Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Konut fiyatları koptu gidiyor ama panik yapmayın!

Konut fiyatları koptu gidiyor ama panik yapmayın!


HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ  

İstanbul’da kiracısının kapısına baltayla dayanan ev sahibinin ‘münferit bir örnek’ olduğunu düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Ev sahiplerinin büyük bir çoğunluğu baltalı ihtiyarla aynı düşünceleri paylaşıyor. Tek eksikleri ellerine henüz balta almamış olmaları. Özellikle büyükşehirlerde ev sahiplerinin çoğu eski kiracılarını çıkarmanın derdine düşmüş durumda. Zira ev fiyatlarıyla birlikte kiralar da katlandı. Eski kiracısından yüzde 100 zam istemeyen ev sahibi çareyi ‘yeni’ kiracı bulmakta arıyor.

Alternatif bir kıyamet senaryosunun konu edildiği Don’t Look Up filminin bana göre en can alıcı sahnesi Dr. Randall Mindy’nin (Leonardo Dicaprio) televizyon programında ‘çıldırdığı’ bölümdü…

ÇOK YAKINDA HEPİMİZ ÖLECEĞİZ!

Toplumdaki ‘vurdumduymazlığa’ isyan eden Dr. Randall, en sonunda patlıyor: “Üzgünüm, her söylediğimizin kulağa akıllıca, çekici ve hoş gelmesi gerekmez. Bazen bir bir birimize bir şeyler söyleyebilmemiz, bir şeyleri duymamız gerekir. Şunu bir kez daha tespit edelim; dünyanın üzerine gelen devasa bir kuyruklu yıldız var. Kesinlikle bir kuyruklu yıldız olduğunu biliyoruz çünkü onu gördük. Teleskopla gördük ve o şeyin bir fotoğrafını çektik. Başka ne kanıt gerekiyor? (Sunucunun, ‘Başkan, kuyruklu yıldızdan bazı faydalar sağlayacağımızı söylüyor’ çıkışı üzerine) ABD başkanı resmen yalan söylüyor. Bana göre onun yönetiminde ne kadar insan varsa akıllarını kaçırmış ve çok yakında hepimiz öleceğiz.”

BALTALI EV SAHİBİ YALNIZ DEĞİL!

Türkiye’de yaşanan fahiş konut ve buna paralel kira artışları geçtiğimiz günlerde basına yansıyan ‘baltalı ev sahibi’ görüntüleriyle yeniden gündeme geldi. 92 yaşındaki ev sahibi aylık 1.200 TL’ye kiraya verdiği evi için kiracısından 1.800 lira zam istiyordu. Kiracısı 3 bin lira kiraya karşı çıkınca baltayla kapıya dayanmıştı.

Öncelikle bu yeni bir sorun değil. Son 1 yıldır bir çok ev sahibi kiralara fahiş oranlarda zam yaptı. İstanbul’da iki yıl önce yeni giren kiracının 1.400 TL ödediği evlerin kirası geçtiğimiz yıl 2 bin 500 liraya çıkmıştı. Şu anda aynı ev (2+1) için 3 bin 500 lira kira isteniyor. Ev sahipleri yüzde 100-yüzde 150 zam yapamadığı için ‘satacağım’ yalanıyla evi boşaltıp, yeni kiracıya kiralıyor.

BETAM: EV FİYATLARI YÜZDE 91 ARTTI

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan Ocak ayı raporuna göre, konut fiyatları son bir yılda İstanbul’da yüzde 105,6 oranında zamlandı. Artış Ankara’da yüzde 82,1 ve İzmir’de yüzde 76,6 olarak ölçüldü. Ülke genelinde artış oranı ise yüzde 91. Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan metre kare fiyatı 6,726 TL olarak kayda geçti.

TÜİK: KONUT FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM ORANI YÜZDE 28,57

TÜİK’e göre ise konut fiyatlarındaki yıllık artış oranı sadece yüzde 28,57! TÜİK’in söz konusu oranı nasıl ve hangi verilerle bulduğunu, fiyat araştırmasını nerelerde yaptığını bilmiyoruz. Ancak verilen oranın gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmadığı açık. Zira ev fiyatları ve kira bedelleri orta yerde duruyor. Tıpkı Don’t Look Up’ta fotoğrafı çekilen kuyruklu yıldız gibi… Geçtiğimiz yıl 500 bin TL’ye satılan evlerin fiyatı şu anda 1,2 milyon lira!

MB: KONUT FİYAT ENDEKSİ YÜZDE 40

Merkez Bankası’nın verilerine göre ise 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5,5 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 40, reel olarak ise yüzde 16,8 oranında artmış.

Görüldüğü üzere ülkede konut fiyatlarındaki artış gibi temelde basit bir konuda bile görüş ayrılığı var. Konut fiyatlarındaki artış konusunda bile üç farklı kaynak birbirinden çok farklı üç oran veriyor.

RAKAMLAR ARASINDA UÇURUM VAR

Aynı şey enflasyon ya da işsizlik oranlarında da yaşanıyor. TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 36,08. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise söz konusu oranın yüzde 82,8 olduğunu söylüyor. Aradaki fark 3-5 puan olsa anlaşılabilir ancak ENAG’ın açıkladığı oran, TÜİK’in iki katından daha fazla.

TÜİK’e göre Kasım 2021’de işsizlik oranı bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı ise 3 milyon 777 bin. DİSK-AR’a göre ise işsizlik, salgın öncesine göre yükselişte. Gerçek işsizlik yüzde 22,1. İşsiz sayısı 8 milyon 45 bin.

ABD’YE BAKIN, ENFLASYON FELAKET!

Türkiye’de resmi verilere göre bile enflasyon yüzde 36’nın üzerinde. Amerika’da yüzde 7, Euro bölgesinde yüzde 4,9. Ancak bütün bu somut verilere rağmen Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Amerika’ya bak, enflasyon felaket. Avrupa’ya gelin aynı. Aradığınız gıda ürünlerini bile bulamıyorsunuz oralarda. Hamdolsun Türkiye’nin böyle bir sorunu yok.” diyebiliyor. Aradığınız gıda ürünlerini bulamadığınız bir Avrupa ülkesi yok.  Dr. Randall gibi bağırmak istiyor insan; “ABD başkanı resmen yalan söylüyor.”

ABD’de geçtiğimiz yıl 100 dolar ödediğiniz alışveriş sepetine bu yıl 107 dolar ödüyorsunuz. Avrupa bölgesinde ise 100 Euro’luk sepetin değeri 105 Euro’ya çıktı. Türkiye’de ise geçtiğimiz yıl 100 lira ödediğiniz alış veriş sepetine bu yıl TÜİK’e göre 136 lira, ENAG’a göre 182 lira ödüyorsunuz. Hangisi daha felaket!

Don’t Look Up filminin ‘absürt’ olduğunu düşünüyorsanız, bir kez daha izleyin! 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız?

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version