Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Merkez Bankası Genel Kurulu, 3 Şubat’ta olağanüstü toplanacak

Merkez Bankası Genel Kurulu, 3 Şubat’ta olağanüstü toplanacak


Merkez Bankası Genel Kurulu, 3 Şubat’ta olağanüstü toplanacak. 2021 yılı dönem karından avans dağıtılması ve birikmiş ihtiyat akçesinin kara katılarak dağıtılması da gündemdeki konular arasında.

Bilançosu 70 milyar TL’de zararda gözüken Merkez Bankası’nın, 2021’in son gününde ‘nereden geldiği anlaşılamayan’ 130 milyar TL’lik bir kar yazdığı, böylece bilançosunu 60 milyar TL artıya geçirdiği ortaya çıkmıştı.

 

Reuters’ta konuyla ilgili yer alan bir haberde MB’nin analitik bilanço verilerinin Hazine’ye kar dağıtımına hazırlandığına işaret ettiğine yönelik bir haber yer almıştı.

 

MB 2019 ve 2020 Ocak aylarında alışılagelmişin aksine, bütçeye, kârının büyük bölümünü olağanüstü genel kurul düzenleyerek avans olarak aktarmıştı. Bu aktarım haricinde birikmiş yedek akçe aktarımları da gerçekleştirilmişti.

 

Kâr aktarım tutarları 2019 ve 2020 için sırasıyla yaklaşık 34 ve 40 milyar TL olmuştu. Ekonomi yönetimindeki değişiklik sonrası MB kâr dağıtımı için gereken genel kurulu 2021’de ise erkene almamıştı. Kâr payı aktarımı 2019 öncesindeki uzun yıllar boyunca nisan aylarında gerçekleştirilen olağan genel kurulunda yapılmış ve Hazine’ye aktarımlar ise nisan ya da mayıs ayında gerçekleşmişti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version