüzde 11.8 oldu. 2017 yılında yılbaşında enflasyon beklentisi yüzde 8 olarak açıklanırken, yıl sonunda gerçekleşen enflasyon yüzde 11.9, 2020 yılında ise yüzde 8.2’lik tahmine yıl sonunda yüzde 14.6’lık cevap gelmişti.

Serbest Görüş:
dSon 19 yılın zirvesine çıktı: AKP döneminde enflasyon oranları nasıl değişti?
dAvrupa ülkelerinde gıda enflasyonu kaç? Türkiye’de oran ne?
dElektriğe kademeli yüzde 127’ye kadar zam: Avrupa’da elektrik fiyatı ne kadar?

 
KAVCIOĞLU: ”DÖVİZ KURLARI EN ÖNEMLİ BELİRLEYİCİ”
Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılına ilişkin yılın ilk enflasyon raporu sunumunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, enflasyondaki yükselişin en önemli belirleyicisinin döviz kurlarına endeksli fiyatlama olduğunu belirtirken, yıllık enflasyonda tüm alt gruplarda artış gözlemlendiğini açıkladı.

Daha Fazla Göster:

döviz kurlarıenflasyonMerkez Bankası

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version